Και η ΕΟΟΑ απέναντι στα ανεξέλεγκτα αιολικά!

aiolika

Έγινε το Σάββατο που μας πέρασε η ετήσια γενική συνέλευση της ΕΟΟΑ (Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης). Το πιο σημαντικό θέμα για πολλούς ήταν βέβαια αυτό των αιολικών στα βουνά, για το οποίο η Γενική Συνέλευση έβγαλε ψήφισμα ενάντια στη χωροθέτηση τους στα βουνά.

Το ψήφισμα, μεταξύ άλλων, ζητά από την Πολιτεία να σταματήσει η χωροθέτηση αιολικών σε μεγάλο υψόμετρο στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών χωρών, τη μη χωροθέτηση σε προστατευόμενες περιοχές και την εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών από ανεξάρτητους φορείς. Ταυτόχρονα επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας (ευρωπαϊκά όργανα), προκειμένου να προασπίσει το φυσικό περιβάλλον. eooa

Να θυμίσουμε ότι το φθινόπωρο που μας πέρασε η ΕΟΟΑ είχε στείλει επιστολή στον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για το θέμα των αιολικών στα Άγραφα.

Είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά για το κίνημα πολιτών ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωροθέτηση αιολικών, αφού πλέον και επίσημα η ορειβατική κοινότητα μέσω της ΕΟΟΑ, που εκπροσωπεί δεκάδες συλλόγους με χιλιάδες μέλη σε όλη της Ελλάδα, εκφράζει την αντίθεση της με τον πιο σαφή τρόπο.

ΨΗΦΙΣΜΑ Γ.Σ ΕΟΟΑ 25/1/2020

Τα ελληνικά ορειβατικά σωματεία και το Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο.Α., κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της 25/1/2020, για το σοβαρό ζήτημα της συνεχιζόμενης εγκατάστασης αιολικών πάρκων, κυρίως σε ελληνικά βουνά, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα απευθύνοντας το στους αντιπροσωπευτικούς Φορείς της Πολιτείας:

Ως φορείς με κύρια δραστηριότητά μας, την ορειβασία και όλα τα αθλήματα βουνού δεν θα μπορούσαμε παρά να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στο ορεινό περιβάλλον και να φροντίζουμε για την προστασία, τη διατήρησή του και την ποιότητα ζωής των ορεινών κοινοτήτων, ενώ ταυτόχρονα δεν αγνοούμε ότι η οικονομία και ο πλούτος της χώρας βασίζεται και στον ορεινό τουρισμό σε μεγάλο βαθμό.

Διαβάστε ακόμα:  Στη Δίρφη η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση του 2024.

Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη όλων των Ανανεώσιμων Μορφών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) οι οποίες συμβάλουν με την παραγωγή καθαρής ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Δεν είναι όμως δυνατόν να μην αντιδράσουμε και να μην διαμαρτυρηθούμε όταν στη διαδικασία κατασκευής αυτών των εγκαταστάσεων (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, σκυρόδεμα, ανεμογεννήτριες κλπ.) το αποτέλεσμα είναι εν τέλει λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης «καθαρής ενέργειας» βλάπτοντας αισθητικά και ουσιαστικά τις ορεινές περιοχές της πατρίδας μας και τον εναλλακτικό τουρισμό. Η συνεχιζόμενη χωροθέτηση αιολικών πάρκων βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης των ορεινών περιοχών και καταδικάζει σε σταδιακή ένδεια τους κατοίκους τους, επιδρά αρνητικά στη χλωρίδα, στην πανίδα και τους υπαίθριους χώρους όπου ασκούμε και τις δραστηριότητες των αθλημάτων βουνού.

Για τους παραπάνω λόγους, ζητούμε:

  • Την μη χωροθέτηση Α.Π.Ε σε περιοχές Εθνικών Δρυμών, Natura 2000, Γεωπάρκων, περιοχών Ramsar και πάσης φύσεως προστατευόμενων περιοχών και κυρίως ορεινών περιοχών.
  • Το μέγιστο υψομετρικό όριο εγκατάστασης ανεμογεννητριών να μην υπερβαίνει τα 1200μ υψόμετρο. Επικαλούμαστε το παράδειγμα των Ευρωπαϊκών χωρών που επενδύουν στον ορεινό τουρισμό όπου υπάρχουν υψομετρικά όρια.
  • Την εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών από ανεξάρτητους φορείς μη ελεγχόμενους από τις ανάδοχες εταιρίες
  • Την διασφάλιση της απαραίτητης συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών, με δημόσια διαβούλευση.
  • Την απόσυρση των εν αχρηστία ανεμογεννητριών (παλαιών) από τα ήδη εγκατεστημένα αιολικά πάρκα και την υποχρέωση των εταιριών για την αποκατάσταση του ορεινού πεδίου.

Η ελληνική ορειβατική κοινότητα επιφυλάσσεται για τη χρήση κάθε νόμιμου μέσου σε ελληνικά και ευρωπαϊκά όργανα σε προάσπιση των ζητημάτων αυτών.

Πρόεδρος της Ε.Ο.Ο.Α
Δημήτριος Γεωργούλης
Ο Πρόεδρος της Γ.Σ
Θ. Μυστριώτης
SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...