Η πεζοπορία σε μονοπάτια είναι ο καλύτερος τρόπος…

parnassos anevenontas

Δε χρειάζεται να είστε επιστήμονας για να το καταλάβετε: το σώμα σας είναι φτιαγμένο για να περπατά. Μπορεί να περπατά για ατελείωτες ώρες, απαιτώντας ελάχιστα. Μπορεί να έχει και την ικανότητα να τρέχει, να πηδά, να κολυμπά, αλλά τίποτα από αυτά δε μπορεί να το κάνει για πολύ, χωρίς κόστος στην υγεία του.
Έτσι η πεζοπορία, όχι μόνο είναι η ιδανική δραστηριότητα για να περάσετε αξέχαστες ώρες με τους φίλους σας στα ομορφότερα μέρη της χώρας απολαμβάνοντας την πρόκληση μιας τέλειας κορφής, αλλά και για να προσφέρετε στο σώμα σας την καλύτερη δυνατή μορφή άσκησης.


Aν οι εναλλακτικές είναι να περπατάτε στην άσφαλτο, να κάνετε διάδρομο σ’ ένα γυμναστήριο χωρίς παράθυρα, να τρέχετε στο πεζοδρόμιο ή να κάνετε ατελείωτους επαναλαμβανόμενους κύκλους σε ένα γήπεδο, τότε η πεζοπορία είναι αυτή που κερδίζει πάντα. Kαι είναι ιδανική για ένα ακόμα σημαντικό λόγο: θα σας αφήσει ευχαριστημένους και ικανοποιημένους, αφού δεν χρειάζεται να τρομοκρατείστε από κάποιο μεγαλομανή με τεράστιους μυς που θα «χτυπιέται» δίπλα σας, ούτε από κάποιον που σας προσπερνά τρέχοντας με 4 λεπτά το χιλιόμετρο. Ας ανεβείτε στην κορφή με το ρυθμό σας, θ’ αντλήσετε όπως κι αν έχει μεγάλη ικανοποίηση. Είναι προσωπική υπόθεση και όσο μικρή ή μεγάλη εμπειρία κι αν έχετε, τα ευεργετικά αποτελέσματα της πεζοπορίας στην υγεία σας είναι ατελείωτα.

Και δεν είναι θέμα ηλικίας. Η πεζοπορία είναι για όλους. Από τα παιδιά και τους έφηβους (με μεγάλο όφελος για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και υπευθυνότητας, κάτι πολύ σημαντικό για αυτά), μέχρι και την τρίτη ηλικία για λόγους υγείας. Το περπάτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για νεότερους ανθρώπους, κυρίως επειδή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του ρίσκου ανάπτυξης διαβήτη στη μέση ηλικία. Ο διαβήτης πλήττει αρκετά άτομα και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, νεφρική ανεπάρκεια, ακρωτηριασμούς, καρδιοπάθειες κι εμφράγματα. Αλλά και ανεξάρτητα της ηλικίας σας και από το πώς νιώθετε τα γόνατά σας ύστερα από μια κατάβαση με μεγάλη κλίση, το περπάτημα είναι ιδανικό για να διατηρείτε τους μυς και τις αρθρώσεις σας σε τέλεια λειτουργία. Αυτό είναι ιδιαίτερα καλή είδηση για την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης – μια άσχημη ασθένεια που πλήττει τα εύθραυστα οστά κυρίως των γυναικών, αν και ένας στους δώδεκα άντρες κινδυνεύουν να την παρουσιάσουν.

Μια πρόσφατη έρευνα για τα οφέλη της πεζοπορίας από δύο κορυφαίους Βρετανούς επιστήμονες αποκάλυψε αυτό που κάθε πεζοπόρος ξέρει: ότι η τελευταία, βελτιώνει γρήγορα τη σωματική αντοχή, τη δύναμη και τη γενικότερη φυσική κατάσταση. Διατηρεί την καρδιά, τους πνεύμονες, τους μυς και τις αρθρώσεις σε άριστη κατάσταση και οι μικρές επιβαρύνσεις που επιφέρει την καθιστούν ιδανική για έναν στους τρεις ενηλίκους οι οποίοι θα ήθελαν να χάσουν πολλά ή λίγα κιλά. Η πεζοπορία μπορεί να μη σας δίνει δικαιολογία για να τρώτε σαν οδηγός νταλίκας, όμως σας βοηθά να ελέγχετε το βάρος σας, υπό τον όρο ότι τρώτε λογικές ποσότητες. Γιατί γίνεται να πάτε σινεμά χωρίς να φάτε μια σοκολάτα και να πιείτε μια-δυο μπίρες μετά; Φυσικά θα πρέπει να απολαμβάνετε λιχουδιές, όχι όμως σε καθημερινή βάση!
Κατά το περπάτημα χρησιμοποιούνται περισσότεροι μύες από κάθε σχεδόν άλλη μορφή δραστηριότητας και ταυτόχρονα τονώνονται τα πόδια, οι μηροί, το στομάχι, οι γλουτοί, τα χέρια και οι ώμοι.

Επιπλέον, η πεζοπορία έχει θαυμαστή επίδραση στην πνευματική σας κατάσταση, μειώνει το άγχος για τις διάφορες προθεσμίες που σας κυνηγούν και τον αγώνα για μια θέση στο λεωφορείο και σας αφήνει εκεί ακριβώς που θα θέλατε να βρίσκεστε – στην κορυφή του κόσμου! Γιατί αν έχετε το άγχος στο τσεπάκι σας (και ποιος δεν το έχει;), το περπάτημα είναι ιδανικό για να εξαφανίζει τις έγνοιες σας και να σας αφήνει πιο θετικούς απ’ ότι όταν ξεκινάτε. Τα επίπεδα άγχους σας βρίσκονται υπό έλεγχο, η πίεσή σας πέφτει από το σημείο βρασμού και ο κίνδυνος να πάθετε έμφραγμα είναι κι αυτός μικρότερος.
Αλλά και καθώς πλησιάζετε γοργά την πέμπτη δεκαετία της ζωής σας, το ενδιαφέρον σας για την εμφάνιση σας εξωτερικά συνδυάζεται μ’ εκείνο για την κατάσταση σας εσωτερικά. Είναι η εποχή που, οι άντρες ειδικά, σκέφτονται πιο σοβαρά για την υγεία τους. Το τακτικό περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και συμβάλλει στην καταπολέμηση της χοληστερίνης που έχει συσσωρευτεί από την εποχή που τρώγατε άφθονο φαστ-φουντ.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία δικαιολογία. Η πεζοπορία έχει μόνο οφέλη για το σώμα σας και η Ελλάδα είναι ένας τόπος γεμάτος βουνά και υπέροχα τοπία, με τα συντηρημένα και καλά σημασμένα δίκτυα μονοπατιών να βρίσκονται πλέον δίπλα ή κοντά σε κάθε πόλη της χώρας. Το μόνο που μένει, είναι να κάνετε το πρώτο σας βήμα.

 

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...