Έπεσαν τα πρώτα 300άρια σε πεζοπόρους, στο Ε4 στην Κρήτη!

prostimo se touristes sto e4 stin kriti

Διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ, όπως ακριβώς προβλέπεται, έφαγαν Ολλανδοί τουρίστες γιατί πεζοπορούσαν στο Ε4 και εντός NATURA 2000, ενώ ο δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιά εκείνη την ημέρα ήταν «4» και η περιφέρεια είχε εκδώσει απαγορευτικό μετακίνησης.

Οι τουρίστες είχαν ξεκινήσει από τη Σούγια ακολουθώντας το Ε4 και όταν τους τελείωσε το νερό, η υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με τον θυελλώδη άνεμο τους αφυδάτωσε, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να συνεχίσουν. Έτσι κάλεσαν το 112 και κινητοποιήθηκε η ΕΜΑΚ όπου εύκολα εντοπίσθηκαν και όλα έληξαν καλώς. Όμως η ΠΥ θεώρησε ότι έπρεπε να τους επιβληθεί το πρόστιμο αφού πεζοπορούσαν ενώ υπήρχε απαγορευτικό και τελικά απασχόλησαν προσωπικό που θα ήταν απαραίτητο σε περίπτωση που υπήρχε συμβάν δασικής πυρκαγιάς. Έτσι κι έγινε!

Φυσικά γεννάται το ερώτημα: πως ακριβώς ένας τουρίστας θα ενημερώνεται για όλα αυτά; Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, υπάρχουν αρκετές σκέψεις και σχέδια (πάντα για την Κρήτη), αλλά από … Σεπτέμβρη. Προς το παρόν η ΠΥ παραπονείται ότι «σχεδόν καθημερινά καλείται σε τέτοια περιστατικά κι αντί να ασχολείται με το βασικό της αντικείμενο κάνει διασώσεις και ψάχνει τουρίστες σε βουνά και φαράγγια». Προφανώς το ελληνικό κράτος θέλει το χρήμα των τουριστών, αλλά δεν θέλει να αναλάβει καμιά υποχρέωση.

Υπενθυμίζουμε ότι η απαγόρευση εισόδου και διέλευσης σε πάρκα, άλση, δάση και περιοχές Natura 2000 ισχύει αν και εφ’ όσον εκδοθεί σχετική απαγόρευση από τις κατά τόπους περιφέρειες και όχι αυτόματα όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι 3 και πάνω.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...