K2 winter: οι αναζητήσεις δεν απέδωσαν. O Sajid περιγράφει την κατάσταση.

κ2 aerial
Φωτό:© Chang Dawa Sherpa

Η νύχτα έπεσε στο K2 και οι δύο πτήσεις της χθεσινής ημέρας, που έφτασαν μέχρι 7.800 μέτρα, δεν ανακάλυψαν κανένα ίχνος από τους τρεις ορειβάτες, οι οποίοι δεν έχουν δώσει σημεία ζωής για τρεις ημέρες.

Πίσω στο Skardu, ο Sajid, ο γιος του Muhammad Ali Sadpara, πιθανολογεί «ένα πιθανό ατύχημα κατά την κατάβαση» και αποδέχεται την πραγματικότητα ότι δεν θα βρεθούν ζωντανοί.

Το πρωί έγινε η πρώτη πτήση, με τον Kαναδό σκηνοθέτη-φωτογράφο Elia Saikaly, που για αρκετές εβδομάδες κινήθηκε στο βουνό για να κάνει μια ταινία για την αποστολή του John Snorri και της οικογένειας Sadpara. Μέχρι περίπου τα 7.000 μέτρα, πήρε πολλές φωτογραφίες που στη συνέχεια εξετάστηκαν στην Κατασκήνωση Βάσης για να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν κάποια ένδειξη. Δεν απέφερε όμως κανένα αποτέλεσμα.
Στη συνέχεια, μια δεύτερη πτήση έγινε με τον Chang Dawa Sherpa (από την SST) και τον Sajid, γιο του Muhammad Ali Sadpara. Με καλές συνθήκες, άνεμο 40 χλμ. και καλή ορατότητα, το ελικόπτερο κατάφερε να φτάσει τα 7800μ. ή περίπου στο υψόμετρο της Κ4. Και πάλι δεν βρέθηκε κανένα ίχνος μέχρι αυτό το ύψος, αλλά ο κλειστός καιρός παραπάνω δεν επέτρεψε έρευνα στο πιο επικίνδυνο κομμάτι του Bottleneck, που βρίσκεται περίπου στα 8200μ.

Όλη η έρευνα έγινε κατά μήκος της διαδρομής Abruzzi, τη διαδρομή δηλαδή που ακολούθησαν οι αποστολές.

Ο Sajid πιθανολογεί «ατύχημα στην κάθοδο».

Επιστρέφοντας με στρατιωτικό ελικόπτερο στο Skardu, ο Sajid έδωσε μια τηλεοπτική συνέντευξη στην οποία υποστήριξε ως πιο πιθανή την περίπτωση ενός ατυχήματος κατά την κάθοδο στην περιοχή όπου, ας θυμόμαστε, εκτυλίχτηκαν τα περισσότερα από τα δράματα του K2: την Τραβέρσα και το Bottleneck. Και αποδέχεται ότι η έρευνα αφορά μόνο την επιστροφή του σώματος του πατέρα του, αφού έχουν περάσει ήδη τρεις μέρες και δύο νύχτες, στη μέση του χειμώνα των Ιμαλαΐων, πάνω από τα 8000 μέτρα!

Διαβάστε ακόμα:  Τελικά το ξανασκέφτηκαν και δεν ανοίγει αύριο η Σαμαριά, μας ενημερώνει ο ΟΦΥΠΕΚΑ!

Γιατί μπορεί το Γενάρη του 2018, η Élisabeth Revol να κατάφερε να επιβιώσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στο Nanga Parbat, ωστόσο ήταν πολύ χαμηλότερα, κινούμενη μεταξύ 7500 και 6100 μέτρων πριν διασωθεί από τον Denis Urubko και τον Adam Bielecki (που να το θυμίσουμε, εγκατέλειψαν την προσπάθεια τους στο Κ2!).

Ο Sajid υποστηρίζει τη θεωρία του ατυχήματος, καθώς δεν υπήρξε καμία επικοινωνία, παρ’ ότι η σχοινοσυντροφιά είχε τουλάχιστον ένα δορυφορικό τηλέφωνο μαζί της. Και πιστεύει ότι αυτό έγινε «κατά την κατάβαση», αφού το μεσημέρι που τους άφησε, τους είδε σε καλή κατάσταση, να συνεχίζουν την ανάβαση (σ.σ βέβαια θα πρέπει να θυμηθούμε ότι ο Snorri είχε διαβεβαιώσει τη γυναίκα του ότι θα την καλούσε μόλις έφταναν κορυφή και αυτό δεν έγινε ποτέ).

