Το Everest έχει τώρα ένα μετεωρολογικό σταθμό στα 8.430 μέτρα και είναι δυνατό να το συμβουλευτεί κάποιος ζωντανά. Η αποστολή εγκατάστασης, που υποστηρίχθηκε από την National Geographic Society, διεξήγαγε επίσης διάφορες έρευνες για την καλύτερη κατανόηση της αλλαγής του κλίματος σε πολύ μεγάλο υψόμετρο.
Την είδηση την είχαμε ανεβάσει τον προηγούμενο μήνα: Μια αποστολή που υποστηρίχθηκε από την National Geographic Society, είχε ξεκινήσει στο Everest, για την εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών και τη διεξαγωγή εκτεταμένων επιστημονικών ερευνών. Η αποστολή αυτή είχε τελικά επιτυχία, καθώς η ομάδα κατάφερε να τοποθετήσει στις αρχές Ιουνίου τέσσερις σταθμούς: στην κατασκήνωση βάσης (5298 μ) στο Camp II (6487 μ), στο South Col (7945 μ), και στα 8430 μ. Ο τελευταίος είναι ο πρώτος μετεωρολογικός σταθμός στον κόσμο που θα εγκατασταθεί πάνω από 8000 μέτρα. Τις μετρήσεις θερμοκρασίας, ταχύτητας ανέμου, πίεσης και υγρασίας μπορείται να τις παρακολουθήσετε από εδώ:
Τα δεδομένα αυτά είναι προφανώς ζωτικής σημασίας για τους ορειβάτες που προσπαθούν να ανέβουν στην κορυφή του Everest και του γειτονικού Lhotse (8516 μ), αφού μπορούν πλέον να τους πληροφορήσουν για τις πραγματικές συνθήκες στο βουνό, κατ’ ευθείαν στις συσκευές τους.
Όμως η National Geographic Society, έχει έναν πιο μεγάλο στόχο: να βοηθήσει στην κατανόηση των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος σε μεγάλο υψόμετρο, συμπεριλαμβανομένων και της τήξης των παγετώνων , αφού αυτοί αποτελούν πηγή νερού για εκατομμύρια ανθρώπους.
Η αποστολή, αποτελούμενη από διάφορους επιστήμονες, πήρε δείγματα από το ίδιο το βουνό. Έχουν συγκεντρωθεί ιζήματα πετρώματος, χιόνι και πάγος (μέχρι και από τα 8020 μ.) προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τις διακυμάνσεις στο μέγεθος των παγετώνων στη διάρκεια του (ιστορικού) χρόνου. Οι βιολόγοι έχουν επίσης τη δυνατότητα να μελετούν έντομα και φυτά που ζουν σε αυτά τα ύψη, μιας και αυτά είναι πράγματι καλοί δείκτες για την κατανόηση των αλλαγών στα τοπικά οικοσυστήματα.
Αυτή η αποστολή στο Everest είναι η πρώτη από μια σειρά αποστολών σε όλο τον κόσμο, που ονομάζεται «Perpetual Planet Extreme Expeditions». Σκοπός τους είναι η διερεύνηση και η κατανόηση των πιο ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών της Γης και να υπογραμμίσει τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, καθώς και τις λύσεις για την αντιμετώπισή τους.
Τώρα μπορεί να αναρωτηθείτε: μετά από τόσες δεκαετίες, μελετών, μετρήσεων και ανακαλύψεων, προκειμένου να διαφυλαχθεί το περιβάλλον και να προστατευτεί από τις (αναμφισβήτητα βλαβερές) ανθρώπινες δραστηριότητες, τι ακριβώς έχει επιτευχθεί;