Ξεκίνησε σήμερα για το Πακιστάν η Πολωνική αποστολή που θα επιχειρήσει να πετύχει την τελευταία μεγάλη πρόκληση των Ιμαλαϊων: την πρώτη χειμερινή ανάβαση του Κ2. Η αποστολή έχει αρχηγό έναν από τους μύθους της Πολωνικής ορειβασίας του 80, τον Krzysztof Wielicki, τον πρώτο ορειβάτη που πριν σχεδόν 40 χρόνια κατέκτησε το Everest χειμώνα και τον μόλις πέμπτο ορειβάτη που ολοκλήρωσε και τις 14 κορυφές πάνω από 8000μ.

Ο Wielicki είχε ηγηθεί και πάλι πριν 14 χρόνια αποστολής με τον ίδιο σκοπό. “Από τότε ο εξοπλισμός έχει βελτιωθεί σημαντικά, για παράδειγμα όσον αφορά τα ρούχα. Έχουμε τώρα πιο ζεστά γάντια και παπούτσια και κυρίως μια άλλη αλλαγή που είναι επαναστατική: τις δορυφορικές επικοινωνίες και τις δορυφορικές προβλέψεις καιρού”.

Ήδη έχει προωθηθεί σχεδόν ένας τόνος εξοπλισμού, ενώ τα μέλη της αποστολής θα προσεγγίσουν το βουνό μέσω του παγετώνα Baltoro μέσα από ένα χειμερινό trekking 100χλμ! Υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν δυο μήνες για να ολοκληρώσουν την προώθηση των υλικών και το στήσιμο των κατασκηνώσεων. Τότε θα περιμένουν ένα άνοιγμα του καιρού, έστω και μιας μέρας, όπου η ταχύτητα των ανέμων να μη ξεπερνά τα 50-60χλμ (7 beaufort)!

Η μεγαλύτερη ίσως δυσκολία που περιμένουν να συναντήσουν δεν είναι οι άνεμοι και οι πολικές θερμοκρασίες, αλλά το παγωμένο πεδίο, αφού οι φτωχές χειμωνιάτικες χιονοπτώσεις μεταβάλλουν το K2 σε μια πυραμίδα σκληρού πάγου.

Η Πολωνική Αποστολή είναι η τέταρτη που επιχειρεί χειμώνα στο Κ2 και αποτελείται από 11 ορειβάτες, 10 πολωνούς και τον περίφημο ρώσο Denis Urubko, ο οποίος πολιτογραφήθηκε Πολωνός πριν δυο χρόνια. Χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Αθλητισμού και Τουρισμού, με 275.000 δολάρια.

Αν οι Πολωνοί (που ειδικεύονται στις χειμερινές αναβάσεις), πετύχουν το στόχο τους, όχι απλά θα γράψουν ιστορία, αλλά θα κλείσουν και το κεφάλαιο των κλασικών ορειβατικών κατακτήσεων στα Ιμαλάια, αφού όλες οι  ψηλές κορυφές θα έχουν πλέον κατακτηθεί και χειμώνα. “Μόνο οι πιο τολμηρές και επικίνδυνες διαδρομές μένουν πια να εξερευνηθούν. Εμείς ήμασταν προνομιούχοι, είχαμε τόσο πολλά που μπορούσαμε να πετύχουμε στα βουνά“, είπε για τις πρώτες του αναρριχητικές ημέρες ο 67χρονος Wielicki.

Οι ορειβάτες πρέπει να σταθμίσουν τώρα την ασφάλεια έναντι της επιτυχίας. Αξίζει να θυσιάσετε τη ζωή σας για να διασχίσετε serac που καταρρέουν κάθε τρίτη μέρα; Κινούμαστε τώρα από την ανάληψη ρίσκου στην απερισκεψία”, προειδοποίησε.

Το K2 είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό του πλανήτη (8611μ.) και σαφώς το δυσκολότερο. Δεν είναι τυχαίο ότι ονομάζεται επίσης και Savage Mountain (Άγριο Βουνό). Παρ’ όλα αυτά κατακτήθηκε σχετικά νωρίς, το 1954, από μια Ιταλική αποστολή που περιελάμβανε στις τάξεις της και τον περίφημο Bonatti, ενώ η πρώτη γυναίκα που το ανέβηκε, ήταν η επίσης περίφημη Πολωνή, Βάντα Ρούσκιεβιτς το 1986. Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις ορειβάτες που επιχειρούν την ανάβαση του, πεθαίνει.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...