Επιτρέπεται η πεζοπορία και αναρρίχηση στην καραντίνα;

hymettos attikh

Από σήμερα το ξημέρωμα όλη η Ελλάδα έχει μπει σε καθεστώς καραντίνας. Πρώτο μέλημα μας είναι φυσικά να προφυλαχθούμε εμείς και να προφυλάξουμε και τους γύρω μας.

Δεύτερο να συνεχίσουμε –όσο μπορούμε- να ασκούμε τις αγαπημένες μας δραστηριότητες. Μπορούμε και αν ναι, πως και με ποιες προϋποθέσεις;

Η σωματική άσκηση (οπότε και η πεζοπορία και η αναρρίχηση) γενικά επιτρέπεται (αφού δεν απαγορεύεται), και εμπίπτει στην κατηγορία 6 (Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία μου, για ατομική σωματική άσκηση).

Σύμφωνα με τις οδηγίες:

  • Η σωματική άσκηση μπορεί να γίνεται μοναχικά ή μέχρι τρεις, με την προϋπόθεση να τηρείται η απόσταση ασφαλείας 1.5 μέτρου.
  • Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ νομών, αλλά επιτρέπεται μεταξύ δήμων του ίδιου νομού.
  • Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21:00 και μέχρι τις 5:00 (για αυτές τις ώρες ισχύει πλέον και ότι για όλες τις υπόλοιπες).
  • Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία αν δεν έχετε στείλει SMS (πως; δείτε εδώ.) ή -εναλλακτικά- αν δεν έχετε συμπληρώσει χειρόγραφη φόρμα (κατεβάστε από εδώ). Εννοείται ότι ανάλογα την περίπτωση πρέπει να έχετε πάνω σας το τηλέφωνο ή τη φόρμα.
  • Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία αν δεν έχετε μαζί σας αστυνομική ταυτότητα.

Με βάση όλα τα παραπάνω οι λέξεις κλειδιά είναι οι «σύντομη» και «κοντά». Αλλά είναι και ασαφείς. Άλλο σύντομη και κοντά για έναν ποδηλάτη (που 50χλμ είναι κάτι σύντομο και κοντινό), άλλη για έναν δρομέα.

Πρακτικά τι σημαίνουν όλα αυτά;

Παράδειγμα: ένας κάτοικος Πετραλώνων μπορεί να σκαρφαλώσει στο Φιλοπάπου, ένας κάτοικος Θρακομαδεδόνων μπορεί να περπατήσει ή να τρέξει στην Πάρνηθα ή στο κτήμα Τατοϊου, αλλά ένας κάτοικος Π. Φαλήρου δεν μπορεί τίποτα από τα δυο, εκτός αν καβαλήσει ένα ποδήλατο μέχρι εκεί και σε πιθανό έλεγχο πείσει το όργανο για «σύντομη άσκηση κοντά στην οικία του».

Διαβάστε ακόμα:  Ξεκινά αύριο το Αναρριχητικό Φεστιβάλ Ερμιονίδας 23!

Εννοείται ότι δεν μπορείτε να μετακινηθείτε με το αμάξι έξω από την πόλη με το αιτιολογικό «προσωπική άσκηση». Θα ήταν γελοίο να επιτρεπόταν.

Οπότε, με λίγα λόγια και αν δεν υπάρξουν περεταίρω διευκρινήσεις (που μάλλον δεν θα αναιρούν κάτι από τα παραπάνω), για τη συντριπτική πλειονότητα από εμάς, η πεζοπορία και η αναρρίχηση είναι κάτι που δεν θα μπορέσουμε να ασκήσουμε για όσο διαρκεί η καραντίνα.

Επίσης προσοχή: μην μπερδευτείτε από την ανακοίνωση της ΓΓΑ (και που θα συγκεκριμενοποιηθεί περεταίρω) και αναφέρει:
Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:
1) Λειτουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, χωρίς χρήση αποδυτηρίων, αποκλειστικά και μόνο από ομάδες έως τριών (3) ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω των εξής ατομικών αθλημάτων:
* στίβος (έως 60 άτομα συνολικά εντός της ανοικτής αθλητικής εγκατάστασης)
* κολύμβηση (αποκλειστικά σε ανοικτά κολυμβητήρια, έως τρία άτομα ανά διαδρομή)
* αντισφαίριση,
* σκοποβολή,
* τοξοβολία,
* ιστιοπλοΐα,
* κωπηλασία,
* κανόε καγιάκ,
* θαλάσσιο σκι,
* ποδηλασία,
* γκολφ,
* ιππασία,
* μηχανοκίνητος αθλητισμός,
* ορειβασία/αναρρίχηση.

Αυτή η ανακοίνωση αφορά ΑΘΛΗΤΕΣ. Δηλαδή θα πρέπει να έχετε δελτίο αθλητή και αν έχετε να ακολουθείτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα (rapid test κάθε εβδομάδα κλπ.). Δεν αφορά τις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.

Υπομονή και καλή δύναμη σε όλους! Tο lockdown γίνεται για να περιοριστεί η πανδημία. Ας πετύχει αυτό και όλα τα υπόλοιπα θα τα βρούμε και πάλι.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...