Φακοί κεφαλής – Πως να επιλέξετε

Έχουν περάσει χρόνια από τότε που ο ορειβατικός φακός ήταν μια μπαταρία και ένα λαμπάκι αλογόνου.

φωτο: petzl

Οι σύγχρονοι φακοί κεφαλής είναι τόσο εύχρηστοι, ελαφριοί και συμπαγείς, ώστε δεν είναι παράλογο να χώσετε έναν παντού, για κάθε περίπτωση: στην τσάντα σας, στο κομοδίνο σας, σε μια τσέπη. Και παρόλο που είναι πλέον φτηνοί, οι φακοί κεφαλής σήμερα έχουν επίσης μια αρκετά έξυπνη τεχνολογία.

Έχουν περάσει χρόνια από τότε που ο ορειβατικός φακός ήταν μια μπαταρία και ένα -στην καλύτερη περίπτωση- λαμπάκι αλογόνου. Σήμερα όλοι σχεδόν οι φακοί κεφαλής χρησιμοποιούν διόδους εκπομπής φωτός (LED) ως κύρια πηγή φωτός. Τα LED είναι σπουδαία επειδή είναι ελαφριά, σχεδόν άθραυστα, ποτέ δεν καίγονται και τείνουν να μένουν κρύα, ωστόσο μπορούν να παράγουν πολύ φως. Πολλοί ακόμα διαθέτουν κύκλωμα που προσφέρει πολλές λειτουργίες. Από συγκοπτόμενη δέση φωτός, έως σύνδεση με υπολογιστή και ρύθμιση του χρόνου λειτουργίας. Βέβαια αυτό τους κάνει και πιο ευπαθείς, δηλαδή υπάρχει περίπτωση -έστω και σπάνια- να σας αφήσουν σύξυλους.

Για να καταλάβετε γιατί ένας φακός κεφαλής μπορεί ταιριάζει στις ανάγκες σας καλύτερα από έναν άλλο, διαβάστε παρακάτω.

Lumens: Η φωτεινή ροή ενός φακού κεφαλής, μετρημένη σε lumens, είναι η συνολική του απόδοση φωτός προς όλες τις κατευθύνσεις. Ως τέτοια, αυτή η μέτρηση δεν θα σας αποκαλύψει πολλά για το πόσο μακριά θα φωτίζει μια ακτίνα φωτισμού (βλ. “μήκος ακτίνας φωτισμού”, παρακάτω), αλλά απλώς πόσο φωτεινός είναι γενικά ο φακός κεφαλής. Όπως με τα megapixel στις ψηφιακές κάμερες, το να γνωρίζει κανείς πόσα lumens παράγει ένας φακός κεφαλής είναι ένα καλό σημείο αναφοράς, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ο μόνος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Διαβάστε ακόμα:  Για μια μονοήμερη πεζοπορία, τι να βάλω στο σακίδιο;

Μήκος ακτίνας φωτισμού: Με μια στενά εστιασμένη δέσμη φωτός, ένας φακός κεφαλής χωρίς μεγάλο μήκος ακτίνας φωτισμού μπορεί να φωτίζει σε μεγάλη απόσταση. Αντίθετα, μια μη εστιασμένη δέσμη φωτός προερχόμενη από έναν μεγάλης ισχύος φακό κεφαλής μπορεί να μη διαπερνά σε μεγάλη απόσταση το σκοτάδι. Έτσι είναι καλύτερο να λαμβάνουμε υπόψη τη δέσμη φωτός μαζί με το μήκος της ακτίνας φωτισμού όταν επιλέγουμε ένα φακό. Οι περισσότερες εταιρείες μετρούν το μήκος της ακτίνας φωτός στην υψηλότερη σκάλα, το οποίο είναι εντάξει, μην ξεχνάτε όμως ότι το να λειτουργείτε το φακό κεφαλής σας στη μέγιστη ισχύ του αδειάζει γρήγορα την μπαταρία του.

Εστία δέσμης:  Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, μια εστιασμένη ακτίνα θα φωτίσει ευθεία στο βάθος, όμως οι στενές ακτίνες δεν είναι πάντα καλύτερες. Για κλειστούς χώρους, όπως μέσα στη σκηνή ή το αυτοκίνητο, ή ακόμα κι όταν μαζεύετε τον εξοπλισμό σας στη βάση μιας διαδρομής όταν νυχτώσει, ένα πιο διάχυτο φως μπορεί να είναι χρήσιμο. Αναζητήστε φακούς με κατ’ επιλογή ευρεία/εστιασμένη δέσμη, ή εκείνους που διαθέτουν και τις δύο αν νιώθετε ότι θα χρειαστείτε ευελιξία χρήσης.

Χρόνος καύσης:  Αντίθετα από το μήκος ακτίνας φωτισμού, ο χρόνος καύσης μετριέται συνήθως χρησιμοποιώντας τη χαμηλότερη ρύθμιση του φακού. Και πάλι όμως ο αριθμός, μετρημένος σε ώρες, θα σας πληροφορεί πόση ώρα μπορείτε να περιμένετε λογικά ότι θα έχετε επαρκή για τη δραστηριότητά σας ποσότητα φωτός. Αρκετοί φακοί κεφαλής έχουν ρυθμίσεις διακοπτόμενου φωτός και/ή κόκκινα φώτα, που ρουφάνε την ενέργεια των μπαταριών. Στους περισσότερους φακούς κεφαλής η δέσμη φωτός γίνεται σταθερά πιο θαμπή με το χρόνο. Ορισμένοι φακοί όμως ρυθμίζονται – μπορούν να φωτίζουν έντονα για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής των μπαταριών, και ύστερα πέφτουν ξαφνικά προς το τέλος.

Διαβάστε ακόμα:  Για μια μονοήμερη πεζοπορία, τι να βάλω στο σακίδιο;

Τύπος μπαταρίας:  Οι περισσότεροι φακοί κεφαλής δέχονται στάνταρντ αλκαλικές μπαταρίες (ΑΑ ή ΑΑΑ), που είναι καλές για καθημερινή χρήση. Όμως για εξορμήσεις σε κρύες καιρικές συνθήκες είναι καλύτερες οι μπαταρίες λιθίου – διατηρούν τη φόρτισή τους στις χαμηλές θερμοκρασίες και είναι ελαφριές. Για τέτοιες εξορμήσεις σε κρύο καιρό (ορειβατικές) είναι επίσης καλές οι αφαιρούμενες μπαταρίες, τις οποίες μπορείτε να χώνετε στην τσέπη του τζάκετ σας για να τις διατηρείτε πιο ζεστές και να επιμηκύνετε τη διάρκεια ζωής τους.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...