Ενάντια στη λεηλασία της Φύσης, την Κυριακή 18/7 στον Τύμπανο των Αγράφων!

Μπορεί εκατοντάδες (!) αιτήσεις να έγιναν τους τελευταίους μήνες για νέα αιολικά και υδροηλεκτρικά σε όλη την Ελλάδα, αλλά το κίνημα των πολιτών ενάντια στη λεηλασία της Φύσης συναντά όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας. Έτσι, ακόμα μία συγκέντρωση διοργανώνεται από φορείς και πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα την προσεχή Κυριακή, 18/7/2021, στον Αυχένα Τυμπάνου, ως διαμαρτυρία αφενός για τις εργασίες εγκατάστασης του αιολικού σταθμού στη θέση «Αέρας – Αφεντικό» της Αργιθέας, από τη «ΔΕΗ- ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ», αφετέρου για την σχεδιαζόμενη επέκταση των συγκεκριμένων έργων στην περιοχή αλλά και σ’ ολόκληρα τα Άγραφα.
Η εικόνα που παρουσιάζει ο κατεστραμμένος πλέον σε μεγάλο βαθμό Τύμπανος είναι ενδεικτική του τι πρόκειται να ακολουθήσει σε όλο το ορεινό σύμπλεγμα των Αγράφων. Οι πάνω από 500 ανεμογεννήτριες που θέλουν να τοποθετήσουν η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ και άλλες εταιρίες, τα δεκάδες υδροηλεκτρικά φράγματα στα ποτάμια, τα λεγόμενα συνοδά έργα από υποσταθμούς και πυλώνες, θα μετατρέψουν την περιοχή σε εργοταξιακό χώρο και βιομηχανική ζώνη. Η καταστροφή συμπληρώνεται με την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών «πάρκων» (αυτή η λέξη μπαίνει πάντα από τους επενδυτές για να χρυσώνει το δηλητηριώδες χάπι τους) σε όλον το θεσσαλικό κάμπο.

Με ποιο δικαίωμα όμως δίνονται οι βουνοκορφές σε εταιρίες για να κάνουν ό,τι θέλουν;
Πολίτες και φορείς από όλη την Ελλάδα έχουν πλέον αντιληφθεί σε μεγάλο βαθμό την άσκοπη και στο όνομα της προστασίας του, μη αναστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος, χάριν των αιολικών εργοστάσιων, που αναδεικνύεται όλο και περισσότερο στην πράξη. Πολίτες και φορείς έχουν αντιληφθεί το επιχειρούμενο και με όχημα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά) ξεπούλημα του απαραίτητου για κάθε παραγωγική διαδικασία φυσικού και υδάτινου πλούτου της χώρας μας (βουνά, νερά, καλλιεργήσιμη γη), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον τόπο.

Διαβάστε ακόμα:  Μεγάλη η συμμετοχή στην ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ χθες 23/4, στα Πυργάκια.

Κανενός ο νους δε μπορεί να χωρέσει την αλλοίωση του φυσικού τοπίου (τεράστιοι δρόμοι σε βουνοκορφές και βουνοπλαγιές, ισοπεδωμένες βουνοκορφές, στερεμένα ρέματα και ποτάμια, κ.λ.π.), που η εγκατάσταση των προαναφερόμενων μορφών ΑΠΕ θα επιφέρει, αλλά ούτε και τις συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες και την τοπική οικονομία. Μια οικονομία που δέχεται ισχυρότατο πλήγμα, αφού παραδοσιακές και νέες δραστηριότητές (γεωργία, κτηνοτροφία, τοπικά προϊόντα, ήπιος τουρισμός, εναλλακτικές καλλιέργειες, κ.λ.π.) θα κινδυνεύσουν με εξαφάνιση ή μαρασμό.

Και κανείς δεν πείθεται, πλέον, ότι τα υποσχόμενα «ανταποδοτικά» ή «αντισταθμιστικά» των προαναφερόμενων έργων, μπορούν να αντισταθμίσουν πράγματι τόσο την αναμενόμενη μη αναστρέψιμη (περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική) καταστροφή όσο και τις άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημα των κατοίκων, που θα επέλθει μέσα από την παραχώρηση του φυσικού και υδάτινου πλούτου μας και την αδυναμία απρόσκοπτης ανάπτυξης κάθε άλλης παραγωγικής δραστηριότητας. Άλλωστε, εδώ και κάμποσους μήνες έναρξη των εργασιών για το αιολικό στον «Τύμπανο» τίποτα το ουσιαστικό δεν έχει προσφέρει στην τοπική οικονομία και κοινωνία και τα υπεσχημένα μέσω της ΜΠΕ του έργου οφέλη (αγορά υλικών από την περιοχή, ανάθεση εργασιών σε εργολάβους που εδρεύουν στην περιοχή, πρόσληψη εργατών από την περιοχή, κ.λ.π.), έχουν διαψευστεί στο μέγιστο βαθμό.

Όσοι ασχολούνται και παρακολουθούν τις εξελίξεις με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή και ειδικότερα αυτές με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, γνωρίζουν καλά, πλέον, ότι η υλοποίηση του αιολικού σταθμού της ΔΕΗ – ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ στον Τύμπανο, με το συνοδό αυτού έργου του υποσταθμού υψηλής τάσης, θα αποτελέσει την κερκόπορτα για την εφαρμογή των καταστροφικών για την περιοχή σχεδίων.

Το Δίκτυο Αγράφων, που από την πρώτη στιγμή και με νόμιμες ενέργειες και διαδικασίες (καταγγελίες και προσφυγές σε διοικητικές αρχές, προσφυγές στη δικαιοσύνη, κ.λ.π.) εναντιώθηκε τόσο στο συγκεκριμένο έργο (διακόπτοντας, μάλιστα, δύο φορές τις σχετικές εργασίες, εξαιτίας παραλείψεων και παραβάσεων) όσο και σε άλλα παρόμοια έργα στην περιοχή των Αγράφων (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά), μας καλεί να βρεθούμε κι εμείς στη συγκέντρωση της Κυριακής, 18-7-2021 στις 11 το πρωί, στον Τύμπανο.
Η προσυγκέντρωση θα γίνει στο αθλητικό πάρκο της Καρδίτσας στις 9 το πρωί.

Διαβάστε ακόμα:  Στη Δίρφη η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση του 2024.

Την Κυριακή, ακυρώνουμε κάθε άλλη δραστηριότητα αναψυχής και ανεβαίνουμε στον Τύμπανο των Αγράφων.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...