Ελληνική επανάληψη της Beyond Good and Evil!

Beyond-Good-and-Evil stamatis konstantakopoulos

Μια από τις σημαντικότερες μικτές διαδρομές του Mt Blanc, την περίφημη «Beyond Good and Evil» (600μ. ED+, M6) στη βόρεια ορθοπλαγιά της Aiguille des Pèlerins (3318μ.) επανέλαβε η σχοινοσυντροφιά των Σταμάτη Κωνσταντακόπουλου, Αλέκου Ασημακόπουλου και Βαγγέλη Μαλιωτάκη.

Η επανάληψη έγινε τη Δευτέρα 8/11. Ξεκίνησαν στις 3:30 από το καταφύγιο Plan de l’Aiguille και λίγο πριν τις 7 ξεκίνησαν το σκαρφάλωμα, για να φτάσουν τελικά στην κορυφή στις 3:00 το μεσημέρι. Τη διαδρομή οδήγησαν οι Αλέκος και Σταμάτης (που οδήγησε και την crux σχοινιά). Ο συνθήκες του παγου ήταν πολύ καλές και παρ’ ότι μεγάλα τμήματα σκαρφαλώθηκαν ανασφάλιστα ή σχεδόν ανασφάλιστα, έδιναν την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Γενικά χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά φρέντς και οι ήδη τοποθετημένες ασφάλειες (καρφιά, σφηνωμένα καρύδια, κλπ.). Τα ραπελ πραγματοποιήθηκαν από την διπλανή διαδρομή Rebuffat – Terray. Ο καιρός ήταν καλός, χωρίς αέρα και η σχοινοσυντροφιά επέστρεψε στο καταφύγιο στις επτά το βράδυ.

Beyond-Good-and-Evil asimakopoulos
Beyond-Good-and-Evil. Ο Αλέκος Ασημακόπουλος οδηγεί.

Η Beyond Good and Evil είναι μια από τις εμβληματικές διαδρομές στην περιοχή του Mt Blanc. Ανοίχτηκε από το δίδυμο Andy Parkin και Mark Twight το 1992 (μετά από τρεις προσπάθειες σε δυο χρόνια!), φέρνοντας επανάσταση στην αναρρίχηση μικτών διαδρομών. Σκαρφάλωμα σε λεπτό και επισφαλή πάγο, εκτεθειμένα ρελέ, και συνεχείς δυσκολίες που ανέβασαν τα τότε όρια και έθεσαν νέα δεδομένα. Γνώρισε την πρώτη της επανάληψη τρία χρόνια μετά (François Damilano και François Marsigny το 1995) και ελευθερώθηκε από τους Marko Prezelj και Steve Koch (Μ6). Ακόμα και σήμερα, που η πρόοδος στη σχεδίαση των πιολέ – κραμπόνς, αλλά και της τεχνικής την έχει κάνει κάπως πιο προσιτή, η Beyond Good and Evil παραμένει ένα μεγάλο έπαθλο για όποιον την καταφέρει.

Διαβάστε ακόμα:  Matterhorn και Γιώργος Μιχαηλίδης… μια μεγάλη ιστορία!
Beyond-Good-and-Evil malliotakis
Beyond-Good-and-Evil. Ο Βαγγέλης Μαλλιωτάκης φτάνει σε ρελέ.

Να σημειώσουμε επίσης ότι πριν εννέα χρόνια (10/2012) τη διαδρομή είχε επαναλάβει ελεύθερα και ο Δημήτρης Δασκαλάκης (με Ιταλό σχοινοσύντροφο).

Αξίζουν συγχαρητήρια στους γερόλυκους Αλέκο Ασημακόπουλο και Σταμάτη Κωνσταντακόπουλο και βέβαια στον πρωτάρη της παρέας Βαγγέλη Μαλιωτάκη, για τον οποίο αυτή, ήταν η παρθενική του διαδρομή στις Άλπεις!!!

Όσοι δε γνωρίζετε τη διαδρομή, αξίζει να δείτε το παρακάτω video:

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...