Η Οίτη θα σωθεί. Τα βουνά θα μείνουν βουνά και όχι εργοστάσια.

oith enantia sto aioliko ergostasio
Στην κορυφή Τούρλα, ενάντια στο αιολικό εργοστάσιο.

Εκατοντάδες άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν χθες 24/5 στο κάλεσμα των ορειβατικών συλλόγων Λαμίας και Άμφισσας, του Ομίλου Φίλων του Δάσους και του συλλόγου Δρομέων Φθιώτιδας «ΤΡΑΧΙΝΑ» και βρέθηκαν στην καταπράσινη και ανθοστόλιστη Οίτη.

koryfh vlitotsoumaro
Στην κορυφογραμμή Βλιτοτσούμαρο (1779μ). Σύμφωνα με τα σχέδια θα ισοπεδωθεί προκειμένου να τοποθετηθεί μια Α/Γ.

Περπάτησαν στην κορυφογραμμή, τις κορυφές και τα λιβάδια, που πάνω τους το αιολικό λόμπι σχεδιάζει να εγκαταστήσει άλλο ένα εργοστάσιο παραγωγής αιολικής ενέργειας καταστρέφοντας έναν από τους ελάχιστους εθνικούς Δρυμούς της χώρας. Δήλωσαν την αποφασιστικότητα τους και έστειλαν το μήνυμα ότι η Φύση, η διατήρηση και η προστασία της δεν είναι κάτι διαπραγματεύσιμο.

oith pathena
Από εδώ θα περάσουν δρόμοι και θα στηθούν ανεμογεννήτριες.

Στη συγκέντρωση – πεζοπορία, ανταποκρίθηκαν και πάρα πολλές συλλογικότητες και κινήσεις πολιτών από όλη την Ελλάδα, αλλά και τοπικοί φορείς. Πρέπει να επισημάνουμε ότι χθες στην Οίτη δεν έγινε μια κλασική, γραφικού τύπου «ορειβατική συγκέντρωση», οι συμμετέχοντες δεν ήταν απλά μερικές εκατοντάδες ορειβάτες, αλλά άνθρωποι που έχουν ευαισθητοποιηθεί πάνω στο πρόβλημα και η πλειονότητα τους ήταν νέοι, που οι περισσότεροι δεν είχαν περπατήσει ποτέ στην Οίτη.

Η κοινωνία αφυπνίζεται, παντού σε όλη της Ελλάδα ολοένα και περισσότεροι πολίτες ενημερώνονται, κατανοούν και αντιδρούν απέναντι στην Ύβρη.

sto diaselo ths pathenas
φωτό: Στ. Σταμέλος

Υπενθυμίζουμε ότι τα σχέδια για αιολικό εργοστάσιο στην Οίτη, αφορούν την κορυφογραμμή που ξεκινά από το διάσελο της Πάθαινας στη βορειοδυτική Οίτη και περνώντας από τις κορυφές Βλιτοτσούμαρο και Τούρλα ανηφορίζει προς την κορυφή. Οι ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να εγκατασταθούν μέχρι τα 2100μ. πάνω στα όρια του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, τα οποία η κεντρική διοίκηση –για προφανή λόγο- δεν έχει ακόμα συγκεκριμενοποιήσει.

oith koryfh pyrgos
Αγναντεύοντας από την κορφή της Οίτης τα υπέροχα αλπικά λιβάδια της. Ας μην επιτρέψουμε να μετατραπούν σε ένα απέραντο εργοτάξιο.

Στην περιοχή μπορείτε να περπατήσετε και σε μερικά από τα ωραιότερα σηματοδοτημένα μονοπάτια του βουνού. Όλες οι φωτό είναι από την περιοχή που απειλείται.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...