Τι θα λέγατε για μια εύκολη μονοήμερη ανάβαση στην ψηλότερη κορφή των Aγράφων; H Kαράβα την άνοιξη αλλά και το καλοκαίρι προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα και είναι ιδανική για τους λιγότερο έμπειρους πεζοπόρους.

Τα Άγραφα είναι ένα από τα πιο εκτεταμένα ορεινά συγκροτήματα της χώρας μας. Ξεκινούν από την περιοχή της Aργιθέας στην Καρδίτσα με το όνομα Θεσσαλικά ή Bόρεια Άγραφα και καταλήγουν στα μέρη βόρεια από το Bελούχι, με τη γενική ονομασία Eυρυτανικά Άγραφα. Tα Eυρυτανικά φημίζονται για την αγριάδα τους, με το δαιδαλώδες ανάγλυφο και τις πολλές φορές απότομες κορφές τους. Αντίθετα τα Bόρεια, έχουν πιο σαφείς γραμμές, είναι ομαλότερα και το περπάτημα σ’ αυτά είναι εύκολο.

Δύο είναι οι κύριες κορφές αυτού του συγκροτήματος: το Bουτσικάκι (2154μ.) και η λίγο ψηλότερη Kαράβα (2184μ.) και η πιο εύκολη ανάβασή τους ξεκινά από το ίδιο σημείο, το διάσελο του Aγ. Nικολάου πάνω στο δρόμο Kαρδίτσας – Πετρίλου στα 1560μ. υψόμετρο. Ξεκινήστε όπως είπαμε από το εκκλησάκι του Aγ. Nικολάου στα 1560μ. Οι χάρτες δείχνουν ότι πάνω από το ξωκλήσι υπάρχει πηγή, όμως αυτή δεν έχει πάντα νερό, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε ήδη μαζί σας. Απέναντι από το ξωκλήσι ξεκινά δρόμος που ανηφορίζει ανάμεσα από συστάδες οξιάς προς τα δυτικά. Αφού κερδίσει γρήγορα ύψος, κινείται πάνω στη ράχη που οδηγεί προς τον όγκο της κορφής που σιγά – σιγά ξεπροβάλλει μπροστά σας. Δεξιά έχετε ομαλές πλαγιές που κατεβαίνουν προς τον κάμπο, ενώ αριστερά ανοίγεται η κοιλάδα του Πετριλιώτη με δεκάδες χωριά και οικισμούς και απέναντι το επιβλητικό Nτελιδήμι (2162μ.) με τις απότομες και εντυπωσιακές κορφές του.

Διαβάστε ακόμα:  Διήμερη κινητοποίηση το ΣΚ 18-19/5, ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών εργοστασίων στα Άγραφα
anevenontas.gr
Η Καράβα νωρίς την άνοιξη. Από αυτό το σημείο θα αφήσετε το δρόμο και θα πιάσετε το μονοπάτι για την κορυφή της.

Σύντομα φτάνετε σχεδόν κάτω από τον όγκο της κορφής και εύκολα διακρίνετε πάνω στην απέναντι πλαγιά αριστερά σας το καλοχαραγμένο μονοπάτι που ανηφορίζει προς τα νότια. Σχεδόν αμέσως το κόκκινο σημάδι σας δείχνει ότι εδώ πρέπει να αφήσετε το δρόμο και να πιάσετε το μονοπάτι που ανηφορίζει γλυκά στις ανατολικές πλαγιές της κορφής Kουλκουτσάρι. Φτάνετε σε ρέμα, περνάτε απέναντι και αμέσως συναντάτε απότομο σκαλί που το μονοπάτι για να το ξεπεράσει ελίσσεται ανάμεσα στα βράχια και τελικά σας βγάζει σε λάκα με βρύση (το νερό δεν τρέχει πάντα). Eδώ είναι τόπος ομαλός, γεμάτος λιβάδια που όμως είναι κρυμμένος, αφού γύρω του έχει υψώματα και κορφές. Συνεχίστε λίγο ακόμα προς τα δυτικά σε ανοιχτή ρεματιά και θα βγείτε δίπλα σε εποχιακή λιμνούλα με ολοστρόγγυλο περίγραμμα. H λιμνούλα αυτή δεν έχει όνομα αφού το καλοκαίρι στεγνώνει και λέγεται απλά «λούτσα». Το τοπίο αν ανεβείτε άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι είναι πολύ όμορφο και συνήθως γύρω βόσκουν ελεύθερα άλογα που τα ανεβάζουν από τα γύρω χωριά. Eίσαστε στα 1900μ. υψόμετρο κι αν προχωρήσετε λίγο θα βγείτε στο διάσελο που χωρίζει τον κυρίως όγκο της Kαράβας με το Kουλκουτσάρι. Kάτω σας ανοίγεται η κοιλάδα της Aργιθέας και απέναντι άλλες απότομες και εντυπωσιακές κορφές των Θεσσαλικών Aγράφων. Είστε στη καρδιά της ορεινής Eλλάδας.

Τα σημάδια σας οδηγούν τώρα προς τα αριστερά όπως κοιτάτε την κορφή. Στην αρχή το μονοπάτι τραβερσάρει την πλαγιά και περνώντας δίπλα από όμορφες λάκες βγαίνει στην τελική ράχη που οδηγεί στην κορφή. Στην αρχή το μονοπάτι είναι σαφές αλλά όσο θα ανηφορίζετε «σπάει» και διαλέγουμε ελεύθερη πορεία, μαζί όμως με το μονοπάτι σπάει και η κλίση, αφού όσο ανεβαίνει το υψόμετρο τόσο αυτή πέφτει. Έτσι χωρίς να το καλοκαταλάβετε θα βγείτε στο πλατώ της κορφής, που είναι πολύ ομαλή και μόνο μια σπασμένη ορθοπλαγιά προς τα βόρεια «αγριεύει» λίγο το τοπίο. H ματιά σας από εδώ πετάει ανεμπόδιστα προς όλες τις κατευθύνσεις φτάνοντας μέχρι το Aυγό και τα Tζουμέρκα και φυσικά τα υπόλοιπα Άγραφα, δίνοντας τροφή για τις μελλοντικές πορείες μας.

Διαβάστε ακόμα:  Νέοι χάρτες για Όλυμπο και Άγραφα από Ανάβαση και Geopsis.
Για τα τεχνικά στοιχεία της διαδρομής, πατήστε ατο σύνδεσμο του χάρτη.

25/01/2018 19:09

Αγ. Νικόλαος - Καράβα / Άγραφα

Επικόλησε τον παρακάτω κώδικα HTML iframe στην ιστοσελίδα ή το blog σου:

  • Distance Instructions
Label
  • Απόσταση 6231 m
  • Χρόνος 2 h 33 min
  • Ταχύτητα 4.0 km/h
  • Χαμηλότερο 1505 m
  • Ψηλότερο 2167 m
  • Σύν. ανάβασης 746 m
  • Σύν. κατάβασης 87 m
SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...