Δεν είναι fake. Η Nike έστησε μια μπασκέτα στο Σκολιό.

Για τις ανάγκες διαφημιστικής της καμπάνιας η Nike ή μάλλον κάποια διαφημιστική εταιρεία για λογαριασμό της, έστησε μια μπασκέτα στο Σκολιό, στα 2911 μέτρα υψόμετρο που μας στέλνει μήνυμα ελπίδας.

Όπως πληροφορούμαστε, όλα έγιναν νόμιμα και κατόπιν σχετικής άδειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες («Η κατασκευή θα είναι αυτοστήρικτη με ανεξάρτητα βάρη και αντιριδώσεις, που δεν θα αφήσουν κανένα ίχνος μετά την απομάκρυνσή τους από το σημείο. Η μπασκέτα θα παραμείνει στο σημείο για 24 ώρες») και η μπασκέτα ανέβηκε σε κομμάτια με ελικόπτερο και συναρμολογήθηκε επί τόπου. Λογικά τώρα πλέον θα έχει κατέβει, αλλά μάλλον είναι ακόμη εκεί και ίσως προλαβαίνετε αν είστε κοντά να ρίξετε κανα σουτάκι (προσοχή όμως στα άστοχα, γιατί από πίσω χάσκουν τα 400 μέτρα του Σκολιού).

Η μπασκέτα έχει τυπωμένη επάνω της τη φράση (αγγλιστί) «η Μοίρα μπορεί να σε ξεκινήσει από τον πάτο, τα όνειρα μπορούν να σε πάνε στην κορυφή», ενώ ακούγεται η κερκίδα, να φωνάζει, «Γιάννης, Γιάννης» (ένας είναι ο Γιάννης, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο).

Πέρα από το εύλογο ερώτημα που μας δημιουργήθηκε από αυτό το κοινωνικό μήνυμα της Nike, ποια είναι τέλος πάντων αυτή η Μοίρα και με ποιο δικαίωμα στέλνει άλλους στα Τάρταρα, άλλους στις κερκίδες και άλλους στις Κορφές, δεν μπορούμε να μη θαυμάσουμε το πως λειτούργησαν όλα απρόσκοπτα. Για πότε έγινε το αίτημα, για πότε απαντήθηκε, για πότε παρακάμφθηκε η απαγόρευση διαφημιστικών ενεργειών (όπως επιτάσσει ο Κανονισμός Εθνικών Δρυμών), για πότε πέταξε το ελικόπτερο και στήθηκε η μπασκέτα, μένουμε κατάπληκτοι.

Ο λόγος βέβαια για την άδεια της κίνησης αυτής, είναι η περεταίρω προσέλκυση τουριστών (ήδη τον Όλυμπο τον επισκέπτονται πάνω από 150000 το χρόνο), δηλαδή εσόδων. Ελπίζουμε να περισσέψει κάτι από αυτά τα έσοδα και να υπάρξει και κάποια πρόνοια για όποιον ανέβει στον Όλυμπο και η Μοίρα τον φέρει σκαλωμένο, να αργοπεθαίνει σε κάποιο βράχο του Ολύμπου, ώστε να μην περιμένει ώρες και μέρες προκειμένου να τον σώσουν οι αρμόδιοι φορείς.

Διαβάστε ακόμα:  Φωτιά στον Όλυμπο!

Να πούμε τέλος ότι και στο παρελθόν έχουν γίνει εικαστικές παρεμβάσεις στο Σκολιό, λιγότερο θεαματικές είναι η αλήθεια, αλλά με σαφές κοινωνικό μήνυμα.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...