Επική διάσωση του Alexandre Gukov στo Latok I (7145μ.)

Φωτό: samaa.tv

Ο εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα Alexandre Gukov που ήταν εγκλωβισμένος στην βόρεια κόψη του βουνού, μόνος μετά το θάνατο στο ραπέλ του σχοινοσυντρόφου του Sergey Glazunov, διασώθηκε μετά από μια επική προσπάθεια των γενναίων Πακιστανών διασωστών, που θύμισε τη διάσωση της Revol το χειμώνα που πέρασε.

Ο Alexandre Gukov ήταν πλέον εξαντλημένος μετά από 5 ημέρες στο βουνό και οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν τον εντοπισμό του πάνω στην ορθοπλαγιά. Χθες το ξημέρωμα 31/7, δυο διασώστες του Πακιστανικού Στρατού, έφτασαν στο B.C. του Latok και ξεκίνησαν άλλη μια προσπάθεια. Αγνοώντας τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν πάνω από τα 6000μ. οι Πακιστανοί κατάφεραν να εντοπίσουν τον Gukov και τη μισοθαμένη, στο χιόνι που έπεφτε τις προηγούμενες μέρες, σκηνή του. Ήταν στα 6200 υψόμετρο. Το σχέδιο των διασωστών, ήταν αφού εντοπίσουν τον Gukov, να επιστρέψουν στο BC, να γεμίσουν όσο καύσιμο χρειάζεται και κατόπι να τον διασώσουν. Όμως, εφόσον ο εντοπισμός έγινε πολύ γρήγορα (σε 45΄) και οι καιρικές συνθήκες ήταν αρκετά καλές (καθαρός ουρανός και -8°C), αποφάσισαν να προσεγγίσουν άμεσα τον Gukov.

Οι δυο διασώστες συνεργάστηκαν άψογα και μέσα σε άλλα 15΄ κατάφεραν να φέρουν το συρματόσκοινο του βαρούλκου ακριβώς πάνω από τον Gukov, ο οποίος ασφαλίστηκε πάνω του. Το ελικόπτερο, με επικίνδυνα πολύ λίγα πλέον καύσιμα, τον τράβηξε για να διαπιστώσουν ότι ο Gukov είχε ξεχάσει να λυθεί από το ρελέ, ευτυχώς χωρίς επίπτωση. Μετά από λίγα λεπτά το ελικόπτερο τον κατέβασε στο BC, απ’ όπου μεταφέρθηκε στο κοντινότερο νοσοκομείο και είναι αρκετά καλά στην υγεία του.

Είναι η πρώτη διάσωση τέτοιας δυσκολίας σε τέτοιο υψόμετρο και δίκαια οι πιλότοι / διασώστες του Πακιστανικού Στρατού, θεωρούνται πλέον οι καλύτεροι στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα:  Στην κορυφή του Nanga Barbat (8126μ.) o Θωμάς Νταβαρίνος!

Η ιστορία

Το Latok 1 είναι από τα δυσκολότερα βουνά του κόσμου. Πρωτοσκαρφαλώθηκε μόλις το 1979 από μια Ιαπωνική αποστολή. Την ίδια χρονιά, μια αμερικάνικη σχοινοσυντροφιά από τους Jim Donini, Michael Kennedy, George και Jeff Lowe, επιχείρησε την εκπληκτική βόρεια κόψη, αλλά δεν τα κατάφερε. Από τότε, αυτή η κόψη έχει απασχολήσει πολλούς διάσημους αλπινιστές χωρίς επιτυχία.

Ο Gukov πέρσι είχε φτάσει με τους Anton Kashevnik και Valery Shamalo μέχρι τα 6700μ. πριν υποχωρήσουν γιατί τους τελείωσαν τα τρόφιμα.

Φέτος οι Alexandre Gukov (Piolet d’ Or πέρσι) και Sergey Glazunov, ξεκίνησαν άλλη μια προσπάθεια για ένα από τα πιο ποθητά έπαθλα του κόσμου των ψηλών βουνών. Έφτασαν μέχρι τα 6975μ. στις 24/7, όταν ο άσχημος καιρός τους ανάγκασε σε υποχώρηση. Στα ραπέλ την επόμενη μέρα, ο Glazunov σκοτώθηκε και ο Gukov κάλεσε σε βοήθεια. Είχε μείνει χωρίς τρόφιμα (μισή snicker!) και με μόλις 1% φορτισμένη μπαταρία, ίσα – ίσα για να καλέσει διάσωση, από υψόμετρο 6200μ. Οι Πολωνοί Adam Bielecki και Andrzej Bargiel που ήταν στην περιοχή δεν κατόρθωσαν να προσεγγίσουν το BC λόγω του άσχημου καιρού.

Οι διασώστες του Πακιστανικού Στρατού, έκαναν επτά πτήσεις από τις 26 του μήνα, αλλά δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τον Gukov, κάτι που τελικά κατάφεραν χθες, κάνοντας την παγκόσμια ορειβατική κοινότητα να υποκλιθεί στο κουράγιο και τις ικανότητές τους.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...