Ενέργεια όλη την ημέρα

Στο μονοπάτι, το πότε τρώτε τα σνακ σας είναι εξίσου σημαντικό με το τι καταναλώνετε.

Οι διατροφικές μας συνήθειες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή μας, αφού έχουν συνέπειες στην υγεία μας, τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες. Στο βουνό ή στο μονοπάτι τα πράγματα γίνονται πιο συγκεκριμένα: το τι και το πότε θα φάτε ή θα κολατσίσετε, παίζει μεγάλο ρόλο στο πως θα αντεπεξέλθει το σώμα σας στη δραστηριότητα. Να ένας απλός οδηγός.  

7 π.μ. >>
Aναπληρώστε τις αποθήκες γλυκογόνου (οι οποίες κάνουν βουτιά στο ένα τέταρτο του βέλτιστου επιπέδου στη διάρκεια της νύχτας) με ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες πρόγευμα – το σώμα θα αντλήσει πρώτα από αυτή την προσβάσιμη πηγή καυσίμων πρώτα όταν πεζοπορείτε. Επιδιώξτε να λαμβάνετε σύνθετους υδατάνθρακες (σιτηρά ολικής άλεσης), οι οποίοι αφομοιώνονται πιο αργά και παρέχουν μακροχρόνια ενέργεια. Συμπεριλάβετε καφεΐνη για να ενισχύσετε την εγρήγορσή σας.
>>ΦΑΤΕ: Βρώμη με γάλα σκόνη ή μούσλι με ξηρούς καρπούς κι αποξηραμένα φρούτα, καφέ, τσάι ή ενεργειακό τζελ με καφεΐνη.

10 π.μ. >>
Στη μέση της μεγάλης ημερήσιας ανάβασης αναπληρώστε τη γλυκόζη στο αίμα σας με απλά σάκχαρα. Αυτά τα ελαφριά, εύπεπτα σνακ θα δώσουν στους μυς σας μια γρήγορη ενεργειακή ώθηση τη στιγμή που το χρειάζεστε περισσότερο.
>>ΦΑΤΕ: Ενεργειακό τζελ, σταφίδες, μούσλι ή μέλι.

12 μ.μ. >>
Γεύμα με συνδυασμό σύνθετων και απλών υδατανθράκων (για να αναπληρώσετε τα αποθέματά σας), συν πρωτεΐνες για να σας διατηρούν χορτάτους.
>>ΦΑΤΕ: Σάντουιτς με φιστικοβούτυρο και μαρμελάδα, κράκερ ή ενεργειακές μπάρες.

2 μ.μ. >>
Τώρα είναι ώρα να εφοδιαστείτε με καύσιμα για την τελική ώθηση: σνακ από ακόρεστα λίπη αργής καύσης με λίγες πρωτεΐνες.
>>ΦΑΤΕ: Μούσλι με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, κράκερ και τυρί.

4 μ.μ. >>
Οι μύες σας απορροφούν καλύτερα τους υδατάνθρακες στη διάρκεια μιας ώρας μετά την άσκηση, γι’ αυτό αναπληρώστε τώρα τα αποθέματά σας. Πιείτε νερό για να ενυδατωθείτε ξανά και βοηθήστε ώστε να ξεπλύνετε το γαλακτικό οξύ από τους μυς σας – βάλτε στόχο τα δύο ως τρία λίτρα πριν πάτε για ύπνο.
>>ΦΑΤΕ: Κουλουράκια με φιστικοβούτυρο ή ενεργειακή μπάρα.

6 μ.μ. >>
Χρειάζεστε 120-180 γραμμάρια άπαχη πρωτεΐνη για να επαναδομήσετε τους εξαντλημένους μυς σας, δημητριακά ή ζυμαρικά για να αναπληρώσετε τα αποθέματα ενέργειας και ακόρεστα λιπαρά για θερμίδες μακράς διαρκείας. Φάτε και επιδόρπιο, το αξίζετε.
>>ΦΑΤΕ: Φακές με καστανό ρύζι ή μακαρόνια και αποξηραμένα λαχανικά και ελαιόλαδο. Επίσης κουλουράκια σοκολάτας.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...