Χελμός. Ο επίλογος της Τραγωδίας. Ανασύρθηκαν οι σοροί των τριών αναρριχητών

Ανασύρθηκαν τελικά οι σοροί των τριών αναρριχητών και μεταφέρθηκαν χαμηλότερα στο χωματόδρομο που έρχεται από το χωριό Περιστέρα όπου και θα τους παραλάβει ερπυστριοφόρο.

Να θυμίσουμε ότι η σχοινοσυντροφιά Γιάννη Τορέλλι – Θανάση Σωτηρόπουλου και Παναγιώτη Τέκου, ξεκίνησε το Σάββατο για να σκαρφαλώσει στη Νεραϊδόραχη κοντά στα ύδατα της Στύγας. Ξεκινώντας την κατάβαση για εκεί, μια χιονοστιβάδα πλάκας  παρέσυρε και τους τρεις χαμηλότερα σε χαράδρα με αποτέλεσμα το θάνατο τους. Οι προσπάθειες ανεύρεσης τους ξεκίνησαν το ίδιο βράδυ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα και χθες, πρωί της Κυριακής, ελικόπτερο εντόπισε ίχνη (συγκεκριμένα κάποια από τα υλικά τους) και ξεκίνησε η διαδικασία προσέγγισης.

xionostoivada sto chelmo
Με διακεκομμένη γραμμή η πορεία των τριών αναρριχητών. Με τα βέλη σημειώνεται το χείλος της πλάκας που ξεκόλλησε και παρέσυρε τους τρεις. Φωτό (από drone): Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.

Η προσέγγιση ήταν αρκετά δύσκολη και αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτοι που τελικά κατάφεραν να προσεγγίσουν το σημείο (αργά το μεσημέρι) ήταν εκπαιδευτές ορειβασίας της ΕΟΟΑ και Οδηγοί Βουνού (οι οποίοι μάλιστα το προηγούμενο τριήμερο συμμετείχαν στο αλπινιστικό κέντρο της ΕΟΟΑ στην Αστράκα). Τελικά και μετά από ομαδική δουλειά 40-50 ατόμων, οι σοροί μεταφέρθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα έως το χωματόδρομο που ξεκινά το μονοπάτι – τραβέρσα κάτω από τη Νεραϊδόραχη.

chionostivada sto chelmo
Η χαράδρα μέσα στην οποία παρασύρθηκε η σχοινοσυντροφιά. Με κύκλο σημειώνεται το σημείο που βρέθηκαν. Στο βάθος, μέσα στο δάσος φτάνει ο χωματόδρομος από Περιστέρα. Αριστερά η ορθοπλαγιά της Νεραϊδόραχης. φωτό: Ν. Λαζανάς.

Η Νεραϊδόραχη είναι μια από τις μεγαλύτερες ορθοπλαγιές των Ελληνικών βουνών και οι διαδρομές εκεί απαιτούν πολύ καλό τεχνικό επίπεδο και εμπειρία, κάτι που είχαν και με το παραπάνω οι τρεις σχοινοσύντροφοι (μάλιστα ο Τορέλλι είχε ανοίξει εκεί μια δύσκολη χειμερινή γραμμή). Μια δυσαναπλήρωτη απώλεια, μια ημέρα πένθους για την ορειβατική κοινότητα.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...