Η περίφημη Nose σε λιγότερο από δυο ώρες!

Χθες το πρωί 6/6/2018, η σχοινοσυντροφιά Alex Honnold και Tommy Caldwell, πέτυχαν την επανάληψη της περίφημης Nose (880μ. VI 5.8 A2), στον φανταστικό χρόνο 1:58:07!

Ξεκίνησαν από τη βάση της διαδρομής στις 6 το πρωί και μετά από δυο ώρες στέκονταν περιχαρείς στην κορφή του El Capitan, μιας από τις διασημότερες και πιο ποθητές ορθοπλαγιές του πλανήτη. Βέβαια μη νομίζετε ότι πήγαν μια ωραία ημέρα και απλά τους έκατσε. Το δίδυμο βρισκόταν στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες και είχε επαναλάβει τη διαδρομή περίπου 10 φορές! Στις 30/5 την επανέλαβαν σε 2:10:51, σπάζοντας το ήδη υπάρχον ρεκόρ, στις 4/6 κατέβασαν το χρόνο άλλα 9 λεπτά, μέχρι τελικά να καταφέρουν χθες, να τον ρίξουν κάτω από τις δυο ώρες.

Είναι η δεύτερη σχοινοσυντροφιά που πετυχαίνει χρόνο κάτω από δυο ώρες σε αυτή τη μυθική ορθοπλαγιά. Πριν 15 χρόνια, οι γερμανοί, αδερφοί Huber (Alex και Thomas), είχαν πετύχει τον εξωπραγματικό χρόνο 1:51, σε μια άλλη διάσημη γραμμή τη Zodiac (VI 5.7 A3), η οποία όμως είναι αρκετά μικρότερη (μόλις 19 σχοινιές – 650μ.). Βέβαια και αυτοί κατείχαν κάποτε το ρεκόρ με 2:45 (2007).
Η επιτυχία των Honnold – Caldwell ήρθε λίγες ημέρες μετά το θάνατο από πτώση δυο αναρριχητών σε διπλανή διαδρομή, οι οποίοι σκαρφάλωναν και αυτοί σε στυλ speed climbing.

Η Nose είναι μια από τις εμβληματικές διαδρομές του πλανήτη. Είναι χαραγμένη πάνω στον 1000μ. γρανίτη της ορθοπλαγιάς του El Capitan, που κάποτε θεωρούσαν αδύνατο να σκαρφαλωθεί. Ανοίχτηκε το 1958 από τους Warren Harding, Wayne Merry και George Whitmore, σε 47 μέρες! Το 1971 οι Billy Westbay, Jim Bridwell και John Long, την καταφέρνουν σε μια ημέρα, κάτι εξωπραγματικό για την εποχή, το 1993 η Lynn Hill καταφέρνει την πρώτη ελεύθερη επανάληψη της σε 4 ημέρες, για να φτάσουμε στο χθεσινό ρεκόρ.

Διαβάστε ακόμα:  Ξεκινά αύριο το Αναρριχητικό Φεστιβάλ Ερμιονίδας 23!

Η πρώτη επανάληψη της Nose από Έλληνες, έγινε το 1993, από τους Δημήτρη Τιτόπουλο και Χριστόφορο Κουνιάκη.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...