Η καρδιά των Ελληνικών βουνών το ΣΚ 4-5/7, θα χτυπά στα Άγραφα

agrafa

Το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται (4-5/7) η καρδιά της ορεινής Ελλάδας θα χτυπά στα Άγραφα, όπου διοργανώνεται μεγάλη εκδήλωση που θα κορυφωθεί την Κυριακή 5/7 με συγκέντρωση – πορεία ενάντια στην καταστροφή των Αγράφων.

Η εκδήλωση αυτή, έρχεται σε ένα χρονικό σημείο όπου το κίνημα για «Ελεύθερα Βουνά – Χωρίς Αιολικά», γίνεται ολοένα και μαζικότερο, συσπειρώνοντας ολοένα και περισσότερους πολίτες που αντιλαμβάνονται πλέον το μέγεθος της καταστροφής που θα συντελεστεί από την αιολική βιομηχανία πάνω στην Ελληνική φύση και τα βουνά, αν αφεθεί ανενόχλητη.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στην εκδήλωση του Σαββατοκύριακου (που τη διοργανώνει η πρωτοβουλία «Ελεύθερα Βουνά – Χωρίς Αιολικά και προσυπογράφουν δεκάδες σύλλογοι, κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών) αναμένεται να συγκεντρωθεί πολύς κόσμος. Θα γίνουν τρεις κατασκηνώσεις, καθώς και αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις.

Το ανοιχτό κάλεσμα των Διοργανωτών

Καλούμε:
Tους απανταχού Αγραφιώτες και τους συλλόγους τους σε όλη την Ελλάδα.
Tους συλλόγους, τους φορείς και τους ανθρώπους του κάμπου, που γεννήθηκαν και ζουν κάτω από τον ίσκιο της «Κοιμωμένης των Αγράφων», που πίνουν νερό και ποτίζουν τη γη τους από τα νερά των αγραφιώτικων βουνών.
Τους συνοδοιπόρους στον αγώνα ενάντια στην καταστροφή της φύσης για τα συμφέροντα μιας χούφτας επιχειρηματιών, σε όλη την Ελλάδα, απ΄άκρη σ΄άκρη.
Τους Ορειβατικούς, Περιηγητικούς και Φυσιολατρικούς συλλόγους.
Τις κινήσεις και συλλογικότητες σε όλη τη χώρα για την προστασία των κοινωνικών αγαθών και του περιβάλλοντος.

Να συμμετέχουμε σε πανελλαδική κινητοποίηση για την προστασία των Αγράφων το διήμερο 4 & 5 Ιούλη.

Με συγκέντρωση και πορεία στην ιστορική κορυφή της Νιάλας
την Κυριακή 5 Ιούλη 2020.
Περπατάμε στα μονοπάτια της φύσης και της ιστορίας…

Στέλνουμε σε όλη την Ελλάδα και μέχρι τις Βρυξέλλες, ηχηρό μήνυμα αντίστασης, ελευθερίας, υπεράσπισης του φυσικού πλούτου και των κοινών δημόσιων αγαθών όπως η ενέργεια και το νερό.

Βροντοφωνάζουμε ότι τα Άγραφα και την Πίνδο δεν θα τα παραδώσουμε στα καταστροφικά τους σχέδια που θέλουν να μετατρέψουν όλα τα βουνά και τα ποτάμια σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποσπώντας τους ό,τι πολυτιμότερο έχουν να προσφέρουν στις ερχόμενες γενιές: γη, ελευθερία, καθαρό αέρα, ψυχική ανάταση, καθαρά προϊόντα, ενότητα με τη φύση και πάνω απ΄ όλα, μνήμη.

Το πρόγραμμα της συγκέντρωσης για την Κυριακή 5/7

Διαβάστε ακόμα:  Διήμερη κινητοποίηση το ΣΚ 18-19/5, ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών εργοστασίων στα Άγραφα

Κυριακή 5 Ιούλη:

Στις 10:00 συγκέντρωση στο πέρασμα του Αγ.Νικολάου Βραγγιανών (στάθμευση των αυτοκινήτων και των λεωφορείων).
Στίγμα, εδώ.

Στις 11:00 (το αργότερο) θα ξεκινήσει μαζική πεζοπορία με τελικό προορισμό το μνημείο στη Νιάλα όπου θα είναι το κοινό σημείο συνάντησης με όσους θελήσουν να το προσεγγίσουν από άλλες διαδρομές όπως από το ιστορικό μονοπάτι Βραγγιανά-Νιάλα, από τα Καμάρια ή από τις γύρω βουνοκορφές.
Στίγμα, εδώ.

Στις 13:30 συγκέντρωση στο Μνημείο της Νιάλας. Το μνημείο θα προσεγγίσουν μόνο λίγα αυτοκίνητα για να μεταφέρουν κάποιους που θέλουν αλλά δεν μπορούν να περπατήσουν, το φαρμακείο, νερά και άλλα χρήσιμα.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους αδιάβροχο, νερό, κολατσιό, ορειβατικά ή καλά αθλητικά παπούτσια, καπέλο/αντιηλιακό.

