Έφυγε πλήρης ημερών ο Joe Brown

Ο Brown σε στιγμές χαλάρωσης στην Kangchenjunga Photo: Royal Geographical Society

Προχθές 15/4, άφησε την τελευταία του πνοή ήρεμα στο σπίτι του, πλήρης ημερών στα 89 του χρόνια, ένας θρύλος της βρετανικής αλλά και παγκόσμιας ορειβασίας, ο Joe Brown.

Γεννήθηκε το 1930 στο Μάντσεστερ και ήταν το μικρότερο από τα 7 παιδιά μιας εργατικής οικογένειας. Έχασε τον πατέρα του από εργατικό ατύχημα σε μικρή ηλικία, ενώ το σπίτι τους ισοπεδώθηκε από τους βομβαρδισμούς κατά τον 2º Π.Π. Η αναρρίχηση ήταν για τον Brown μια διέξοδος και μετά τον πόλεμο άρχισε να σκαρφαλώνει συστηματικά και το 1951 γνωρίζει έναν άλλο μετέπειτα θρύλο, τον Don Whillans, με τον οποίον έγιναν σταθεροί σχοινοσύντροφοι. Οι δυο φίλοι οργώνουν τη Βρετανία και τις Άλπεις, πάνω μια μηχανή Triumph και γίνονται ένα αχτύπητο δίδυμο!brown-triumph

Ανοίγει μια από τις δυσκολότερες διαδρομές της εποχής στις Άλπεις, την περίφημη Fissure Brown στην Aig Blaitiere, ενώ ταυτόχρονα καινοτομεί στο επίπεδο της ασφάλειας επινοώντας αυτό που σήμερα οι αναρριχητές γνωρίζουμε ως «καρυδάκι», χρησιμοποιώντας και μετατρέποντας παξιμάδια διαφόρων μεγεθών, ώστε να ασφαλίζεται στις σχισμές.

Έτσι το 1955 η φήμη του ήταν τέτοια που, παρά το ότι προερχόταν από την εργατική τάξη και όχι από τους αριστοκρατικούς κύκλους των μελών του Alpine Club, συμπεριελήφθηκε στην αποστολή για την πρώτη ανάβαση της Kanchenjunga του τρίτου ψηλότερου βουνού που ήταν ακόμα ασκαρφάλωτο. Ο Brown, μαζί με τον αρχηγό της αποστολής George Band, κατάφεραν να σταθούν στην κορυφή στις 25/5/55.

Ο Brown ήταν αναμφισβήτητα ένας από τους πρωταγωνιστές στις δεκαετίες 50-60, χαρισματικός και με ιδιαίτερο στιλ. Αργότερα, εγκαταλείποντας το επάγγελμα του υδραυλικού, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Snowdonia στην Ουαλία, ανοίγοντας μαγαζί ορειβατικών και αναρριχητικών ειδών το οποίο διατηρούσε μέχρι τέλους.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...