Βρισκόμαστε στα Τρίκαλα Κορινθίας, έχουμε περάσει και τα Άνω Τρίκαλα ακολουθώντας μια πανέμορφη διαδρομή μέσα σε πυκνό δάσος από πεύκα και έλατα με ωραία  θέα προς τις πλαγιές που κατεβαίνουν  στον κορινθιακό κόλπο.  Σκοπός μας είναι να βγούμε στο οροπέδιο της Ζήριας στα 1500 μέτρα υψόμετρο.

Ο δρόμος είναι καλός, (άσφαλτος) βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να μην είναι κλειστός από τα χιόνια.  Περνώντας  από  την μικρή χαράδρα όπου αποτελεί και την «είσοδο»  του  οροπεδίου, μπροστά μας υψώνεται  με μεγαλοπρέπεια η κάτασπρη κορυφογραμμή του βουνού που θέλουμε να ανεβούμε. Συνεχίζοντας για 1 km  περίπου (νότια κατεύθυνση ) συναντάμε τον δρόμο που  πηγαίνει αριστερά (ανατολικά) όπου περνάει κάτω από το πρώτο καταφύγιο (δυστυχώς κλειστό) προς το χιονοδρομικό κέντρο . Εμείς δεν ακλουθούμε αυτή την κατεύθυνση αλά συνεχίζουμε  προς την κορυφογραμμή  και προς  το πρώτο κτίσμα  και εκκλησάκι που συναντάμε , εδώ τελειώνει  και η άσφαλτος. Στο σημείο αυτό υπάρχει και νερό, δεν είναι σίγουρο όμως ότι τρέχει όλο τον χρόνο  για αυτό καλό είναι να έχουμε γεμίσει τα παγούρια μας από το χωριό. Ο χωματόδρομος στη συνέχεια αγκαλιάζει το μικρό  βραχώδες ύψωμα που βρίσκεται δεξιά μας αλλάζοντας  κατεύθυνση.  Σε 500 μέτρα βορειοδυτικά ξεκινά άλλος χωματόδρομος αριστερά μας προς το βουνό όπου από εκεί είναι και το μονοπάτι προς το δεύτερο καταφύγιο  και συνεχίζει για την κορυφή.  Εμείς θα συνεχίσουμε στον δρόμο βορειοδυτικά παράλληλα με την κορυφογραμμή  γιατί θέλουμε να ανεβούμε στο βουνό από την βόρεια πλευρά του εκεί όπου τελειώνει  η κορυφογραμμή του. Αφού διασχίσουμε 1,5 km θα συναντήσουμε  δεξιά μας  (βορειοανατολικά) άλλον αγροτικό δρόμο που συνεχίζει  προς τη περιοχή Ξερολίβαδο του  οροπεδίου   περνώντας και  από  την λίμνη Δασίου.

Ξεκινώντας από το χιονισμένο οροπέδιο.

Θα  ακολουθήσουμε τον δρόμο που πηγαίνει αριστερά με σκοπό να αγκαλιάσει το βουνό  ο οποίος  καταλήγει στο χωρίο Γκούρα. Σε 300 μέτρα από το σημείο της διασταύρωσης και εκεί που κάνει ελιγμό ο δρόμος προς τα δεξιά ξεκινάει η ανάβαση μας,  θα δούμε άλλωστε και την πλαγιά  που τελειώνει η κορυφογραμμή. Η πλαγιά εδώ λέγεται Πευκιάς  έχει ήπια κλίση με αρκετά δέντρα κυρίως πεύκα. Η πρόσβαση σε αυτή, στην αρχή  σε μικρό άνοιγμα αριστερά μας, είναι εύκολη, κατόπιν ανηφορίζουμε στην ράχη με τα πεύκα δεξιά μας. Ανεβαίνουμε στη  ράχη,  αυτή  που βλέπει περισσότερο προς το οροπέδιο, χωρίς πρόβλημα ακλουθώντας  τα γιδόστρατα  μέσα στα δέντρα.

Διαβάστε ακόμα:  Νέος χάρτης για τη Ζήρεια από τις εκδόσεις ΑΝΑΒΑΣΗ.

Φτάνοντας προς το τέλος του δασωμένου τμήματος , θα μας εντυπωσιάσουν τα  πελώρια πεύκα που συναντάμε και αφού περάσουμε και ένα μεγάλο ξερό πεύκο  θα βγούμε στο γυμνό. Ακολουθώντας για λίγο την κόψη της ράχης με σκοπό να βγούμε στην πρώτη κορυφή  η διαμόρφωση του τοπίου με τα βραχάκια και τα γιδόστρατα μας οδηγούν ελαφρά προς τα αριστερά και ανεβαίνουμε λίγο από την πλαγιά  αλλά  σύντομα όμως ξανά προτιμάμε την κόψη της ράχης. Μετά από δύο ώρες περίπου ανάβασης και 650 μέτρα υψομετρικής  φτάνουμε στην βορειότερη κορυφή της κορυφογραμμής τον Κοκκινοβραχο (2168 μ.). Ακολουθούμε στην συνέχεια την κορυφογραμμή (νότια κατεύθυνση) έχοντας αριστερά μας την υπέροχη θέα του οροπεδίου. Για λίγο κατεβαίνουμε για να πάρουμε την επόμενη ράχη της κύριας κορυφής.  Έχουμε να διανύσουμε απόσταση 1,5 km και  300 μέτρα. υψομετρικής  μέχρι αυτή. Τα βράχια που συναντάμε σε λίγο προτιμάμε να τα παρακάμψουμε από αριστερά μας για μεγαλύτερη ασφάλεια .

