Οι αρχές του φθινοπώρου –η εποχή μετά τις καταιγίδες και πριν το πρώτο χιόνι– είναι η τέλεια εποχή για να ανεβείτε σε ένα βουνό με παρέα. Αλλά και το χειμώνα οι ηλιόλουστες μέρες είναι επίσης ιδανικές. Όμως ακόμα και με καλό καιρό, το ορεινό πεδίο μπορεί να είναι επικίνδυνο. Και όσο μεγαλύτερη η ομάδα, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες για ατυχήματα, χαμένους πεζοπόρους και σύγχυση που φέρνει καθυστέρηση.
Η καθοδήγηση μιας ομάδας φίλων κατά την ανάβαση σε μια κορυφή –ακόμα και πεζοπορική– απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και σχολαστικό σχεδιασμό. Ακολουθήστε τις εξής οδηγίες την επόμενη φορά που θα αναλάβετε κάτι τέτοιο.
ΣΤΟ ΠΕΔIΟ
Αναρωτηθείτε: είναι σωστό να αναλάβετε την αρχηγία της ομάδας; Σκεφτείτε δύο φορές πριν αποφασίσετε να τελέσετε χρέη αρχηγού σε μια διαδρομή που δεν έχετε ξανακάνει και αποφύγετε κορυφές οι οποίες απαιτούν χρήση σχοινιών, ρελέ και τη δεξιότητα της αυτοδιάσωσης με πιολέ. Πρέπει να είστε απόλυτα εξοικειωμένοι με οτιδήποτε συναντήσετε. Πρέπει επίσης να έχετε αποθέματα αντοχής, έτσι ώστε σε έκτακτη ανάγκη να μπορείτε να συγκεντρωθείτε στις λεπτομέρειες και να βοηθήσετε εξουθενωμένα μέλη της ομάδας. Εννοείται ότι έχετε τις βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών.
Μειώστε τα μέλη της ομάδας σε οκτώ ή λιγότερα. Ακόμα και με αυτό τον αριθμό αναζητήστε βοηθούς. Ορίστε ένα βοηθό για κάθε πέντε μέλη της ομάδας.
Ταιριάξτε την ομάδα σας με το στόχο. Επιλέξτε πρώτα μια κορφή και προσκαλέστε φίλους με τις απαραίτητες δεξιότητες και την ανάλογη φυσική κατάσταση ή επιλέξτε μια διαδρομή που γνωρίζετε ότι μπορεί να τη φέρει εις πέρας ο καθένας.
Συγκεντρώστε πληροφορίες από οδηγούς, χάρτες και περιγραφές της διαδρομής σε διαδικτυακές σελίδες. Ελέγξτε τα επίπεδα χιονιού και τις συνθήκες του μονοπατιού ρωτώντας άλλους ορειβάτες ή ντόπιους που γνωρίζουν τα μονοπάτια του βουνού πριν ξεκινήσετε.
Μοιράστε λίστες εξοπλισμού αρκετές μέρες νωρίτερα και απαιτήστε κράνη στις απόκρημνες κορφές (οι μεγάλες ομάδες προκαλούν οι ίδιες κατολίσθηση). Στο ξεκίνημα της διαδρομής βεβαιωθείτε ότι όλοι έχουν σνακ πλούσια σε ενέργεια, πολύ νερό, σωστά άρβυλα και επιπλέον μονωτικά ισοθερμικά.
Ελέγξτε τον πυρετό της κορφής πριν αυτός ξεκινήσει. Βεβαιωθείτε ότι όλοι έχουν κατανοήσει ότι δε θα κάνετε κορυφή αν οι συνθήκες είναι επισφαλείς. Ορίστε έναν αυστηρό χρόνο επιστροφής και έχετε ένα δεύτερο προορισμό, όπως π.χ. έναν καταρράκτη, σε περίπτωση που ο καιρός σάς αναγκάσει να εγκαταλείψετε την ανάβαση.
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦH
Ποτέ μην αφήνετε πίσω τραυματισμένα ή εξαντλημένα μέλη της ομάδας. Τουλάχιστον στείλτε ένα βοηθό να είναι μαζί τους. Μην επιτρέψετε στους πιο γρήγορους πεζοπόρους να φύγουν μπροστά, ειδικά στην κατάβαση. Υπάρχει η τάση να χαλαρώνει η προσοχή και συχνά πεζοπόροι χάνονται κατεβαίνοντας λάθος ρεματιά ή λούκι.
Έχετε μαζί σας ένα ελαφρύ σχοινί (και να γνωρίζετε πώς να το χρησιμοποιήσετε) σε κάθε απότομη κορυφή, ακόμα κι αν η διαδρομή είναι μέτριας δυσκολίας. Οι εύκολες πλαγιές γλιστράνε στη βροχή και οι άνθρωποι συχνά πανικοβάλλονται όταν είναι εκτεθειμένοι και βρίσκονται σε επικίνδυνο πεδίο.
Μη διστάσετε να μοιράζετε προσταγές όταν υποψιάζεστε κίνδυνο, όπως αστραπές ή σε απότομες κλίσεις. Οι ομάδες «παγώνουν» στις αμφίβολες καταστάσεις, κι αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να λειτουργήσετε ηγετικά.