ΕΟΟΑ: καταχρηστική η συνέχιση απαγόρευσης εισόδου σε Ε.Δ. και δάση.

Με ανακοίνωση της η ΕΟΟΑ δηλώνει και αυτή την αντίθεση της στην συνέχιση της απαγόρευσης που τέθηκε σε εφαρμογή στις 5 Αυγούστου.

Υπενθυμίζουμε ότι με ΠΝΠ, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση, έως και τις 20/8.

Ήδη από την Παρασκευή, πολλοί ορειβατικοί Σύλλογοι (ΑΟΣ, ΣΕΟ Θεσ/κης, ΕΟΣ Θεσ/κης, ορειβατικοί σύλλογοι Πιερίας κ.α.) έχουν εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις, ενώ και η δυσφορία στο χώρο των επαγγελματιών που εμπλέκονται στα ορεινά σπορ είναι έντονη. Τα καταφύγια παρέμεναν κλειστά (για 2η εβδομάδα), και όλες οι προγραμματισμένες αναβάσεις ακυρώθηκαν. Όλοι ελπίζουν να επικρατήσει η λογική και να αρθεί η απαγόρευση.

Παρατηρήσεις για την Απαγόρευση Κίνησης και Δραστηριοτήτων στους Εθνικούς Δρυμούς

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) αντιλαμβάνεται την απαγόρευση και την επιβολή των οριζόντιων μέτρων που ελήφθησαν σύμφωνα με την από 5 Αυγ. 2021 ΠΝΠ (ΦΕΚ A’ 138/05.08.2021) και η οποία απέκλειε την πρόσβαση όχι μόνο στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, αλλά και στους άλλους Δρυμούς και τα βουνά μέχρι το Σαββατοκύριακο 6-8 Αυγούστου και την επέκταση τους μέχρι την Παρασκευή 13 Αυγούστου για εργασία,
αναψυχή ή εκτέλεση ορεινών δραστηριοτήτων υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν, εκείνες τις δύσκολες ώρες.

Η επέκταση όμως των απαγορευτικών μέτρων μέχρι την 20η Αυγούστου θεωρούμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι όχι μόνο άχρηστη, καταχρηστική και επικίνδυνη όσο και οικονομικά επώδυνη για όλο τον κόσμο που συνδέεται με τον ορεινό τουρισμό και αθλητισμό, δεδομένου ότι ο Αύγουστος είναι πάντα ο μήνας που περιμένει όλος αυτός ο κόσμος για να δουλέψει, όταν μάλιστα υπάρχει και το προηγούμενο των περιοριστικών μέτρων λόγω covid – 19.

Διαβάστε ακόμα:  Ολοι μαζί για την Πάρνηθα!

Θεωρούμε ότι η πολιτεία λανθασμένα επέλεξε ως την πλέον κατάλληλη λύση για να εμποδίσει τυχόν εμπρηστές, το να αποκλείσει από τα βουνά τους ορειβάτες, οι οποίοι είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτοί που τα προστατεύουν αφού η εμπειρία της πολυετούς επαφής τους με την ορεινή φύση μόνο κακό δεν μπορεί να προκαλέσει . Είναι γνωστό ότι κάθε καλοκαίρι ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι ορατός. Αναρωτιόμαστε λοιπόν αν έτσι προγραμματίζεται να «προστατεύονται» από τούδε και στο εξής τα βουνά μας, τους επικίνδυνους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο!!

Επί πλέον θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες ημέρες όπου έχει βρέξει σε πολλές περιοχές πολλά από τα βουνά μας έχουν αυξημένη υγρασία και η θερμοκρασία έχει μειωθεί, σε σχέση με τον καύσωνα των προηγουμένων ημερών. Ποιο το νόημα της απαγορεύσεως, υπό αυτές τις συνθήκες πλέον; Αν η πολιτεία έχει στοιχεία για κινδύνους σε κάποιες περιοχές, ας λάβει μέτρα για τις περιοχές αυτές.

Η ΕΟΟΑ, θεωρώντας ότι δεν νοείται πλέον γενική απαγόρευση, υπό της παρούσες συνθήκες, ζητά την άρση της συγκεκριμένης απόφασης.

Κοινό Δελτίο Τύπου από τους ορειβατικούς και φυσιολατρικούς Συλλόγους της Πιερίας

Οι Ορειβατικοί-Φυσιολατρικοί Σύλλογοι της Πιερίας εκφράζουν την αντίθεση τους με τη συνέχιση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς και δασικές περιοχές, μετά την 13/08/2021.

Αναλογιζόμαστε και σεβόμαστε πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης και για το λόγο αυτό συμβάλλαμε όσο μπορούσαμε, με τη βοήθεια δεκάδων εθελοντών, στην πυροφύλαξη του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και των Πιερίων, όπως κάναμε αμέτρητες φορές στο παρελθόν, συνεπικουρώντας το έργο των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Σαν μέλη και εκπρόσωποι της ορειβατικής κοινότητας της περιοχής, η οποία διαχρονικά σέβεται και φροντίζει τα βουνά μας, διαφωνούμε απόλυτα με την απαγόρευση πρόσβασης σε αυτά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμα:  Ημέρα των Βουνών. Μεγάλη συγκέντρωση τη Δευτέρα 11/12 στην Αθήνα.

Δεν γίνεται να αντικαθίσταται η υποχρέωση της πολιτείας για πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων με μέτρα καταστολής και απαγόρευσης. Εξάλλου, η φύλαξη των εισόδων πρόσβασης σε δάση και βουνά είναι πλημμελής και χωρίς την παρουσία των πεζοπόρων και ορειβατών εκεί, μάλλον αυξάνεται ο κίνδυνος εμπρησμών παρά μειώνεται.
Επιπλέον, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη ότι στην περιοχή μας, όπως και σε άλλες περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα δραστηριότητες ορεινού τουρισμού, η συνέχιση της απαγόρευσης θα είναι σοβαρό πλήγμα για τις τοπικές οικονομίες, οι οποίες ήδη δοκιμάζονται από πέρυσι λόγω πανδημίας.

Τέλος, οι καιρικές συνθήκες είναι πλέον πολύ διαφορετικές με αυτές που επικρατούσαν τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα στην περιοχή της Πιερίας έχει ήδη βρέξει καταρρακτωδώς δύο φορές.

Καλούμε την Κυβέρνηση να λάβει υπόψη τα παραπάνω και να επανεξετάσει το μέτρο της παράτασης απαγόρευσης κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση, άλση και γενικά δασικές περιοχές.

ΕΟΣ Λιτοχώρου, ΕΟΣ Κατερίνης, Ορειβατικός Σύλλογος Αιγινίου, ΣΕΟ Κατερίνης, Φυσιολατρικός Λιτοχώρου, Φίλοι Περιβάλλοντος Πιερίας, ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, ΕΟΣ Βροντούς, ΕΟΣ Αγ.Σπυρίδωνα.
SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...