Γκαζιέρες για πεζοπόρους και ορειβάτες

Μια συσκευή που είναι καλό να έχετε πάντα στο σακίδιο

Πολλοί πεζοπόροι, πιστεύουν ότι μια γκαζιέρα είναι περιττή, εφ’ όσον δεν έχουν σκοπό να διανυκτερεύσουν έξω. Όμως εκτός από τις υπάιθριες διανυκτερεύσεις (που ίσως και να μην κάνετε ποτέ), μια γκαζιέρα θα σας επιτρέψει να φτιάξετε ένα ζεστό τσάι μια κρύα ημέρα, να λιώσετε χιόνι σε ένα βουνό φορτωμένο χιόνι που έχει θάψει τις πηγές ή να απολαύσετε μια ζεστή μακαρονάδα, που θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε γεμάτοι ενέργεια.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ

Διαλέξτε αυτή…

Γκαζιέρα φιάλης.

Οι γκαζιέρες που παίρνουν φιάλη υγραερίου είναι απλές, ελαφριές και βολικές· οι φιάλες αυτές δεν ξαναγεμίζουν υγραέριο.

 

 

Ή αυτή

Γκαζιέρα υγρών καυσίμων.

Οι γκαζιέρες υγρών καυσίμων αποδίδουν καλύτερα σε κρύες συνθήκες· οι φιάλες καυσίμου ξαναγεμίζουν.

 

 

 

Διαλέξτε αυτή…

Γκαζιέρα φιάλης.

Οι γκαζιέρες στις οποίες προσαρτούμε τη φιάλη καυσίμου έχουν μικρό όγκο κατά τη συσκευασία τους, όμως είναι λιγότερο σταθερές.

 

 

Ή αυτή

Γκαζιέρα υγρών καυσίμων.

Οι γκαζιέρες με ανεξάρτητη τη φιάλη καυσίμου έχουν πιο χαμηλό, πιο σταθερό σχεδιασμό και είναι ιδανικές για μεγάλα σκεύη.

 

 

 

Διαλέξτε αυτή…

Γκαζιέρα φιάλης.

Οι γκαζιέρες με σύστημα ανάφλεξης με την πίεση κουμπιού είναι βολικές, όμως ανεβάζουν την τιμή και συχνά χαλάνε.

 

 

Ή αυτή…

Γκαζιέρα υγρών καυσίμων.

Οι γκαζιέρες που ανάβουν χειρωνακτικά απαιτούν αναπτήρα ή σπίρτο, όμως δεν χαλάνε ποτέ και στοιχίζουν λιγότερο.

 

 

Διαλέξτε αυτό…

Σετ μαγειρέματος.

Τα σετ (καυστήρας, σκεύος, αλεξήνεμο) είναι αποδοτικά και οικονομικά στο καύσιμο, όμως περιορίζουν την επιλογή σκεύους.

 

 

 

Ή αυτά

Ανεξάρτητα σκεύη.

Τα ξεχωριστά εξαρτήματα σας επιτρέπουν να συγκροτήσετε μια ευπροσάρμοστη, ευέλικτη κουζίνα η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

 

 

 

 


ΧΡΗΣΗ

Το άναμμα των γκαζιέρων υγρών καυσίμων απαιτεί εξάσκηση και διαφέρει ελαφρώς από γκαζιέρα σε γκαζιέρα, όμως η ουσία είναι η εξής: ανοίξτε τη βαλβίδα για να επιτρέψετε σε λίγο καύσιμο να εισρεύσει στο κύπελλο ανάφλεξης. Κλείστε τη βαλβίδα (διαφορετικά το καύσιμο θα συνεχίσει να τρέχει και στο τέλος θα έχετε μια φλεγόμενη σφαίρα!), ανάψτε το καύσιμο και αφήστε το να κάψει για μερικά δευτερόλεπτα. Όταν η φλόγα έχει σχεδόν σβήσει, ανοίξτε ξανά τη βαλβίδα και η γκαζιέρα θα ζωντανέψει. Ίσως χρειαστούν μερικά λεπτά ωσότου εμφανιστεί η καυτή μπλε φλόγα.

Υπολογίστε τις ανάγκες σας για καύσιμα

Το καλοκαίρι υπολογίστε ότι θα χρησιμοποιήσετε 155 γραμμ. υγρού καυσίμου και 55 ως 85 γραμμ. φιάλης υγραερίου ανά άτομο την ημέρα. Θα χρειαστεί να λιώσετε χιόνι; Τριπλασιάστε τα νούμερα

Ζεσταίνετε τα γεύματά σας γρηγορότερα χρησιμοποιώντας ένα αλεξήνεμο, το οποίο ανεβάζει την απόδοση και μειώνει το χρόνο βρασμού. Αγοράστε ένα φύλλο αλουμινίου για να το χρησιμοποιείτε με τις γκαζιέρες υγρών καυσίμων ή φτιάξτε ένα με αρκετά στρώματα αλουμινόχαρτου. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε αλεξήνεμο με τις γκαζιέρες που παίρνουν φιάλη υγραερίου· μπορεί να προκαλέσει υπερβολική θερμότητα και να λιώσει τα κουμπιά. Αντ’ αυτού φτιάχνετε την κουζίνα σας πίσω από βράχους ή δέντρα, ή χρησιμοποιείτε το σακίδιό σας, καπάκια από σκεύη ή στοιβαγμένες πέτρες για να εμποδίσετε τον αέρα.

Πρόβλημα: Το καύσιμο δεν ανεβάζει πίεση όταν το τρομπάρετε

Λύση: Ίσως έχει ξεραθεί το κύπελλο της αντλίας. Ξεμοντάρετε το σύστημα αντλίας της γκαζιέρας, βρείτε το μικροσκοπικό κύκλο από δέρμα ή νεοπρέν και λιπάνετέ το με ελαιόλαδο, λιποζάν για τα χείλη ή σάλιο.

Πρόβλημα: Αδύναμη φλόγα ή φλόγα που τρεμοσβήνει

Λύση: Τα μοντέλα λευκού υγραερίου δυσκολεύονται όταν τα τμήματα της γκαζιέρας, εσωτερικά κι εξωτερικά, σκεπάζονται από καπνιά. Περιοδικά αποσυναρμολογείτε την γκαζιέρα σας (ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή) και καθαρίζετε τα εξαρτήματα με ένα πανί στο οποίο έχετε ψεκάσει WD-40. Καθαρίζετε το σύστημα μεταφοράς του καυσίμου αφαιρώντας το καλώδιο, σκουπίζοντάς το και επανεισάγοντάς το στη θέση του. Με κοντές, γρήγορες κινήσεις το τρίβετε να καθαρίσει (σαν να χρησιμοποιούσατε καθαριστή πίπας), κι επανασυναρμολογείτε.

 

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...