Η πρώτη κατάβαση του K2 με σκι, από τον Πολωνό Andrzej Bargiel

Έγινε και αυτό. Μετά από χρόνια προσπαθειών από πολλούς ορειβάτες, που όλες κατέληγαν σε αποτυχία, χθες 22 Ιουλίου 2018, ο Πολωνός Andrzej Bargiel, τα κατάφερε. Έγινε ο πρώτος ορειβάτης, που καταφέρνει να κατέβει από τα 8611μ. της κορυφής του Κ2, με σκι.

Ο Bargiel, είχε προσπαθήσει και πέρυσι, αλλά οι ψηλές θερμοκρασίες και η κακή ποιότητα χιονιού, είχαν κάνει απαγορευτική την προσπάθεια. Φέτος, μετά από εβδομάδες εγκλιματισμού, ο Bargiel, ξεκίνησε στις 19/7 για το camp2 και την επομένη ήταν ήδη στο camp3 στα 7000μ. Χθες Κυριακή ξεκίνησε την τελική προσπάθεια για την κορυφή, στην οποία έφτασε, έβαλε τα σκι και απλά ξεκίνησε την κατάβαση.

φωτο: redbull

Ακολούθησε πρώτα την κλασική διαδρομή (Abruzzi Spur), κατόπιν μπήκε στη διαδρομή Cessen περνώντας κάτω από πολύ επικίνδυνα και τεράστια seracs, για να φύγει ακόμα δεξιότερα και να μπει στη διαδρομή των Πολωνών (Kukucka – Piotrowski , 1986), όπου ξεπέρασε αρκετές και μεγάλες crevasses.

O Andrzej Bargiel, πραγματικά έγραψε ιστορία και συνεχίζει την παράδοση των Πολωνών με αυτό το βουνό.

Ήδη μετά την φετινή αποτυχημένη χειμερινή προσπάθεια, οι Πολωνοί ετοιμάζουν νέα αποστολή και θα επιχειρήσουν ξανά να γίνουν οι πρώτοι που θα το κατακτήσουν χειμώνα.

φωτο: redbull
SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...