Στις 7 Σεπτεβρίου του 2019, μετά από 21 χρόνια, ο Αντώνης Συκάρης θα γυρίσει στο βουνό των Ελλήνων, το Dhaulagiri, για δεύτερη φορά (τέταρτη ελληνική προσπάθεια) σε μια συναισθηματικά φορτισμένη αποστολή, με στόχο την κορυφή αλλά και την απόδοση φόρου τιμής στους αείμνηστους σχοινοσυντρόφους του.
Το Dhaulagiri προκαλεί μια ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση στους Έλληνες ορειβάτες. Εκεί πριν από 21 χρόνια χάθηκαν δυο έλληνες (Παπανδρέου και Τσουπράς), ενώ η πρώτη προσπάθεια ανάβασης του, έγινε το μακρινό 1990. Στις προσπάθειες αυτές (τρεις συνολικά αποστολές, 1990, 1998 άνοιξη και 1998 φθινόπωρο), είχαν συμμετάσχει σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα της Ελληνικής ορειβασίας, που κάποια δεν είναι πια ανάμεσα μας.
Ο Αντώνης Συκάρης, που συμμετείχε στην αποστολή της άνοιξης του 98, θυμάται και περιγράφει: “Θα γυρίσουμε“… Ήταν τα λόγια του αείμνηστου Μπάμπη Τσουπρά όταν φεύγαμε στις 3 Μαΐου του 1998 από το Base camp του Dhaulagiri λόγω του τραγικού χαμού του Νίκου Παπανδρέου. Άλλωστε το είχαμε συμφωνήσει: αν κάποιος χάσει τη ζωή του, η αποστολή μας -ΣΕΟ Αθηνών- θα διακοπεί και τούτο γιατί τα στατιστικά των αποστολών στο Dhaulagiri μέχρι εκείνη τη χρονιά έδιναν έναν στους επτά ορειβάτες να μη γυρίζουν πίσω! Κάτι τέτοιο έμελε να συμβεί και στη δίκη μας ομάδα.
Λίγο αργότερα, τον Οκτώβριο του 1998, ο Μπάμπης γύρισε στο βουνό μαζί με άλλους ορειβάτες -ΕΟΣ Αθηνών- με στόχο να φθάσει στην κορυφή του βουνού που τόσο ήθελε.
Η μοίρα όμως έπαιξε το πιο άσχημο παιχνίδι της… Ο Μπάμπης σε μια μοναχική ανάβαση χάθηκε σε καταιγίδα στην περιοχή της κορυφής στις 2 Οκτωβρίου 1998!
Έτσι μέχρι σήμερα και οι δυο Έλληνες ορειβάτες παραμένουν στο βουνό! Και έχουν προσθέσει το όνομα τους στη λίστα των γενναίων που έπεσαν στην προσπάθεια τους να φέρουν την ανθρώπινη ψυχή στα όρια της. Οι άτυχοι σπουδαίοι Έλληνες μπορεί να χάθηκαν το 1998 αλλά, για όσους αιώνες τα Ιμαλάια θα εξακολουθήσουν να καλύπτονται από τα χιόνια, τα σώματα τους θα παραμένουν άθικτα, όπως ήταν στην πιο γενναία τους στιγμή!
Είναι η τιμή που κάνουν τα ψηλά βουνά σε εκείνους που πέφτουν προσπαθώντας να τα κατακτήσουν.
Είχε προηγηθεί άλλη μια αποστολή από Έλληνες το 1990 από τον ΕΟΣ Αθηνών χωρίς τα μέλη της να φθάσουν ποτέ στην κορυφή. Έτσι λοιπόν δίκαια το Dhaulagiri το ονομάζουμε ως το Βουνό των Ελλήνων.

Ο Αντώνης Συκάρης θέλει να προσθέσει την 5η οκτάρα κορυφή στο παλμαρέ του από το λεγόμενο Grant Slam (14 κορυφές πάνω από 8.000μ.). Μέχρι σήμερα έχει με επιτυχία σκαρφαλώσει:
- στην ψηλότερη, το Everest 8.848μ.,
- στην τρίτη ψηλότερη, το Kangchenjunga 8.586μ.,
- στην τέταρτη ψηλότερη, το Lhotse 8.516μ.
- και στην όγδοη ψηλότερη, το Manaslu 8.163μ.
Το Dhaulagiri είναι το έβδομο ψηλότερο βουνό στον κόσμο, με ύψος 8.167 μέτρα. Ανήκει στον ανατολικό κλάδο της οροσειράς των Ιμαλαΐων και βρίσκεται στην περιφέρεια Νταβαλαγκίρι του κεντρικού-βόρειου Νεπάλ. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Ποκάρα, σημαντικής πόλης της περιοχής και τουριστικού κέντρου. Απέναντι από το Νταουλαγκίρι, στην άλλη πλευρά της κοιλάδας Κάλι Γκαντάκι προς τα ανατολικά βρίσκεται η κορυφή Αναπούρνα, που έχει κι αυτή ύψος πάνω από οκτώ χιλιόμετρα. Η λέξη “Νταουλαγκίρι” σημαίνει “Λευκό Βουνό” και κατακτήθηκε για πρώτη φορά στις 13 Μαΐου 1960 από τους Κουρτ Ντιεμπέργκερ, A. Σέλμπερτ, E. Φόρερ, Ναγουάνγκ Ντόρτζε, Νιίμα Ντόρτζε.
Η όλη προσπάθεια τελείται από τον Σύνδεσμο Ελλήνων ορειβατών (ΣΕΟ), αλλά και την
Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ).
Η αποστολή αναχωρεί για την Κατμαντού μέσω Μουσκάτ του Ομάν στις 7 Σεπτεβρίου 2019 τα μεσάνυκτα και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.