K2 winter – Όχι νέα, άσχημα νέα.

k2 pakistan

Χθες το απόγευμα πάνω από 15 ορειβάτες, έφτασαν στην κατασκήνωση 3 στα 7440, με σκοπό αφού ξεκουραστούν λίγες ώρες, να συνεχίσουν για κορυφή. Ο καιρός τους έδινε αυτήν την ευκαιρία. Όμως αντί για καταφύγιο, βρήκαν τις σκηνές κατεστραμμένες από τον αέρα και κρύο που έφτανε τους -35ºC!

Αποτέλεσμα, πέντε Sherpas να πάθουν σοβαρά κρυοπαγήματα προσπαθώντας να φτιάξουν τις σκηνές και ορειβάτες που χωρίς αρκετές σκηνές να ξεκουραστούν, με το κρύο να γίνεται αφόρητο και με την πρόβλεψη να δίνει χειροτέρευση του καιρού πιο σύντομα απ’όσο υπολόγιζαν τρεις ημέρες πριν, οι περισσότεροι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Μαζί και ο Pasang Norbu Sherpa, που είχε ξεκινήσει την ίδια μέρα από την Κατασκήνωση Βάσης, με σκοπό να κάνει ανάβαση σε 24 ώρες, αλλά τον πρόδωσε ο εξοπλισμός του (βλάβη στο μηχανισμό οξυγόνου).

Οι μόνοι που τελικά αποφάσισαν να συνεχίσουν, ήταν ο J. Snorri και οι Sajid και Mohamad Sadpara, καθώς και ο Pablo Mohr από την αποστολή της SST. Οι τέσσερις τους ξεκίνησαν γύρω στα μεσάνυχτα, αλλά γρήγορα οι συσκευές GPS τέθηκαν εκτός λειτουργίας και κανείς δεν μπορούσε με βεβαιότητα να καταλάβει την πρόοδο της προσπάθειας τους. Παρ’ όλα αυτά, γύρω στις 10 το πρωί (ώρα Πακιστάν) εντοπίστηκαν να περνούν το Bottleneck και να συνεχίζουν. Αργότερα το μεσημέρι, ο Jahid Sadpara, αντιμετώπισε πρόβλημα στη συσκευή οξυγόνου του και επέστρεψε στην κατασκήνωση 3, ενημερώνοντας ότι ο ρυθμός των τριών ήταν καλός και θα επιχειρούσαν την κορυφή.

Από τότε, ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα νέο. Με το βράδυ να έχει πέσει, τον άνεμο να δυναμώνει, με windchill που φτάνει τους -60ºC και την αυριανή πρόβλεψη για τον άνεμο να δίνει 60+χλμ/ώρα στην περιοχή της κορυφής, δε μας μένει παρά να ελπίζουμε.

Διαβάστε ακόμα:  Άλλη μια προσπάθεια για το ακόμα ασκαρφάλωτο Nya Kangri 6480μ. από τους Κρούπη και Μήτρου.

Η υποχώρηση από την Κατασκήνωση 3

Όλοι οι υπόλοιποι ορειβάτες στην Κ3, πέρασαν μια δύσκολη νύχτα, στριμωγμένοι όπως μπορούσαν. Ο Αντώνης Συκάρης με αρκετά σοβαρά κρυοπαγήματα στα δάχτυλα των ποδιών και χωρίς υπνόσακο. Το πρωί άρχισαν να κατεβαίνουν. Μια κατάβαση 2000 μέτρων υψομετρικής διαφοράς, με συνεχόμενα ραπέλ σε κλίσεις 45°-75°. Και επαναλήφθηκε ότι έγινε πριν ένα μήνα με τον S. Mignote: κάπου στα 7000μ. σε μια αλλαγή, σε μια στιγμιαία απροσεξία, ο Βούλγαρος Atanas Skatov, ορειβάτης με αρκετές αναβάσεις σε 8άρες, καθώς και ανάβαση στο Denali, είχε πτώση μέχρι κάτω τα 5500μ. Λίγες ώρες πριν είχε επιχειρήσει να συνεχίσει πάνω από την Κ3, αλλά γύρισε σε πολύ άσχημη κατάσταση και παγωμένος. Η σορός του ανασύρθηκε λίγες ώρες αργότερα από ελικόπτερο του Πακιστανικού Στρατού.

Ο Αντώνης Συκάρης λόγω των σοβαρών κρυοπαγημάτων θα παραμείνει σήμερα στην Κατασκήνωση 1 και θα επιστρέψει αύριο.

Ο επίλογος της ιστορίας δεν έχει γραφτεί ακόμα. Προς το παρόν, σήμερα, οι σκέψεις μας είναι στους τρεις ορειβάτες. Πριν λίγο ο γιος του Mohamad, Jahid, που βρίσκεται ακόμα στην Κ3, ενημέρωσε ότι δε διακρίνει φακούς ή οποιοδήποτε άλλο ίχνος. Το μόνο που μας μένει είναι να προσευχηθούμε.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...