Στη Δίκτη, ένα από τα τρία ψηλά βουνά της Κρήτης θα γίνει φέτος η 81η ΠΟΣ, που τη διοργανώνει ο ΕΟΣ Λασιθίου με την αιγίδα της ΕΟΟΑ.
Η συνάντηση θα γίνει στο χώρο γύρω από το καταφύγιο Στροβίλι σε υψόμετρο 1350μ. που είναι χτισμένο πάνω από το οροπέδιο του Λιμνάκαρου και η συνάντηση είναι αφιερωμένη στο μοναδικό ενδημικό δένδρο της Κρήτης, την Αμπελιτσιά. Η πορεία της Κυριακής θα έχει φυσικά στόχο την κορυφή της Δίκτης, το Σπαθί (2148μ.), μια δύσκολη πορεία που θα διαρκέσει (μαζί με την επιστροφή) περίπου 7 ώρες. Για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν, θα υπάρχουν ακόμα τρεις, εύκολες διαδρομές γύρω από το καταφύγιο:
- Καταφύγιο – Λιμνάκαρο – Μυριούσα και επιστροφή, που περνά από βιότοπο με Αμπελιτσιές (Zelkova Abelitsea), ώρες πορείας 6
- Καταφύγιο – -Ποταμός – Αγιο Πνεύμα Λιμνάκαρο – Καταφύγιο, ώρες πορείας 4 και
- Καταφύγιο – κορυφή Στροβίλι – Καταφύγεςιο, ώρ πορείας 2.
Ο ΕΟΣ Λασιθίου θα προσφέρει φαγητό και τις δυο μέρες, καθώς και τη δυνατότητα μεταφοράς των σακιδίων (δεν επιτρέπονται ΙΧ στο καταφύγιο). Για λόγους οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος είναι απαραίτητο οι συμμετέχοντες μαζί με την σκηνή και το υπνόσακο τους ,να έχουν μαζί τους τα προσωπικά τους σκεύη φαγητού (καραβάνα, πιρούνι, μαχαίρι, ποτήρι) και το παγούρι τους. Στο χώρο της κατασκήνωσης θα υπάρχει πόσιμο νερό.
Για το πλήρες πρόγραμμα και για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ.
Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail του συλλόγου eoslasithiou@gmail.com και στα τηλέφωνα : 6972667591 – 6972407400 -6984262433.
Αμπελιτσιά (Zelkova Abelitsea) το ενδημικό δένδρο της Κρήτης.
H Κρήτη είναι γνωστή για τα ενδημικά βότανά της όπως τη Μαλοτήρα και το Δίκταμο. Ελάχιστοι -ακόμα και ντόπιοι- γνωρίζουν το μοναδικό ενδημικό δέντρο του νησιού την περίφημη Αμπελιτσιά που έχει ταυτίσει το όνομά της με ένα προϊόν – σήμα κατατεθέν της Κρήτης, την παραδοσιακή κατσούνα.
Η Αμπελιτσιά δεν είναι δέντρο γνωστό σε πολλούς, καθώς φυτρώνει σε μεγάλα σχετικά υψόμετρα (από 800 έως και 1800μ.) και έτσι μόνο λίγοι γνωρίζουν αυτό το δέντρο “από κοντά”, κυρίως βοσκοί. Παραδοσιακά, την εκτιμούσαν κυρίως για την ομορφιά και τη σκιά της (ψηλά δένδρα συνήθως υπάρχουν κοντά σε “μιτάτα”) και βέβαια για τη γνωστή ακόμη και σήμερα χρήση της στην κατασκευή του παραδοσιακού μπαστουνιού – κατσούνας.
Εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 300.000 άτομα Αμπελιτσιάς (ίσως και πολλά παραπάνω!) σε όλη την Κρήτη σε θαμνώδη μορφή, ύψους μέχρι 1,5μ., την πιο συνηθισμένη μορφή που συναντά κάποιος την Αμπελιτσιά στο βουνό! Αυτό συμβαίνει γιατί οι τρυφεροί βλαστοί της Αμπελιτσιάς βοσκούνται έντονα την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, όταν “ανεβαίνουν” τα κοπάδια ζώων στα ορεινά, και τα φυτά δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν σε μορφή δέντρου. Επιπλέον, το είδος αναπαράγεται από φυσικού του πολύ εύκολα με παραβλαστήματα, σχηματίζοντας έτσι πυκνές συστάδες με φυτά σε θαμνώδη μορφή.
Περισσότερα: abelitsia.gr