Η μετακίνηση προς τα σημεία κατασκήνωσης

Με carpooling εδώ.
Με λεωφορείο από Αθήνα:

Ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος που συμμετέχει στην πανελλαδική κινητοποίηση για την προστασία των Αγράφων στις 4-5 Ιούλιου, έχει τη δυναότητα μεταφοράς με πούλμαν.
Η αναχώρηση από Αθήνα θα γίνει στις 10πμ. του Σαββάτου 4/7.
Η επιστροφή το απόγευμα της Κυριακής 5/7.
Δηλώσεις συμμετοχής για το πούλμαν στη Γραμματεία του Συλλόγου (τηλ: 2103238775, Τρίτη ως Παρασκευή 7-9 μμ και Πέμπτη 7-10 μμ.) καθώς και στο e-mail aosmount.

Η διαμονή – κατασκήνωση

Για το Σάββατο 4/7 εαν επιθυμείτε να διανυκτερεύσετε (προσωρινή κατασκήνωση) προτείνονται τρία σημεία.
(Τα λεωφορεία του ΑΟΣ έχουν τελικό προορισμό τα Βραγγιανά αλλά θα εξυπηρετήσουν και τα ενδιάμεσα προτεινόμενα σημεία).
Τα σημεία με δυνατότητα προσωρινής κατασκήνωσης είναι τα εξής:
1. Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα
Δυνατότητα προσωρινής κατασκήνωσης χωρίς υποδομές(υπάρχει πρόβλεψη για παροχή νερού από δεξαμενή).
Σε κοντινή απόσταση (30 λεπτά με τα πόδια/ 5 λεπτά με αυτοκίνητο) υπάρχει το χωριό Νεοχώρι, με παντοπωλείο, φαρμακείο, χώρους εστίασης.
Θα υπάρχει στο χώρο δυνατότητα μετακίνησης (με αυτοκίνητο) σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.
2. Ρέμα Καριτσιώτη στη διασταύρωση περιφερειακού δρόμου λίμνης Πλαστήρα με την οδική αρτηρία προς Καρβασαρά Καρδίτσας και Βραγγιανά Ευρυτανίας (γέφυρα Καριτσιώτη ποταμού)
Δυνατότητα προσωρινής κατασκήνωσης χωρίς υποδομές.
Υπάρχει πηγή με τρεχούμενο νερό δίπλα στο ποτάμι.
Σε κοντινή απόσταση (10 λεπτα με τα πόδια) υπάρχει εστιατόριο στο ποτάμι.
Σε κοντινή απόσταση (35 λεπτά με τα πόδια/ 5 λεπτά με αυτοκίνητο) υπάρχει το χωριό Μπελοκομύτης, όπου λειτουργεί ένα καφενείο.
Θα υπάρχει στο χώρο δυνατότητα μετακίνησης (με αυτοκίνητο) σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.
Στα κατασκηνωτικά σημεία 1 και 2, πρόκειται να κατασκηνώσουν όσες και όσοι θα συμμετέχουν στη Συγκέντρωση στον Άγιο Νικόλαο Βραγγιανών, στις 10 πμ το Σάββατο το πρωί, και από εκεί θα κατευθυνθούν προς το Μνημείο στη Νιάλα.
Η μεταφορά τους από τα κατασκηνωτικά σημεία 1 και 2 προς τον Άγιο Νικόλαο θα πραγματοποιηθεί με πούλμαν.
3. Βραγγιανά Ευρυτανίας
Δυνατότητα προσωρινής κατασκήνωσης με στοιχειώδεις υποδομές.
Υπάρχουν στο χωριό καταστήματα εστίασης (για καφέ και φαγητό).
Θα υπάρχει στο χώρο δυνατότητα μετακίνησης (με αυτοκίνητο) σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

Διαβάστε ακόμα:  Νέοι χάρτες για Όλυμπο και Άγραφα από Ανάβαση και Geopsis.

Στο κατασκηνωτικό σημείο 3 (Βραγγιανά), θα κατασκηνώσουν όσες και όσοι ανέβουν στη Νιάλα με τον Αθηναϊκό Ορειβατικό Σύλλογο από το ιστορικό μονοπάτι που ξεκινά από τα Βραγγιανά και φτάνει έως το μνημείο στην κορυφογραμμή της Νιάλας (βαθμός δυσκολίας: 2, αρχηγός: Γιάννης Δερμεντζόγλου) καθώς και όσες ομάδες επιλέξουν την ίδια διαδρομή.
Σημαντικό:
Στο κατασκηνωτικό σημείο 1, θα λειτουργεί καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας του Σαββάτου 4 Ιούλη ΣΗΜΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.
Στο ΣΗΜΕΙΟ αυτό, μπορείτε να λάβετε οποιεσδήποτε πληροφορίες αφορούν τη διήμερη πανελλαδική κινητοποίηση της 4ης και 5ης Ιουλίου για την προστασία των Αγράφων.
Τα σημεία προσωρινής κατασκήνωσης αφορούν δημοτικούς χώρους (όχι κάμπιγκ) οπότε συντηρούμε και καθαρίζουμε τον χώρο μόνοι μας.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, επικοινωνήστε στο: agrafa2020@gmail.com

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...