Κάνεις ότι γουστάρεις; Κάνουν ότι γουστάρουν.

aiolika ergostasia

Πρόσφατα σε μια σελίδα όπου τα μέλη της είναι ορειβάτες, φυσιολάτρες και πεζοπόροι, ένα μέλος ανέβασε μια φωτό από enduro μέσα στον Ε.Δ. Πάρνηθας. Από κάτω έγινε ολόκληρη συζήτηση όπου με έκπληξη και απογοήτευση, είδα ότι πολλά μέλη απορούσαν γιατί να ΜΗΝ κάνουν enduro μέσα σε Ε.Δ. Δεν θα επιχειρηματολογήσω γιατί δεν είναι λογικό αυτό, γιατί έτσι όπως πάει, το επόμενο κείμενο θα αφορά το αν η γη είναι επίπεδη ή όχι. Αν όμως υπάρχουν άνθρωποι που «αγαπούν το βουνό» και έχουν τέτοια λογική, αδυνατώντας να λειτουργήσουν με τον ελάχιστο αυτοπεριορισμό, τι περισσότερο θα μπορούσαμε να περιμένουμε; Μπορούμε να απαιτήσουμε σεβασμό στη Φύση από «τους άλλους»;

enduro parnitha
Enduro στο μονοπάτι προς Θρακομακεδόνες, λίγο κάτω από το καταφύγιο Φλαμπούρι, ανάμεσα σε δεκάδες πεζοπόρους. Καθώς φωτογραφίζονταν φώναξαν: “θα μας κλάσετε τ’ αρχίδια”. Πόσο δίκιο έχουν.

Δυστυχώς ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας έχει μπερδέψει την ασυδοσία με την ελευθερία, δυο έννοιες εντελώς ασύμβατες που η μια προϋποθέτει την έλλειψη της άλλης. Στην ασυδοσία αυτός που χαίρεται την «ελευθερία» του είναι ο δυνατός, όχι ο δίκαιος, ο καταπιεστής όχι ο καταπιεζόμενος. Βέβαια θα μπορούσε κάποιος να πει ότι, ακόμα και εκατοντάδες ρόδες enduro, ακόμα και χιλιάδες πεταμένα σκουπίδια «φυσιολατρών», δε μπορούν να συγκριθούν με το κακό που κάνει το άνοιγμα ενός δρόμου στο δάσος ή στην αλπική ζώνη, η εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας, η ισοπέδωση μια κορυφογραμμής. Και θα έχει δίκιο, αλλά μόνο σε επίπεδο ποσότητας Γιατί πως θα απαιτήσουμε ή ακόμα περισσότερο πως θα αγωνιστούμε για να μην συμβαίνουν αυτά; Με ποια Ηθική;

Την ίδια μέρα, στο τέρμα του ίδιου μονοπατιού (οδός Καστοριάς). Οι πεζοπόροι παράτησαν τα σκουπίδια τους, δημιουργώντας αυτήν την κατάσταση.

Οπότε πάρτε ανεμογεννήτριες παντού, ακόμα και σε προστατευόμενες (από εμάς; από ποιους;) περιοχές, ακόμα και δίπλα σε Εθνικούς Δρυμούς και αρχαιολογικούς χώρους. Πάρτε τσιμεντωμένες παραλίες, ξαπλώστρες, πάρτε λεηλατημένους δημόσιους χώρους και πληρώστε για να τους “απολαύσετε”. Μπορούνε και το κάνουν, έχουν τη δύναμη και μη διαμαρτύρεστε, αφού «κι εσείς τα ίδια κουμάσια είστε» (το ανέφερε αυτό σαν επιχείρημα κι ένας φανατικός απολογητής των Α/Γ στη συζήτηση). Κι ας δημιουργήσουμε το κίνημα «Μπορώ κι εγώ να κάνω ότι θέλω». Ας ανακηρύξουμε τους Ε.Δ. μας, ελεύθερους για Enduro (και ότι άλλο μας κατέβει). Είναι σίγουρο ότι πολλοί απ’ όλο τον πλανήτη θα πληρώσουν να δουν από κοντά το τι σόι κάφροι είμαστε εμείς.

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.

1 COMMENT

  1. Άψογος!!!Εδώ πολλοί υποστηρίζουν τη εγκατάσταση ανεμογεννητριών με το επιχείρημα της “καταπολέμηση της ανεργίας”,των “επενδύσεων” και της “ανάπτυξης”!!!! Γενικά σαν είδος δεν κατανοούμε την έννοια της ελευθερίας και του σεβασμού!!Το μόνο που ελπίζω είναι ότι η φύση έχει τη δύναμη πάντα να θυμίζει στον άνθρωπο πόσο ευάλωτος είναι!!!