k2

Η καταπληκτική ανάβαση των Νεπαλέζων στο K2 έγραψε ιστορία χθες, αλλά στο βουνό υπάρχουν αρκετοί ακόμα που θέλουν να πατήσουν κορυφή και θα προσπαθήσουν ακόμα γι’ αυτό.

Χθες, τη μεγάλη επιτυχία των Νεπαλέζων σκίασε ο Θάνατος του Ισπανού Sergi Mingote. Ο Mingote γλίστρησε από άγνωστη αιτία κατεβαίνοντας από την Κ1, κάτω στην ανατολική ορθοπλαγιά, μπροστά στα μάτια άλλων ορειβατών (Lunger, Gavan, Συκάρης και των δυο Πολωνών) που κατέβαιναν εκείνη την ώρα. Τα τραύματα του ήταν πολύ σοβαρά, κάθε βοήθεια ήταν μάταιη και ακόμα και η διακομιδή του με ελικόπτερο άμεσα, θα ήταν ανώφελη, όπως διαβεβαίωσε και ο Σλοβένος γιατρός που έτρεξε για βοήθεια από το B.C. Ξεψύχησε μετά από μια ώρα.

Ο Sergi Mingote, ήταν ορειβάτης με μεγάλη εμπειρία στις 8άρες (επτά, όλες χωρίς οξυγόνο) και προσπαθούσε το K2 επίσης χωρίς οξυγόνο.

Να σημειώσουμε ότι η γραμμή της ανάβασης προς την Κ2, είναι εκτεθειμένη σε λιθοπτώσεις. Πριν τέσσερις μέρες, ένας από τους sherpas που συμμετείχε στην ομάδα που τελικά πάτησε κορυφή, είχε σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο. Η κατάσταση του τώρα είναι καλή.

 

Οι άλλες αποστολές

Με δεδομένο ότι δυο αποστολές (αυτές των Nim και αυτή του Mingma G.) μετά την επιτυχία τους θα αποχωρήσουν, το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις άλλες δυο: αυτή του Ισλανδού με τον πολύ δυνατό Πακιστανό Ali Sadpara και το γιό του (που ήταν οι πρώτοι στο βουνό και φίξαραν τα σχοινιά για την Κ1) και φυσικά την αποστολή της SST, η οποία αφορά άμεσα εμάς τους Έλληνες γιατί συμμετέχει ο Α. Συκάρης.

k2
Εκπρόσωποι του Πακιστανικού Στρατού, στο B.C. του K2, έδωσαν συγχαρητήρια στους Νεπαλέζους. Δεύτερος από δεξιά ο συμπατριώτης τους Ali Sadpara, που θα συνεχίσει την προσπάθεια του.

Το πλάνο σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι ότι φυσικά και θα συνεχίσουν. Τόσο η Τ. Lunger με τον A. Gavan, όσο και το δίδυμο Sadpara – Snorri, αλλά και οι υπόλοιποι της SST, προφανώς έχουν ακόμα τη φιλοδοξία να πατήσουν κορυφή. Να υπενθυμίσουμε ότι τόσο η Lungman (που έχει ανέβει ήδη το K2 καλοκαίρι και χωρίς οξυγόνο), όσο και Gavan, κάνουν την προσπάθεια χωρίς πρόσθετο οξυγόνο.

mingma G.
Ο Mingma G. ένας από τους 10 θριαμβευτές του K2. Φίξαρε σχοινιά μέχρι πάνω την Κ4, ανέβηκε χωρίς οξυγόνο.

Και με τα φιξαρισμένα σχοινιά ήδη έτοιμα, οι σκέψεις αυτές είναι κατ’ αρχήν λογικές, όμως μια κακοκαιρία λίγων ημερών, μπορεί να καταστρέψει σχοινιά και αποθηκευμένο εξοπλισμό και οι ορειβάτες θα πρέπει να ξαναστήσουν τη γραμμή. Μόνο που τότε θα είναι λιγότεροι.

sykaris tamara lunger
Ο Αντώνης Συκάρης και η Tamara Lunger.

Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από τον καιρό. Από σήμερα οι άνεμοι και το Jet Stream δυναμώνουν, με εκτίμηση ψηλά να ξεπεράσουν τα 150 χλμ. ενώ προβλέπεται και χιονόπτωση τις επόμενες ημέρες. Είναι γεγονός ότι οι Νεπαλέζοι, εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο το καιρικό παράθυρο των προηγούμενων ημερών.

Θα ξέρουμε περισσότερες λεπτομέρειες από το BC αύριο, που οι ορειβάτες εκεί θα εκτιμήσουν την κατάσταση και θα φτιάξουν νέο πλάνο. Προς το παρόν αναμένουμε την ασφαλή επιστροφή των 10 θριαμβευτών Νεπαλέζων, που αναμένεται κάποια στιγμή σήμερα και είναι οι μόνοι ακόμα πάνω στο βουνό.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...