Η Κίνα κλείνει το Basecamp του Everest για τους μη ορειβάτες

Ακόμα και τα πλέον δυσπρόσιτα, αμόλυντα και αφιλόξενα σημεία του πλανήτη κινδυνεύουν από την οικονομική εκμετάλλευση. Και το αναγνωρίζουν ακόμα και τα πλέον αυταρχικά κράτη, όπως η Κίνα.

Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες η Κίνα σκοπεύει να κλείσει το βορινό basecamp του Everest στα 5200μ. για να αντιμετωπίσει το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα των σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι τουρίστες. Μόνο τη σεζόν 15-16 για την οποία υπάρχουν επίσημα στοιχεία ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 40000, όπως ανακοίνωσε η Κινεζική Ένωση Ορειβατών, ενώ πέρσι υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τις 45000 αυτοί που έφτασαν έως εκεί για να θαυμάσουν το ψηλότερο βουνό του πλανήτη. Το αποτέλεσμα είναι τόνοι κάθε είδους σκουπιδιών, αλλά και ανθρώπινων κοπράνων.

Ο λόγος της ολοένα αυξανόμενης επισκεψιμότητας είναι απλός: το basecamp της Κινεζικής πλευράς (5000μ. υψόμετρο) προσεγγίζεται με αυτοκίνητο, σε αντίθεση με αυτό της Νεπαλέζικης (νότιας πλευρά) που χρειάζονται δυο εβδομάδες πεζοπορίας.

Έτσι οι αρχές του Θιβέτ και της Κίνας, θα επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο μέχρι το μοναστήρι του Rongbuk, το οποίο είναι λίγο χαμηλότερα.

Everest North BC 2
Χωρίς σχόλια

Η απαγόρευση δε θα ισχύει για όσους έχουν άδεια για αναρρίχηση στα 8848μ. του Everest, αλλά και για αυτή τη δραστηριότητα οι αρχές θα επιβάλλουν ένα όριο 300 ορειβατών το χρόνο.

Πέραν της απαγόρευσης, οι Κινέζικες αρχές, προσπαθούν να καθαρίσουν και το βουνό. Πέρσι την άνοιξη κατέβασαν οκτώ τόνους σκουπιδιών και κοπράνων, ενώ για φέτος φιλοδοξούν να καθαρίσουν τη ζώνη πάνω από τα 8000 μέτρα, από σκουπίδια, αλλά και μουμιοποιημένα από το κρύο και την ξηρότητα του αέρα σώματα άτυχων ορειβατών, που παραμένουν εκεί για δεκαετίες.  

Διαβάστε ακόμα:  Κοσμοσυρροή για άλλη μια χρονιά στο Everest: εκατοντάδες στην κορυφή, κάμποσοι νεκροί, αλλά και μια Ελληνική ανάβαση.

[osm_map_v3 map_center=”27.9815,86.9298″ zoom=”8″ width=”100%” height=”450″ map_border=”thin solid black” post_markers=”1″]

 

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...