Και η Βαράσοβα στο στόχαστρο των αιολικών βιομηχανιών.

Κατάθεση αίτησης για την κατασκευή βιομηχανίας αιολικής ενέργειας στην κορυφή της Βαράσοβας κατέθεσε η εταιρεία WIND ENERGY A.E τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε.

Η αίτηση αφορά την εγκατάσταση 9 γιγαντιαίων ανεμογεννητριών δυναμικότητας 13.05 MW, ακριβώς πάνω στην κορυφογραμμή της. Συγκεκριμένα από την κορυφή με το γνωστό πηγάδι και προς τα βόρεια, μέχρι πάνω από την Ε.Ο. Αντιρίου – Ιωαννίνων.

varasova adeis rae
Οι αιτήσεις του Σεπτεμβρίου, στη Ρ.Α.Ε. για μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Η εταιρεία WIND ENERGY A.E. έκανε άλλη μια αίτηση για την Κλόκοβα (το βουνό πάνω από το Αντίριο, όπου ήδη υπάρχει αιολική βιομηχανία).

Σημειώνουμε ότι η εντυπωσιακή Βαράσοβα, είναι ένας μονοκόμματο μικρό βουνό ύψους 917 μέτρων, ουσιαστικά ένας βράχος. Βρίσκεται λίγο ανατολικότερα από το δέλτα του ποταμού Εύηνου, είναι Natura 2000, ενώ το 1979 χαρακτηρίστηκε από το Ελληνικό κράτος τόπος ιδιαίτερης αισθητικής, οικολογικής και ιστορικής σημασίας.

Από την Πάτρα απέναντι, φαίνεται σαν να ξεπηδά από τη θάλασσα και αυτή της η επιβλητική όψη έκανε τον Κωστή Παλαμά το 1822, να της αφιερώσει μερικούς στίχους: «Παντού σε ήρεμη κι ολάνοιχτη θωριά το μάτι θα κυλά, και θα μας φοβερίζει από της Πάτρας τη μεριά, βαριά.
Μαύρ’ η Βαράσοβα, σαν άγριο μετερίζι.
Μα απ’ την τριπλή της την κορφή τουφέκι κλεφτουριάς λερής δε θα προβάλει μονάχα η χλωμή του ηλίου αδερφή θα φανερώνετ’ από κει αγάλι-αγάλι…»

varasova aero
Η Βαράσοβα από ψηλά (Ν.Δ.). φωτο: agrinionews.gr

Για δε την ορειβατική και αναρριχητική κοινότητα (αν υπάρχει σήμερα κάτι τέτοιο), έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού οι μεγάλες και μικρές ορθοπλαγιές της, έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία της και την ανάπτυξη της.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...