Μια μέτριου ύψους αλλά εντυπωσιακή και ακόμη ασκαρφάλωτη κορυφή, την Nya Kangri (6480μ.) θα επιχειρήσει να πατήσει τις επόμενες μέρες μια μικρή ελληνική αποστολή αποτελούμενη από τους Ν. Κρούπη (46χρ.), Πέτρο Τόλια (40χρ.) και Γιάννη Σουλτούκη (38χρ.).
Στόχος της αποστολής δεν είναι απλώς να τη σκαρφαλώσει, αλλά αυτό να γίνει χωρίς υποστήριξη από βαστάζους, μουλάρια, οδηγούς και μάγειρες, δηλαδή χωρίς τη χρήση βοήθειας ούτε μέχρι την κατασκήνωση βάσης. Η ανάβαση εννοείται θα γίνει σε αλπικό στιλ (δηλαδή, χωρίς τη βοήθεια κανενός μέσου στο βουνό παρά μόνο με τις δυνάμεις των τριών ορειβατών). Οι τρεις ορειβάτες είναι ήδη εκεί και οι προσπάθειες για την Nya Kangri θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες.
Το πλάνο της ανάβασης
Η αποστολή θα προσπαθήσει από την βόρεια πλευρά του βουνού αφού το πέρασμα του χειμάρρου Sumur είναι πιο εύκολο και με μικρότερη διαδρομή. Με αφετηρία το χωρίο Sumur (3150μ.) αρχικά υπάρχει ένα στενό και πολύ δύσβατο μονοπάτι μέχρι τα 4000μ. αλλά από εκεί με μετά η ανάβαση παράλληλα στο χείμαρρο είναι δύσκολη μέχρι τον παγετωνική λίμνη Sumur στα 5000μ. Κοντά στη λίμνη υπάρχει φυσική γέφυρα που επιτρέπει τη διέλευση του χειμάρρου και την προσέγγιση του βόρειου παγετώνα της κορυφής. Η ανάβαση μέχρι τη λίμνη Sumur απαιτεί δυο ημέρες αφού έχει υψομετρική ανάβαση 1900 μέτρα και ανάπτυγμα περίπου 16 χλμ. Για να φτάσει κανείς στο βόρειο παγετώνα πρέπει πρώτα να διασχίσει την μορένα, που είναι ένα από τα δυσκολότερα και πιο επίπονα τμήματα της διαδρομής.

Για τη διάσχιση της μορένας το 2016 (όπου οι Κρούπης και Τόλιας είχαν προσπαθήσει και πάλι), μήκους 1000 μέτρων, χρειάστηκαν περίπου τρεις ώρες. Ψηλότερα ο παγετώνας είναι ομαλός χωρίς πολλές κρεβάς και ανοίγματα, μέχρι την βάση της κορυφής στα 5800μ. και πρόσβαση πιο εύκολη. Για την κορυφή πρέπει να σκαρφαλωθεί μια παγωμένη πλαγιά κλίσης ~60° μέχρι την ΝΝΔ ράχη του βουνού. Η ΝΝΔ ράχη είναι βραχώδης και πιθανόν να έχει πολύ δύσκολα αναρριχητικά περάσματα, για να η τελική παγωμένη ράχη.
Λίγη γεωγραφία
Το Ladakh (Λαντάκ) είναι μια απομονωμένη κοιλάδα στην οροσειρά των Ινδικών Ιμαλαΐων στο Κασμίρ. Ονομάζεται και μικρό Θιβέτ αφού η πλειονότητα των κατοίκων είναι Θιβετιανοί και Βουδιστές σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ινδία. Έχουν γίνει πολλά παραμεθόρια επεισόδια στην περιοχή κατά το παρελθόν, μεταξύ Ινδίας – Πακιστάν αλλά και Κίνας, για την διεκδίκηση και την εποπτεία του Λαντάκ. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει περιέλθει στο Ινδικό κράτος, όμως ουσιαστικά αποτελεί ένα σχεδόν ανεξάρτητο κρατίδιο μιας και είναι αποκομμένο οδικώς από την υπόλοιπη χώρα κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω των Ιμαλαΐων. Η κοιλάδα Nubra (πράσινη κοιλάδα) βρίσκεται βόρεια της πόλης του Leh (Λε) και παρέμενε κλειστή για τους επισκέπτες μέχρι πριν λίγα χρόνια φού βρίσκεται πολύ κοντά στην παραμεθόριο με την Κίνα (Θιβέτ).
H Nya Kangri και το ιστορικό της
Η Nya Kangri είναι μια τέλεια απότομη πυραμίδα και εντάσσεται γεωγραφικά στην οροσειρά Saser Kangri στα ανατολικά της κοιλάδας Nubra στην περιοχή του Ladakh.
Έχουν γίνει τρεις προσπάθειες μέχρι τώρα για να πατηθεί. H πρώτη προσπάθεια έγινε τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2008 από μια Ινδική αποστολή, με αρχηγό τον Divyesh Muni. Επιχείρησαν την ανάβαση από την κοιλάδα στα νότια της κορυφής, με αφετηρία το χωρίο Tirir. Αρχικά σκαρφάλωσαν τις σαθρές νότιες πλαγιές και από ένα λούκι προσπάθησαν να φτάσουν στην ΝΝΔ ράχη της κορυφής. Η αναρρίχηση σταμάτησε στα 5700μ. λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών και ποιότητας χιονιού.
Στα τέλη Μαΐου του 2016, για δεύτερη φορά, η ομάδα του Divyesh Muni επιχείρησε ανάβαση από την νότια κοιλάδα και σκαρφαλώνοντας στην νότια πλευρά του βουνού προς την ανατολική ράχη, κατάφερε να φτάσει μόλις 250 μέτρα κάτω από την κορυφή, αλλά και πάλι σταμάτησαν, αυτή τη φορά λόγω των δυνατών ανέμων και της χιονόπτωσης .
Τέλος, τον Αύγουστο του 2016 μια τριμελής ομάδα από τους Ν. Κρούπη Ν, Γ. Μαργαρίτη και Π. Τόλια, επιχείρησε ανάβαση από την βόρεια πλευρά (κοιλάδα Sumur) σε αλπικό στιλ και χωρίς καμία υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας. Μετά από τέσσερις συνεχείς ημέρες ανάβασης κατάφεραν να φτάσουν στα 5820μ. όπου έκαναν την τέταρτη κατασκήνωση κάτω από την πυραμίδα της κορυφής. Η κακοκαιρία με διαρκή χιονοθύελλα, έκανε απαγορευτική την προσπάθεια ανάβασης στην κορυφή. Σε αυτή την αποστολή ήταν η πρώτη φορά που προσεγγίστηκε η Nya Kangri από το βόρειο παγετώνα και εντοπίστηκε μια εναλλακτική διαδρομή ανάβασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις Έλληνες είχαν σκαρφαλώσει τότε τέσσερις κορφές, τις Stok Kangri (6123μ.), Mentok 1 (6282μ.), Mentok 2 (6248μ.) και Mentok 3 (6153μ.).