Θετικά γνωμοδότησε το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης σε πρόσφατη συνεδρίαση του, για την κατασκευή αιολικού εργοστάσιου δυναμικότητας 34.5 MW στη θέση Βλιτοτσούμαρο – Τούρλα, δίπλα ακριβώς στα όρια του Εθνικού Δρυμού Οίτης και μέσα σε περιοχή Natura 2000.
«Στόχος μας είναι να προχωρούμε με σύντομες και διαφανείς περιβαλλοντικές αδειοδοτικές διαδικασίες των επενδύσεων προκειμένου να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω έργων, που παράλληλα θα προφυλάσσουν αποτελεσματικά το περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Αραβώσης, Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
Οι ανεμογεννήτριες του συγκεκριμένου εργοστάσιου, θα είναι 15, θα έχουν ύψος 120μ. (για σύγκριση: ένα υπεραιωνόβιο έλατο, 30μ.) και θα εγκατασταθούν σε υψόμετρα 1700 έως και 2000μ!
Πάνω από 300 Α/Γ στον Ασπροπόταμο!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, οι αιτήσεις για αιολικά εργοστάσια (και όχι μόνο) αυξάνουν σταθερά. Μόνο στα βουνά του Ασπροποτάμου, στο νομό Τρικάλων, βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, αιτήσεις εταιρειών για 33 αιολικά εργοστάσια, που θα περιλαμβάνουν πάνω από 300 ανεμογεννήτριες!
Η περιοχή του Ασπροποτάμου, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, έχει διατηρήσει το φυσικό της πλούτο, τη βιοποικιλότητα και το αδιατάρακτο τοπίο της σε μεγάλο βαθμό. Δεν υπάρχει ούτε μια κορυφογραμμή που να μένει έξω από τους σχεδιασμούς των εταιρειών, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει περιοχές Natura 2000, το Εθνικό Πάρκο «Τζουμέρκων – Κοιλάδας Αχελώου – Αγράφων – Μετεώρων» και καταφύγια άγριας Ζωής.
Όλη η περιοχή, αν τα σχέδια αυτά υλοποιηθούν, θα μεταβληθεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο – νταμάρι. Ένα περιβαλλοντικό έγκλημα χωρίς επιστροφή.