Συνεχίζουμε χωρίς πρόβλημα βλέποντας στο βάθος το ύψωμα της κορυφής . Παράλληλα απολαμβάνουμε  από δεξιά μας (δυτικά ) το μεγαλείο του Χελμού της Ντουρντουβάνας της λίμνης της Δόξας αλλά και το οροπέδιο του Φενεού. Αριστερά μας (ανατολικά ) κυριαρχούν οι απότομες πλαγιές του βουνού και το οροπέδιο της Ζήριας.

Στην κορυφή!

Φτάνοντας  στην κορυφή βλέπουμε και το μεγαλείο του υπόλοιπου βουνού που ενώνεται με την μικρή Ζήρια.Αριστερά μας στην πλαγιά είναι το σημαδεμένο μονοπάτι που έρχεται από το οροπέδιο και το καταφύγιο.Εμείς όπως έχουμε αναφέρει  θέλουμε να πάμε στο χωριό Γκούρα που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του βουνού. Συνεχίζουμε να κατεβαίνουμε από την κορυφή ακολουθώντας την νότια κορυφογραμμή και διανύοντας περίπου στην πλαγιά ένα χιλιόμετρο  χάνοντας 200 μέτρα υψομετρική φτάνουμε  στο διάσελο όπου συναντάμε  αγροτικό δρόμο που έρχεται από τα νότια. Δεξιά μας ανοίγεται η χαράδρα της Φαρμακίλας και μπροστά μας υψώνεται  η επόμενη κορυφή του βουνού  ο Προφ. Ηλίας.

Διαβάστε ακόμα:  Νέος χάρτης για τη Ζήρεια από τις εκδόσεις ΑΝΑΒΑΣΗ.

Εδώ αλλάζουμε πορεία δυτικά  και κατεβαίνουμε σε ήπια κλήση προς το ρέμα της Φαρμακίλας . Αν είμαστε τυχεροί μπορεί να συναντήσουμε  σε αυτή την περιοχή και τα άγρια άλογα που φιλοξενεί το βουνό . Τα ίχνη τους πάντως είναι ολοφάνερα πάνω στο χιόνι που κατεβαίνουν στα χαμηλά για βοσκή από το ρέμα. Ακολουθούμε την αριστερή πλευρά της χαράδρας δηλαδή την πλαγιά της κορυφής του Προφ. Ηλία για να κατεβούμε στο οροπέδιο  που απλώνεται στο βάθος.

Κατηφορίζοντας προς τη Γκούρα, με τη Ντουρντουβάνα απέναντι.

Είναι η ποιο ήπια διαδρομή και  θα δούμε ποιο κάτω,  (που δεν έχει χιόνι), να  είναι εμφανή και τα γιδόστρατα . Αυτή την διαδρομή αλώστε ακολουθούν και τα άγρια άλογα. Η απόσταση της διαδρομής σε αυτήν την πλαγιά  είναι περίπου 3 km και η υψομετρική διαφορά που κατεβαίνουμε είναι περίπου 700 μέτρα.  Προς το τέλος της χαράδρας που ανοίγει αρκετά το ρέμα το περνάμε δεξιά και μπαίνουμε στα χωράφια  του οροπεδίου που ανοίγονται  μπροστά μας . Το οροπέδιο αυτό βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1300 μέτρα και αναπτύσσεται κατά μήκος της δυτικής πλαγιάς  του βουνού έχει μεγάλο μήκος και το  πλάτος  του φτάνει περίπου  στα 700 μέτρα.  Μπροστά μας  αναπτύσσεται  ένας τοίχος από  μικρές κορυφές την λεγόμενη Κακιά πλευρά . Εδώ θα συναντήσουμε και τον δρόμο που αφήσαμε στην αρχή της πορείας μας ο οποίος πηγαίνει στην Γκούρα. Διασχίζουμε κάθετα το οροπέδιο (δυτική κατεύθυνση) με σκοπό να βγούμε στο μικρό δασωμένο  διάσελο  που σχηματίζεται ανάμεσα στις κορυφές που είναι μπροστά μας . Εύκολα θα βρούμε και το μονοπάτι με παλιά αχνά σημάδια.

Θα ανεβούμε για λίγο στο διάσελο για να μπούμε στο μονοπάτι που κατεβαίνει αριστερά μας  (ΝΔ) την δασωμένη πλαγιά  όπου βρίσκεται και η Γκούρα. Σε απόσταση 700 μέτρων από το διάσελο  και σε  230 μέτρα  κατάβασης συναντάμε τον δρόμο  όπου τον ακολουθούμε  για να κατεβούμε στο χωριό. Το μονοπάτι πριν τον δρόμο συναντά ανοίγματα και γίνεται ασαφές εύκολα όμως ακλουθώντας αυτά κατεβαίνοντας συναντάνε τον δρόμο.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

  • Απόσταση:300 μέτρα
  • Ανάβαση: 880 μέτρα
  • Κατάβαση:1380 μέτρα
  • Ώρες πορείας περίπου: 7
  • Νερό στην διαδρομή δεν υπάρχει
SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...