Η σχοινοσυντροφιά είχε συμπληρώσει τότε 11 ώρες συνεχούς ανάβασης και 900 μέτρα υψομετρικής από την Κ3, μετά από μια νύχτα χωρίς πραγματική ξεκούραση, λόγω της έλλειψης χώρου στις δύο μόνο μικρές σκηνές, όπου σε κατάσταση ανάγκης φιλοξένησαν 10 άτομα (σ.σ. οι ορειβάτες -21 τον αριθμό – που βρέθηκαν στην Κ3 εκείνο το βράδυ, είχαν στη διάθεσή τους μόνο 3 ή 4 σκηνές, με βάση την πληροφόρηση που είχαμε από τον Α. Συκάρη χθες).

Ο Sajid περιγράφει την κατάσταση.

Sajid Sadpara.

«Με τον πατέρα μου, ανεβήκαμε χωρίς χρήση οξυγόνου, αλλά είχαμε μαζί μας μπουκάλες για να τις χρησιμοποιήσουμε αν χρειαζόταν. Περίπου στα 8200μ. καθώς άρχισα να έχω δυνατό πονοκέφαλο, αλλά και να μην αισθάνομαι καλά ψυχικά, ο πατέρας μου είπε να πάρω οξυγόνο, αλλά ο ρυθμιστής της μάσκας μου ήταν παγωμένος. Αντί να με αφήσει να διακινδυνεύσω τη ζωή μου, δίνοντάς μου τη μάσκα του για να συνεχίσω να ανεβαίνω, μου είπε να επιστρέψω. Ήταν η τελευταία φορά που τους είδα. Έφτασα στην Κ3 περίπου στις 5 μ.μ. Ο πατέρας μου και οι σχοινοσύντροφοι του δεν είχαν ασύρματους, γι ‘αυτό δεν θα μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί τους, αλλά ήμουν σε θέση να επικοινωνήσω με την κατασκήνωση βάσης και να αναφέρω ότι η ομάδα θα πρέπει να είναι πίσω στις 22 ή 23μ.μ. (σ.σ. περίπου δηλαδή τους ίδιους χρόνους που έκαναν και οι Νεπαλέζοι στις ιστορική τους ανάβαση στις 16/1).

Όλη τη νύχτα περίμενα στη σκηνή να τους φτιάξω ζεστό τσάι. Δεν έκλεισα το φως, ώστε να το βρουν γρήγορα στο σκοτάδι. Το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου, ενημέρωσα την Κατασκήνωση Βάσης ότι κανείς δεν επέστρεψε. Τότε με συμβούλευσαν να αρχίσω να κατεβαίνω αμέσως, καθώς ο καιρός στο βουνό άρχισε να επιδεινώνεται». (Σ.σ. να σημειώσουμε ότι η συνέντευξη του Sajid έγινε στα Πακιστανικά και η μετάφραση πιθανόν να μην είναι απόλυτα ακριβής).

Διαβάστε ακόμα:  Στην κορυφή του Nanga Barbat (8126μ.) o Θωμάς Νταβαρίνος!

https://www.youtube.com/watch?v=-4BnNpGgjU0

Προς χρήση drone;

Μετά τις δυο ημέρες που τα ελικόπτερα δεν κατάφεραν κάτι ουσιαστικό, κάποιοι προτείνουν τώρα τη χρήση drone, καθώς τα ελικόπτερα δεν μπορούν να ανέβουν ψηλότερα και πιο κοντά στην κορυφή. Και ίσως να μην έχουν άδικο, αφού και πάλι στο K2 (αλλά καλοκαίρι) ο Πολωνός φωτογράφος Bartek Bargiel μπόρεσε να κινηματογραφήσει όλη την κατάβαση που έκανε με σκι ο αδελφός του Andrzej!

Σήμερα Δευτέρα, δεν έχει προγραμματιστεί πτήση, καθώς ο άνεμος θα είναι ισχυρότερος για τις επόμενες δύο ημέρες, με ελαφρά χιονόπτωση. Από την Τετάρτη, οι καιρικές συνθήκες αναμένονται πιο ήπιες.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...