Γυαλιά ηλίου για το βουνό

Προστατέψτε τα μάτια σας επιλέγοντας τη σωστή σκίαση για κάθε δραστηριότητα

gialia iliou gia oreivasia

ΑΓΟΡΑ

>> Σκελετός: Προσπεράστε το μέταλλο και προτιμήστε το πλαστικό, που είναι πιο ελαφρύ και τρομερά ανθεκτικό. Για να ελαχιστοποιήσετε το περιφερειακό φως, διαλέξτε σκελετούς που «τυλίγουν» το μάτι, μεγαλύτερους φακούς και πλατιούς βραχίονες για τους κροτάφους. Για μεγάλες διαδρομές στο χιόνι, αναζητήστε γυαλιά για παγετώνες με αφαιρούμενα πλαϊνά προστατευτικά.

anevenontas.gr
1. Φακοί
2. Πολωτικό φιλμ
3. Επίστρωση καθρέφτη
4. Αντι-χαρακτική επίστρωση

>> Φακοί: Αν και το γυαλί προσφέρει άριστη οπτική ποιότητα, οι φακοί από polycarbonate (Carbonic, Plutonite) ή άλλα πλαστικά (ΝΧΤ, Τrivex) είναι πιο ελαφριοί και σχεδόν άθραυστοι. Το polycarbonate χαράσσεται πιο εύκολα απ’ ό,τι το γυαλί, όμως τα καλά γυαλιά έχουν επιστρώσεις ανθεκτικές στις γρατζουνιές.

>> Χρώμα: Οι διάφανοι και οι κιτρινωπής απόχρωσης φακοί είναι ιδανικοί για χαμηλό φως (συννεφιασμένες μέρες, χάραμα, σούρουπο, σκιερές περιοχές). Το σκούρο κίτρινο ταιριάζει στις διαδρομές στο χιόνι, καθώς το κίτρινο ενισχύει το κοντράστ και μειώνει το βλαβερό για τα μάτια μπλε φως, αν και παραμορφώνει τα χρώματα. Οι αποχρώσεις του τριανταφυλλί διατηρούν πιο πιστά τα χρώματα, αλλά και αυξάνουν το κοντράστ, ιδιαίτερα σε πράσινα ή μπλε πεδία. Το καφέ, το πράσινο και το γκρι είναι καλές αποχρώσεις γενικής χρήσης, μέσου και έντονου φωτός, γι’ αυτό επιλέξτε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

>> Μετάδοση ορατού φωτός (Visible Light Transmission, VLT): Καθοριζόμενο από τη σκοτεινότητα της απόχρωσης (όχι του χρώματος), το VLT μετρά πόσο φως διαπερνά τους φακούς. Τα γυαλιά με χαμηλό VLT (3-18%) είναι πιο σκοτεινά και ιδανικά για πιο φωτεινές δραστηριότητες, όπως πεζοπορίες πάνω από την αλπική ζώνη και κωπηλασία σε ανοιχτά νερά. Οι τιμές VLT που είναι εγγύτερα στο 50% είναι λειτουργικές στις συνθήκες μέτριου ως χαμηλού φωτός, όπως οι πεζοπορίες με συννεφιασμένο καιρό και σε πυκνά δάση. Οι επιστρώσεις καθρέφτη αντανακλούν περαιτέρω το εισερχόμενο φως, όμως μπορεί να σας κάνουν να βλέπετε διπλά είδωλα αν δεν φορεθούν σωστά (γι’ αυτό επιλέξτε κάποια ευυπόληπτη μάρκα).

 

anevenontas.gr
Η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι πολωμένη (κάθε ακτίνα πάλλεται προς όλες τις κατευθύνσεις κάθετα στη γραμμή κίνησης της ακτίνας). Όταν αντανακλάται στις λείες επιφάνειες όπως το νερό, γίνεται οριζόντια πολωμένο και πάλλεται σε ένα μόνο επίπεδο (Β). Οι πολωμένοι φακοί επιτρέπουν μόνο στο κάθετα πολωμένο φως (Α) να περάσει, εμποδίζοντας το οριζόντια πολωμένο φως (Β), δηλαδή την αντανάκλαση σε νερό, χιόνι, άμμο και μέταλλο.

>> Προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία: Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να δεσμεύουν τουλάχιστον το 95% της ακτινοβολίας UVA και UVB (έχουν την ανάλογη ετικέτα). Οι φακοί από polycarbonate εξαλείφουν τις περισσότερες ακτίνες UV. Παρατήρηση: Η προστασία από την ακτινοβολία UV δεν έχει σχέση με το πόσο σκούροι είναι οι φακοί. Ορισμένα φτηνά γυαλιά μπορεί να μοιάζουν σκούρα, όμως δεν δεσμεύουν την ακτινοβολία. Αυτό βλάπτει τα μάτια σας περισσότερο απ’ ό,τι αν δεν φοράτε καθόλου γυαλιά, καθώς αντί να μισοκλείνουν στο λαμπερό φως, οι κόρες των ματιών σας διαστέλλονται πλήρως με τα σκούρα γυαλιά ηλίου και δέχονται περισσότερη ακτινοβολία.

>> Πόλωση: Οι πολωμένοι φακοί δεσμεύουν την εκτυφλωτική λάμψη του φωτός που αντανακλάται στις επίπεδες επιφάνειες όπως το νερό ή το χιόνι. Όμως μπορούν επίσης να κρύψουν τα τμήματα ολισθηρού πάγου και να κάνουν τις οθόνες LCD να φαίνονται μαύρες.

>> Φωτοχρωμικά: Αυτοί οι φακοί σκουραίνουν καθώς ο ουρανός φωτίζεται. Οι φακοί από polycarbonate το κατορθώνουν αυτό με ευαίσθητες βαφές, οι οποίες μπορεί να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους στον κρύο καιρό ή ύστερα από μερικά χρόνια. Οι φωτοχρωμικοί φακοί είναι εξαιρετικοί για πεζοπορίες οι οποίες κινούνται μέσα και έξω από τα δέντρα, όμως δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τις ραγδαίες μεταβολές ήλιου/σκιάς, όπως στη διάρκεια ενός ορεινού τρεξίματος. Και δεν έχουμε βρει κάποια φωτοχρωμικά γυαλιά τα οποία να σκουραίνουν αρκετά ώστε να είναι κατάλληλα για αλπικές διαδρομές σε υψόμετρο.

 

ΧΡΗΣΗ

>> Βρείτε τη σωστή εφαρμογή: Ο σκελετός πρέπει να ισορροπεί άνετα ανάμεσα στους βραχίονες και το τμήμα που κάθεται στη μύτη, χωρίς να τα νιώθετε στενά. Πολλά καταστήματα οπτικών προσαρμόζουν επίσης πλαστικούς σκελετούς ώστε να βελτιώνουν την εφαρμογή και να μειώνουν την πίεση που νιώθετε.

>> Προστατέψτε τα μάτια σας: Ορισμένα σύννεφα που αντανακλούν ακτίνες UV ουσιαστικά αυξάνουν την ακτινοβολία που φτάνει στα μάτια σας, γι’ αυτό μη βγάζετε τα γυαλιά τις σκοτεινές μέρες.

>> Προστατέψτε τα γυαλιά σας: Αγοράστε έναν ιμάντα συγκράτησης, για να αποφεύγετε να σας γλιστρούν όταν ιδρώνετε και να τα προστατεύετε από πτώσεις σε λάσπη.

Ορισμένα γυαλιά διαφημίζονται ψευδώς ως πολωμένα. Για να τα ελέγξετε, κοιτάξτε σε μια ηλιόλουστη επίπεδη επιφάνεια. Γείρτε το κεφάλι σας αριστερά και δεξιά. Αυξάνεται η λάμψη; Θα έπρεπε.

ΕΠΙΣΚΕΥΗ

>> Καθαρισμός: Χρησιμοποιείτε ένα ύφασμα από μικροΐνες. Για πιο λερωμένους φακούς, πλύντε τους προσεκτικά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων και κατόπιν στεγνώστε τους.

>> Defog: Ορισμένα γυαλιά ηλίου έχουν επιστρώσεις ποικίλης ανθεκτικότητας για την ομίχλη καθώς και οπές αερισμού. Για να βελτιώσετε τη λειτουργικότητα των γυαλιών σας στην ομίχλη, μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα όπως τα Fogtech, Cat Crap και Sea Drops. Όταν ζορίσουν τα πράγματα, φτύστε πάνω στους φακούς σας, αλείψτε το σάλιο και κατόπιν σκουπίστε τους.

>>Επισκευή: Για επιτόπου αντικατάσταση βίδας, περάστε ένα συνδετήρα ή ένα λεπτό σύρμα στο σημείο όπου συνδέεται ο βραχίονας με τον υπόλοιπο σκελετό, διπλώστε το και περιστρέψτε το – λυγίζοντας τις όποιες κοφτερές άκρες ώστε να είναι μακριά από τα μάτια σας. Οι σπασμένοι σκελετοί γενικά δεν είναι επισκευάσιμοι, όμως αρκετοί μεγάλοι κατασκευαστές προσφέρουν εγγύηση εφ’ όρου ζωής.

 

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...