Η επιλογή του σωστού εξοπλισμού βροχής είναι ζωτικής σημασίας καθ’ ότι θα σας προφυλάξει από άσχημες καταστάσεις όπως η ενδεχόμενη υποθερμία. Κατανοήστε την αδιαβροχοποίηση και τότε θα επιλέξτε το σωστό αντιανεμικό/αδιάβροχο και θα το κάνετε να λειτουργεί σαν καινούργιο στο πέρασμα του χρόνου.
ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ
Α. Η εξωτερική όψη του υφάσματος προστατεύει την αδιάβροχη μεμβράνη από σχισίματα, μικρές οπές και τριβή: μία επίστρωση DWR (Durable Water Repellent, ανθεκτική δηλαδή στη βροχή) πάνω από την εξωτερική όψη του υφάσματος κάνει το νερό να μετατρέπεται σε μικρές ”σφαίρες” και να κυλάει από αυτό.
Β. Η εσωτερική επένδυση προστατεύει τη μεμβράνη από τα σωματικά έλαια και χημικά (εντομοαπωθητικό, αντιηλιακό), ενώ προσδίδει καλύτερη αίσθηση του υφάσματος πάνω στο δέρμα και το βοηθά να γλιστρά πάνω στα στρώματα της ένδυσής σας.

Γ. Οι πόροι της μεμβράνης είναι πολύ μικροί για να επιτρέπουν στις σταγόνες της βροχής να εισχωρήσουν -καθιστώντας την αδιάβροχη- όμως αρκετά μεγάλοι ώστε να επιτρέπουν στη θερμότητα του σώματος (την εξάτμιση του ιδρώτα) να διαφεύγει προτού συμπηκνωθεί σε ιδρώτα – καθιστώντας τη διαπνέουσα.
ΑΔΙΑΒΡΟΧΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ
Μια λεπτή μικροπορώδης επένδυση, η οποία αποτελείται γενικά από πολυουρεθάνη και χρησιμοποιείται στην εσωτερική πλευρά του εξωτερικού υφάσματος, λειτουργεί σαν μεμβράνη: οι πόροι της είναι πολύ μικροί, όμως αρκετά μεγάλοι ώστε να διαφεύγει ο ιδρώτας που εξατμίζεται.
DWR: η πρώτη γραμμή άμυνας
Καμιά μεμβράνη δεν είναι επιτυχής χωρίς κατεργασία με DWR. Αυτή η εξωτερική επίστρωση (συνήθως φθοριούχος άνθρακας) γεμίζει τους πόρους του εξωτερικού υφάσματος, πράγμα που αυξάνει το επιφανειακό τέντωμα και κάνει τις σταγόνες της βροχής να παραμένουν στρογγυλές και να κυλάνε από αυτό αντί να το εμποτίζουν.
Κανένα DWR όμως δεν είναι μόνιμο: η ανθεκτικότητα μιας επίστρωσης μετράται με ένα τυποποιημένο Ψεκασμό Ελέγχου, ο οποίος προσομοιώνει τη βροχή για να καθορίσει την αδιαβροχότητα στο πέρασμα του χρόνου. Μια τυπική αξιολόγηση είναι η 80/20, που σημαίνει ότι 80% του υφάσματος εξακολουθεί να διώχνει το νερό ύστερα από 20 πλύσεις.
ΑΓΟΡΑ
• Τεχνολογία. Σχεδόν όλος ο αδιάβροχος/διαπνέων εξοπλισμός βροχής εμπίπτει σε μια από τις δύο κατηγορίες: αντικολλητές μεμβράνες ή επιστρωμένα υφάσματα. Οι μεμβράνες (όπως οι Gore-Tex, eVent, Sympatex, η μεμβράνη της Marmot, το Conduit της Mountain Hardwear και το H2No της Patagonia) είναι πιο μακροχρόνια αδιάβροχες (αντίθετα από τις επιστρώσεις, δεν υφίστανται βαθμιαία φθορά) και γενικά διαθέτουν μεγαλύτερη διαπνοή (οι μεμβράνες είναι πιο λεπτές από τις επιστρώσεις, έτσι η εξάτμιση του ιδρώτα πρέπει να διαπεράσει λιγότερη μάζα). Όμως είναι πιο ακριβές: τα αδιάβροχα/αντιανεμικά στοιχίζουν από 150 ως 500 ευρώ Οι επιστρώσεις (όπως η HyVent της North Face, η Precip της Marmot και η OmniTech της Columbia) αξίζουν πολύ −αυτά τα αντιανεμικά/αδιάβροχα μπορεί να στοιχίζουν λιγότερο από 150 ευρώ− και είναι πολύ ελαφριά και εύκολα συσκευάσιμα. Όμως έχουν γενικά μικρότερη διαπνοή και λιγότερο ανθεκτική στο χρόνο αδιαβροχότητα.
