Η Annapurna (8.091μ.) ο επόμενος στόχος του Α. Συκάρη

A. Sykaris & Dawa Sherpa
Αντώνης Συκάρης και Dawa Sherpa

Ο Αντώνης Συκάρης, έχοντας ήδη τέσσερις 8άρες κορφές στο παλμαρέ του (Everest 8.848μ., Kangchenjunga 8.586μ., Lhotse 8.516μ.και Manaslu 8.163μ.) θα προσπαθήσει την ερχόμενη άνοιξη να προσθέσει και την Annapurna.

Η Annapurna είναι η δέκατη ψηλότερη κορυφή του πλανήτη, μια κορυφή στην οποία δεν έχει γίνει άλλη προσπάθεια από Έλληνες ορειβάτες (η Annapurna South 7219μ. που είχε γίνει η πρώτη Ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια είναι άλλη κορυφή στο ίδιο συγκρότημα). Ο Συκάρης θα έχει την οργανωτική βοήθεια γραφείου, αλλά πάνω από το Base Camp η προσπάθεια θα συνεχιστεί με σχοινοσύντροφο τον Dawa Sherpa, με τον οποίο είχε κάνει την προσπάθεια στο Dhaulagiri το φθινόπωρο που μας πέρασε. Οι δυο ορειβάτες δε θα χρησιμοποιήσουν πρόσθετο οξυγόνο, και αν η προσπάθεια τους είναι πετυχημένη, αυτό θα κάνει το Συκάρη τον πρώτο ορειβάτη πάνω από 55χρ. που θα πετύχει κάτι τέτοιο. Άλλωστε μόλις τρεις ορειβάτες πάνω των 55, έχουν καταφέρει να ανέβουν την Annapurna. Η διαδρομή της ανάβαση θα επιλεχτεί ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τότε στο βουνό.

annapurna
Το συγκρότημα της Annapurna. Πηγή: wikipedia.

Η Annapurna (8091μ.) ήταν η πρώτη κορυφή από τις 14 οκτάρες που σκαρφαλώθηκε, το 1950 από μια Γαλλική αποστολή που περιελάμβανε μερικούς από τους δυνατότερους ορειβάτες της εποχής (Maurice Herzog, Louis Lachenal, Lionel Terray, Gaston Rébuffat, Jean Couzy κ.α.). Η αποστολή κατάφερε στις 3/6/50 να ανεβάσει δυο μέλη της στην κορυφή (Herzog και Lachenal) και να γίνει η πρώτη που σκαρφάλωσε έναν από τους 14 γίγαντες των Ιμαλαΐων. Παρ’ όλα αυτά είναι μια από τις πιο δύσκολες και θανατηφόρες κορυφές και μόλις 282 ορειβάτες έχουν κατορθώσει από τότε να πατήσουν την κορυφή της.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...