K2 winter: Προς την C1 o Συκάρης. Κλείνει το καιρικό «παράθυρο».

Έφτασε χθες στην Κατασκήνωση Βάσης και η ομάδα της SST στην οποία συμμετέχει και ο Αντώνης Συκάρης. Είναι συνολικά 18 ορειβάτες, 12 sherpas και τρεις επιπλέον Sherpas σαν fixing team.

Ο καιρός γενικά είναι ακόμα καλός, με ήπιο άνεμο, όπως τις τελευταίες μέρες.
O Συκάρης στα πλαίσια του εγκλιματισμού, ήδη ξεκίνησε σήμερα μια σύντομη ανάβαση για την προωθημένη κατασκήνωση βάσης και πίσω και αύριο 1/1/21, θα ανέβει στην Κ1 στα 6050μ. όπου θα περάσει το βράδυ της πρωτοχρονιάς.

Οι προσπάθειες ψηλά για την Κ3

Μια ομάδα τεσσάρων sherpa της All Sherpa K2, με αρχηγό τον Mingma G. έχει κάνει την περισσότερη δουλειά, αφού τελικά φίξαρε όσο σχοινί είχε, μέχρι τα 7000μ. πάνω από την Black Pyramid, όπως ακριβώς είχε προγραμματίσει. Η ομάδα του Nim (που ο Α. Συκάρης σε επικοινωνία που είχαμε χθες μας ενημέρωσε ότι -τουλάχιστον αυτοί- χρησιμοποιούν οξυγόνο), δείχνει καταπονημένη από το βαρύ φορτίο που ανέβασαν στην K2 και τις δύσκολες συνθήκες που συνάντησαν (λιθοπτώσεις και σκληρός πάγος). Μένει να στηθεί η Κατασκήνωση 3 (εκτεθειμένη στις χιονοστιβάδες), που είναι άγνωστο αν θα γίνει μέσα σε αυτό το καιρικό παράθυρο.

abruzzi k2
Η διαδρομή Anruzzi και οι κατασκηνώσεις.

Συνεργασία

Γενικά όμως η συνεργασία μεταξύ των ομάδων είναι καλή και μάλιστα με την άφιξη της SST, οι ορειβάτες που θα είναι διαθέσιμοι για το φιξάρισμα των σχοινιών αυξάνονται, κάτι καλό για την επιτυχία.

Περιμένοντας το επόμενο “παράθυρο”

Οι συνθήκες μέχρι τώρα στο βουνό ήταν αναπάντεχα καλές για K2, όμως τις επόμενες ώρες το παράθυρο καιρού κλείνει και το χειμερινό K2 αναμένεται να δείξει τα δόντια του. Θυελλώδεις άνεμοι και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, θα αναγκάσουν τις ομάδες να περιμένουν το επόμενο παράθυρο, που κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς θα έρθει. Οι πραγματικές δυσκολίες του K2, που βρίσκονται στο τελευταίο κάθετο χιλιόμετρο της διαδρομής, δεν έχουν προσεγγιστεί καν!

Update 14:30

sykaris nim kai prieto sto k2
Από αριστερά: Α. Συκάρης, Nirmal Purja και J. Prieto.

Ο Α. Συκάρης επέστρεψε ήδη από την προωθημένη Κατασκήνωση Βάσης και αύριο σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ανέβει K1 στα 6100, όπου και θα διανυκτερεύσει. Σε επικοινωνία που είχαμε πριν λίγο μαζί του, επιβεβαίωσε ότι όλες οι ομάδες χρησιμοποιούν ή σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν πρόσθετο οξυγόνο. Οι μόνοι που έχουν δηλώσει ρητά ότι η προσπάθεια τους θα γίνει χωρίς πρόσθετο οξυγόνο, είναι η Ιταλίδα Tamara Lunger, ο σχοινοσύντροφος της Ρουμάνος Alex Gavan και ο Ισπανός S. Mingote. Και ο ίδιος ο Συκάρης θεωρεί ότι το πιθανότερο είναι να το χρησιμοποιήσει και αυτός ψηλότερα.

Ο Αντώνης επιβεβαίωσε και το πολύ καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των ομάδων, αναφέροντας μας τη δήλωση του Mingma G. «φέτος, όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να γράψουμε Ιστορία».

Κατά τα άλλα το καιρικό παράθυρο αναμένεται τελικά να κρατήσει μέχρι τις 4-5 του μήνα, οπότε οι επόμενες ημέρες θα είναι ημέρες προσπάθειας για προώθηση υλικών και φιξάρισμα σχοινιών. Φυσικά έχει κρύο (γύρω στους -25ºC μέσα στη σκηνή), κάτι το αναμενόμενο, αλλά και κάτι που «δε σε αφήνει να ξεκουραστείς πραγματικά», όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσε. Να σημειώσουμε ότι ο Α. Συκάρης είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία (58 χρονών), μεταξύ όλων των συμμετεχόντων! Μπράβο Αντώνη!

Ευχόμαστε η νέα χρονιά, να φέρει τα καλύτερα!

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...