Η εντυπωσιακή υποχώρηση του παγετώνα Mer de Glace στο Mt Blanc!

montenvers mer de glace

Ο παγετώνας Mer de Glace του Mt Blanc, πάνω από το Chamonix, είναι από τους πιο διάσημους παγετώνες του κόσμου και αναμφίβολα ο πιο δημοφιλής στις Άλπεις.

Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, τουρίστες, ορειβάτες, σκιέρ, χειμώνα καλοκαίρι, χρησιμοποιούν το τραινάκι που ξεκινά από το Chamonix και οδηγεί στο Montenvers στη βάση του, κάτω από τις διάσημες γρανιτένιες βελόνες του βουνού. Έτσι το 1985, στην –τότε- βάση του παγετώνα, φτιάχτηκε ένα τελεφερίκ για ευκολότερη πρόσβαση και μεγαλύτερη τουριστική αξιοποίηση αυτής της θάλασσας πάγου.

Αλλά λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί από τότε και κάθε χρόνο, ο Mer de Glace , λόγω της πλανητικής αύξησης της θερμοκρασίας λιώνει και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υποχωρεί σχεδόν τρία μέτρα το χρόνο, αποκαλύπτοντας το γυμνό, απότομο βράχο που πάνω του κυλά. Και κάθε χρόνο ο δήμος του Chamonix-Mont Blanc προσθέτει και μερικά σκαλιά για να μπορούν οι τουρίστες να κατεβαίνουν στον παγετώνα.

Από το 1985 μέχρι σήμερα, ο Mer de Glace υποχώρησε 115μ. και όπως φαίνεται θα υποχωρήσει πολλά ακόμα. Το video της Pax Arctica, μιας ΜΚΟ που ασχολείται με το θέμα, είναι εντυπωσιακό!

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...