Everest: Περιορισμοί και προϋποθέσεις (αλλά και περισσότερο χρήμα) από φέτος

Μετά την παγκόσμια κατακραυγή και απαξίωση που ξεσηκώθηκε την άνοιξη που μας πέρασε από τη δημοσίευση στον παγκόσμιο τύπο των φωτογραφιών με το traffic στο Everest, αλλά και το θάνατο 11 ορειβατών (+2 αγνοούμενων), η κυβέρνηση του Νεπάλ συνέστησε μια επιτροπή που μετά από έρευνα κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: δεν μπόρεσε να αποδειχθεί ότι πάνω από τα 8000 μέτρα υπήρξε πράγματι συνωστισμός, αλλά ήταν απλά μια «μακριά γραμμή από ορειβάτες» και ότι για τους θανάτους δε έφταιξε ο συνωστισμός, αλλά η ανεπαρκής κατάρτιση των ορειβατών και ο άσχημος καιρός.

Οι θάνατοι βέβαια είναι η κορυφή του παγόβουνου αφού όπου υπάρχει χρήμα, ανάλογα είναι και τα «παρατράγουδα» που το συνοδεύουν. Πολλοί ορειβάτες παραπονιούνται για τα σκουπίδια που βρίσκονται σε όλη τη διαδρομή αλλά και χαμηλότερα, για μπουκάλες οξυγόνου που είναι προβληματικές, έχουν διαρροές ή είναι γεμισμένες στη μαύρη αγορά και φυσικά για το «συνωστισμό». Επιπλέον πέρσι αποκαλύφτηκε κύκλωμα από οδηγούς βουνού, εταιρείες ελικοπτέρων και νοσοκομείων, που με πρόσχημα ακόμα και ελαφρά σημάδια της ασθένειας του υψομέτρου, μετέφεραν με ελικόπτερο ορειβάτες και trekkers χαμηλότερα, προκειμένου να εισπράξουν αμοιβή από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Το συνολικό ποσό της απάτης ανέρχεται σ εκατομμύρια δολάρια!

Φυσικά αυτά δεν είναι καλά για το προϊόν που λέγεται «Everest», οπότε προχθές το υπουργείο τουρισμού εξέδωσε ανακοίνωση με κάποιους περιορισμούς και προϋποθέσεις, προκειμένου κάποιος να ανέβει ή να δουλέψει στο Everest. Αυτές δεν έχουν ακόμα νομοθετηθεί, οπότε μπορεί και να αλλάξουν επί το χαλαρότερο ή το αυστηρότερο και είναι:

 • Οι ορειβάτες θα πρέπει να συνοδεύονται σε όλη την ανάβαση από οδηγό. Τέρμα οι μοναχικές αναβάσεις.
 • Οι ορειβάτες θα πρέπει να έχουν ανέβει κάποια άλλη κορφή πάνω από 6500 μέτρα (υπάρχει και πρόταση για πάνω από 7000 μέτρα). Δεν προσδιορίζεται η χρονική απόσταση από την ανάβαση στο Everest, ούτε η δυσκολία της. Αυτό δε θα ισχύει για τους Νεπαλέζους.
 • Ορειβάτες πάνω από 75 χρονών θα αποκλείονται.
 • Τυφλοί ορειβάτες θα αποκλείονται.
 • Ορειβάτες με δυο ακρωτηριασμένα μέλη θα αποκλείονται.
 • Οι πτήσεις ελικοπτέρων στο Base Camp θα ελαχιστοποιηθούν.
 • Θα χορηγείται και στους Sherpas βεβαίωση ανάβασης.
 • Έγκυες και άτομα με προβλήματα υγείας δε θα μπορούν να εργάζονται στο Base Camp.
 • Όλοι οι Sherpas και γενικά οι Νεπαλέζοι συνοδοί και αναρριχητές, θα πρέπει να έχουν περάσει υποχρεωτική εκπαίδευση 30 ημερών.
 • Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα από τις εταιρείες χαμηλού κόστους, θα πρέπει να προκαταβληθεί ένα ποσό 35000$ (από τα συνολικά 50000 τουλάχιστον) για την ανάβαση.
 • Δεν τίθεται κανένας περιορισμός στον αριθμό των ορειβατών και των αναβάσεων.
 • Κάθε εταιρεία και αποστολή θα συνεχίζει να καταρτίζει ανεξάρτητα, το δικό της πλάνο ανάβασης.
 • Οι επίδοξοι κατακτητές του Everest θα πρέπει να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις στο Base Camp, αλλά και να προσκομίσουν ιατρικές βεβαιώσεις από την πατρίδα τους, καθώς και κάποιο βιογραφικό (προφανώς ορειβατικό. Έχουν υπάρξει άτομα που ήθελαν να ανέβουν στο Everest, αλλά δεν ήξεραν να δέσουν τα crampon τους!).

Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα μέτρα που σκέφτεται να πάρει η κυβέρνηση του Νεπάλ που, να μην το ξεχνάμε, έχει μεγάλα έσοδα από τον Ορειβατικό Τουρισμό (πόσα; Δες εδώ).

Διαβάστε ακόμα:  Το Everest, το στιλ, η ορειβασία, "by fair means".

Το τι ακριβώς θα αποφασίσει θα το μάθουμε στο μέλλον, αλλά –γνώμη μας- τα πράγματα θα συνεχίσουν επί της ουσίας όπως και πριν. Βέβαια το Everest θα γίνει ακριβότερο. Αλλά άμα έχεις 50-60 χιλιάρικα, ε δε θα βρεις και άλλα 10-15; Everest είναι αυτό.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...