Πολλοί από εσάς ίσως να μην την έχετε ακούσει καν. Κι όμως η Elizabeth Hawley που πέθανε πλήρης ημερών σε νοσοκομείο της Κατμαντού στις 26 του μήνα, ήταν μια από τις σημαντικότερες φιγούρες της ιστορίας του Ιμαλαϊσμού.

Κι αυτό, όχι γιατί είχε σκαρφαλώσει ποτέ στους γίγαντες των Ιμαλάιων, αλλά γιατί επί δεκαετίες κατέγραφε σχολαστικά, όλη την ορειβατική δραστηριότητα πάνω σε αυτούς.

Η Elizabeth Hawley γεννήθηκε το 1923 στο Σικάγο. Δούλευε σα δημοσιογράφος και το 1963 αποφάσισε να ζήσει μόνιμα στο Νεπάλ, ως ανταποκρίτρια του πρακτορείου Reuters με αντικείμενο την κάλυψη των ορειβατικών νέων στα Ιμαλάια. Η Elizabeth Hawley όχι απλά κάλυπτε την επικαιρότητα, αλλά κατέγραφε σχολαστικά για 50 χρόνια όλη την ορειβατική δραστηριότητα στις διάσημες 8άρες, τις επιτυχημένες, αλλά και τις αποτυχημένες, έτσι ώστε το αρχείο της, να είναι το Α και το Ω της ορειβατικής ιστορίας των βουνών αυτών. Μέσα στην ορειβατική κοινότητα είχε γίνει πλέον θρύλος και οι μεγαλύτερες αποστολές με τα πιο διάσημα ονόματα, έδιναν πάντα τα σέβη τους περνώντας από την Κατμαντού.

Το 2016, 56 χρόνια από το ξεκίνημα αυτής της καριέρας, η Hawley χρίζει διάδοχό της την μέχρι τότε βοηθό της Billi Bierling, αλλά πριν από αυτό και παρά την ήδη προχωρημένη ηλικία της, αποφάσισε το 1991 να ψηφιοποιήσει με τη βοήθεια του Richard Salsbury, τον τεράστιο όγκο χειρογράφων του αρχείου της. Το αποτέλεσμα ήταν η Himalayan Database η οποία είναι ελεύθερη online.

Η Elizabeth Hawley μπορεί ίσως να μην κράτησε πιολέ στη ζωή της, αλλά δίκαια πήρε το προσωνύμιο «Η Μεγάλη Κυρία των Ιμαλαΐων».

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...