• Ύφασμα. Τα παραδοσιακά νάιλον hardshells είναι η καλύτερη επιλογή όταν χρειάζεστε αξιόπιστη αδιαβροχότητα, χάρη στα εξωτερικά υφάσματα με πυκνή πλέξη τα οποία στεγνώνουν γρήγορα. Τα αδιάβροχα shoftshells, που συχνά κατασκευάζονται με ένα συνδυασμό ελαστικού πολυέστερ/νάιλον/λύκρα και μια μαλακής υφής επένδυση, είναι πιο ζεστά και λιγότερο σκληρά, όμως συνήθως είναι πιο βαριά και στεγνώνουν πιο αργά.
• Ραφές. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτουν ταινία (για να εμποδίζεται η βροχή να διαπερνά μέσα από τις οπές της βελόνας) ή είναι θερμοκολλημένες: διαφορετικά το υλικό δεν είναι πραγματικά αδιάβροχο. Οι ραφές με ταινία (Α) είναι βιομηχανικά τυποποιημένες. Οι θερμοκολλημένες (κολλημένες και σφραγισμένες με θερμότητα) ραφές (Β) μπορεί να μειώσουν κατά 30-60 γραμμάρια το συνολικό βάρος του τζάκετ, αλλά και να ανεβάσουν την τιμή. Ορισμένα shoftshells χρησιμοποιούν αδιάβροχο ύφασμα, έχουν όμως ραφές χωρίς ταινία. Αυτά δουλεύουν καλά για ημερήσιες εκδρομές κι ελαφριά βροχή, όχι όμως σε παρατεταμένες συνθήκες υγρασίας.
ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ
• Δεν αποβάλλει το νερό; Σιδερώστε το σε χαμηλή θερμοκρασία για να επανενεργοποιήσετε και να κατανείμετε το εναπομένον DWR. Κανένα αποτέλεσμα; Περάστε το τζάκετ με ένα ειδικό σπρέι ή απορρυπαντικό.
• Τζάκετ που φαίνεται λερωμένο; Πλύντε το! Το πόσο συχνά εξαρτάται από τη χρήση: μια φορά κάθε δύο ή τρία χρόνια για περιστασιακή χρήση, μέχρι δύο φορές το χρόνο ανά σεζόν για καθημερινή χρήση. Κλείνετε τα φερμουάρ και τα βέλκρο και πλένετε σε λίγες στροφές με ζεστό νερό κι ένα ειδικό απορρυπαντικό. Κάντε ένα επιπλέον ξέβγαλμα για να απομακρύνετε τα κατάλοιπα σαπουνιού κι ύστερα στεγνώστε το σε χαμηλή θερμοκρασία.
• Φερμουάρ που στομώνει; Ανοιγοκλείστε μαλακά μπρος-πίσω το φερμουάρ στο προβληματικό σημείο. Τα φερμουάρ-σπιράλ συχνά επιδιορθώνονται μόνα τους. Αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, τότε διορθώστε το σχήμα του σπιράλ εισάγοντας την ίσια άκρη μιας παραμάνας κάτω από κάθε τμήμα του και τραβώντας το προς τα πάνω και πίσω στη θέση του. Το φερμουάρ του τζάκετ ανοίγει; Πιθανόν πρόκειται για φθαρμένο οδηγό. Ανοίξτε το φερμουάρ και σφίξτε προσεκτικά λίγο και τις δυο πλευρές του οδηγού με δυο πένσες.