Εταιρεία (;) τουρισμού, πουλάει μπάνιο στη Δρακόλιμνη, ο ΣΚΑΙ κολυμπάει στη Δρακόλιμνη. Γιατί έτσι πουλάει!

drakolimnh active sundays

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για την ασυδοσία που επικρατεί στο Εθνικό Δρυμό Βίκου – Αώου, αλλά και σε όλο το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου γενικότερα.

Η αποθράσυνση από την παντελή έλλειψη κάθε ελέγχου, ανέβηκε level, αφού έφτασε στο σημείο να διαφημίζεται το «κολύμπι στη Δρακόλιμνη στα 2020μ.» ή το ακόμα πιο πιασάρικο, «κολύμπι δίπλα στους αλπικούς τρίτωνες»(ουάου!). Εταιρείες «εναλλακτικού τουρισμού», δεν έχουν κανένα πρόβλημα να στέλνουν διαφημίσεις μέσω κινητού σε υποψήφιους πελάτες, αλλά και να αναρτούν κείμενα και φωτογραφίες στα social media, όπου χαρούμενοι φυσιολάτρες, αλλά πάνω απ’ όλα εσκεμμένα ανενημέρωτοι πελάτες, βουτάνε στη Δρακόλιμνη της Γκαμήλας. Με λίγα λόγια καταπατούν κάθε νόμο, κανονισμό και λογική, προκειμένου να κάνουν ελκυστικότερο το προϊόν τους.

drakolimnhΚαι το πρόβλημα με αυτές τις επιχειρήσεις, είναι πολύ σοβαρότερο από αυτό που προκαλεί μια μεμονωμένη παρέα, αφού οι πελάτες το ποστάρουν, το λένε και σε άλλους, που γίνονται και αυτοί πελάτες και πάει λέγοντας.

draakolimnhΑλλά είναι οι πρώτοι ή μήπως οι μόνοι; Όχι βέβαια. Εκτός από τοπικά μέσα ενημέρωσης που προτρέπουν τους τουρίστες να κάνουν εκεί ένα μπάνιο, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, γνωστός για την ευαισθησία του σε θέματα περιβάλλοντος (αλίμονο), πρόβαλλε πριν δυο -τρια χρόνια, οδοιπορικό στο Ζαγόρι, που περιελάμβανε και ανάβαση στη Γκαμήλα και τη Δρακόλιμνη. Φανταστείτε, τι έκανε ο κύριος παρουσιαστής προκειμένου να μας εντυπωσιάσει και να μας καθηλώσει στις οθόνες μας; Μα τι άλλο, μπάνιο στη Δρακόλιμνη! Πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, τον κανονισμό Εθνικών Δρυμών και τους νόμους της χώρας (αλίμονο και πάλι, ουάου και πάλι!)).

Διαβάστε ακόμα:  Το Ζαγόρι μου. Ένα νέο βιβλίο – οδηγός για το Ζαγόρι
drakolmnh happy travellers
Οικολογικά μηνύματα από το ΣΚΑΙ και τον Happy Traveller.

Βέβαια εσείς, καλοπροαίρετα θα αναρωτηθείτε τι ακριβώς κάνουν και πως αντιδρούν οι «αρμόδιοι φορείς». Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με πολλούς από αυτούς, κάποιοι δε γνώριζαν, άλλοι γνώριζαν αλλά σήκωναν τα χέρια ψηλά (έλλειψη προσωπικού, δεν πάει αυτοκίνητο!!!, είμαστε αναρμόδιοι, πάρτε την …άλλη υπηρεσία, μας καταστρέφουν τις πινακίδες, τι να κάνουμε κλπ. κλπ.), αλλά ΟΛΟΙ μας προέτρεψαν (και κατ’ επέκταση και τον κάθε πολίτη) να τους στείλουμε έγγραφη ενημέρωση και καταγγελία, πράγμα το οποίο κάναμε και μόλις έχουμε απάντηση θα σας ενημερώσουμε και εμείς με τη σειρά μας.

drakolimnh happy traveller
Άντε βούτα, τι περιμένεις!

Οπότε καλοί μας αναγνώστες: αν θέλετε να κάνετε και εσείς, ένα μπάνιο στη Δρακόλιμνη παρέα με τους Τρίτωνες, σπεύσατε, γιατί ακόμα και αν επιβιώσουν κάποιοι, τελικά μάλλον θα βγάλουν φτερά και θα πάρουν των ομματιών τους.

Μ’ αυτά και με τούτα, αντί η ολοένα και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον Εθνικό Δρυμό να γίνει μια αφορμή για ευαισθητοποίηση των επισκεπτών προς τη Φύση, αυτή καταντά μια χοντροκομμένη, άγαρμπη κατανάλωση.

Η Δρακόλιμνη της Γκαμήλας βρίσκεται σε υψόμετρο 2020 μέτρων, μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου, περιοχή απόλυτης (θεωρητικά πάντα) προστασίας. Στη μικρή αυτή λίμνη, βάθους μόλις τριών μέτρων, όπου τα νερά της ανανεώνονται από τα χιόνια που λιώνουν και μόνο, ζει και ο αλπικός τρίτωνας, ένα αρκετά σπάνιο, αλλά κυρίως απειλούμενο είδος. Τι είναι ο αλπικός τρίτωνας και από τι απειλείται διαβάστε εδώ (σελ. 169). Όλο το νομικό πλαίσιο που  διέπει το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, μπορείτε να το βρείτε εδώ.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...

3 COMMENTS

  1. Γεια σας. Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας και την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα αν και θεωρώ ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχει σεβασμός από τους επισκέπτες αλλά έλλειψη σήμανσης, κάτι που δεν αναφέρετε στο κείμενο σας. Αν υπήρχε ξεκάθαρη ενημέρωση με σχετικές ταμπέλες όπως υπάρχει σε αντίστοιχα εθνικά πάρκα στο εξωτερικό που έχουμε επισκεφθεί, δε θα έμπαινα ούτε εγώ στη λίμνη αλλά ούτε η πλειοψηφία του κόσμου που την επισκέπτεται. Από τη μεριά μου ζητάω συγνώμη που κολύμπησα στη Δρακόλιμνη και προέτρεψα και άλλους να κάνουν το ίδιο. Ξέρω ότι το “δεν γνώριζα” είναι χαζή δικαιολογία αλλά ειλικρινά αυτή είναι η αλήθεια. Στον χώρο υπάρχει μία ταμπέλα με εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες αλλά δε θυμάμαι κάτι άλλο. Έχουμε ήδη διαμορφώσει την ανάρτηση και αφαιρέσει την φωτογραφία που δημοσιεύσατε. Θα αφαιρέσουμε και το επίμαχο σημείο από το βίντεο μας. Επίσης είμαι πρόθυμος να στηρίξω μία δράση τοποθέτησης σχετικής σήμανσης στην Δρακόλιμνη είτε από επίσημο φορέα είτε από εθελοντές. Ευελπιστούμε να αναγνωρίσετε την πρόθεση μας και να προχωρήσετε σε κάποια ενημέρωση της ανάρτησης σας. Με εκτίμηση.