Η εντυπωσιακή βόρεια ράχη με ανάπτυγμα περίπου 700 μέτρα, αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή για την ανάβαση στην κορυφή ιδιαίτερα το χειμώνα. Μια πραγματικά όμορφη διαδρομή, που μπορούν να τη σκαρφαλώσουν ορειβάτες με μικρή  εμπειρία στο χειμερινό βουνό, ως ένα καλό ξεκίνημα σε αυτό.

Το Χατζή χιονισμένο, όπως το αντικρίζουμε από τα βόρεια (Σπίτια). Υπέροχο.

Το Χατζή αποτελεί ένα μεγάλο ορεινό όγκο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων με ψηλότερη κορυφή το Χατζή 2038μ. και άλλες ψηλές κορυφές όπως το Κάστρο 1963μ. η Βρωμέρη 1955μ. και το Ξηροβούνι 1833μ. Η κλασική διαδρομή ανάβασης στο Χατζή είναι από τον οικισμό Σπίτια Μεσοχώρας στα βόρεια. Αρχικά διασχίζει τις ομαλές ράχες και βοσκότοπους του βουνού, φτάνοντας στη βόρεια ράχη την οποία αφήνει στα αριστερά (ανατολικά). Το μονοπάτι μπαίνει σε βραχώδες πεδίο και κυκλώνει την κορυφή φτάνοντας στο νότιο αυχένα και τελικά ανεβαίνει σε αυτή από τη νότια ράχη.

Πρόσβαση: Η αφετηρία για τη διαδρομή ποικίλει ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες. Σύνηθες σημείο αναχώρησης είναι ο οικισμός Σπίτια της Μεσοχώρας, που μπορεί κάποιος να φτάσει οδικώς από το εθνικό δρόμος Τρικάλων – Άρτας στρίβοντας αριστερά στο στενό χωματόδρομο δυο χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στο χωρίο Μεσοχώρα. Ωστόσο, το χειμώνα η πρόσβαση στον οικισμό είναι προβληματική αφού ο δρόμος κλείνει είτε από το χιόνι είτε από κατολισθήσεις. Στην περίπτωση που ο δρόμος είναι κλειστός σχετικά χαμηλά, η αφετηρία μπορεί να γίνει από τη Μεσοχώρα αυξάνοντας τότε κατά μια ώρα το χρόνο πρόσβασης. Αντιθέτως, υπό καλές συνθήκες με ένα ψηλό αυτοκίνητο μπορεί να γίνει προώθηση αρκετά πιο ψηλά από τον οικισμό, ακολουθώντας το δασικό δρόμο προς τη Μαλόραχη (μνημείο Κατσαντώνη).

Ανηφορίζοντας τη βορινή ράχη, πριν αυτή στενέψει και γίνει κόψη.

Από τα Σπίτια ακολουθούμε αρχικά το δασικό δρόμο για περίπου 1 χλμ όπου στα αριστερά υπάρχουν αραιά σημάδια του μονοπατιού. Διασχίζοντας τις γυμνές ομαλές πλαγίες του βουνού που είναι καλυμμένες εν μέρει από κέδρα συναντά την χαμηλή κορυφή (Αγκάθι 1642μ.) την οποία παρακάμπτει από τα αριστερά. Τραβερσάροντας λίγο καθοδικά και μετά ανοδικά τις πλαγιές το μονοπάτι περνά από τη ράχη μεταξύ Αγκάθι και βόρειας κορυφής του Χατζή. Μπροστά υψώνεται η Βόρεια κορυφή 1845μ, από όπου ξεκινά και η διαδρομή της βόρειας ράχης. Το χειμώνα τα περισσότερα σημάδια δεν είναι ορατά, αλλά ο στόχος είναι εμφανής από την αρχή του μονοπατιού και μας κατευθύνει εύκολα προς αυτή. Η ανάβαση μέχρι την βόρεια κορυφή έχει κλίση μέχρι και 35o. Ο συνολικός χρόνος πρόσβασης είναι περίπου 3 ώρες υπό ιδανικές συνθήκες ωστόσο ανάλογα με το ύψος και τη ποιότητα του χιονιού μπορεί να διπλασιαστεί. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει ευκολότερα με σκι λόγω της ομαλής κλίσης μειώνοντας το χρόνο τόσο της πρόσβασης όσο και της επιστροφής.

Διαδρομή: Φτάνοντας στην βόρεια κορυφή 1845μ αντικρίζουμε μπροστά μας όλη την διαδρομή με τα αρκετά ανεβοκατεβάσματα. Αρχικά η ράχη είναι αρκετά φαρδιά (~3 μέτρα) αλλά όσο πλησιάζει το χαμηλότερο σημείο στενεύει και γίνεται βραχώδης. Το πρώτο δύσκολο τμήμα είναι μια κατηφορική κόψη με δυσκολία περίπου ΙΙ. Από το σημείο αυτό και έπειτα, η διαδρομή είναι τεχνική και απαιτεί προσεκτική κίνηση. Υψομετρικά στο κατώτατο σημείο, η διαδρομή συναντά ένα κατακόρυφο βράχο, που η καταρρίχηση του είναι σχεδόν αδύνατη, δίχως να εγκαταλειφθεί η ράχη.

Κάνοντας το μικρό ραπέλ. Απέναντι η κορυφή.

Έτσι για τη συνέχεια πρέπει να γίνει ένα μικρό ραπέλ 6 μέτρων από το πλάγιο μυτίκι, αφήνοντας ένα ιμάντα ή κορδολέτο. Λόγω της θέση του σημείου καταρρίχησης θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κλίση και τη πλευρά κατά την οποία θα γίνει το ραπέλ, διαφορετικά θα πρέπει να τοποθετηθεί κάποια μόνιμη ασφάλεια. Μετά το ραπέλ η διαδρομή γίνεται πιο απαιτητική αλλά συνάμα και πιο εντυπωσιακή απολαμβάνοντας τον αλπικό χαρακτήρα της. Η ράχη είναι ανηφορική με κλίση κοντά τις 40ο ενώ οι πλάγιές αριστερά και δεξιά είναι πολύ πιο απότομες. Τμήματα αυτής μπορούν να γίνουν είτε σκαρφαλώνοντας πάνω στη κόψη, είτε δυο μέτρα χαμηλότερα στα αριστερά στις χιονισμένες επικλινείς πλαγιές μέχρι την κορυφή.

Επιστροφή: Η επιστροφή γίνεται από την κλασσική διαδρομή, δηλαδή από την κορυφή κατηφορίζοντας τη νότια ράχη μέχρι τον αυχένα με την κορυφή Βρωμερή και στη συνέχεια αλλάζοντας κατεύθυνση προς βορρά κάτω από της δυτικές πλαγιές της κορυφής. Σε περίπου μια ώρα συναντά το σημείο κάτω από την βόρεια κορυφή που περνά η ανάβαση και ακολουθεί την διαδρομή ανάβασης μέχρι την αφετηρία.

Υλικά: Η διαδρομή δεν απαιτεί συνεχόμενη ασφάλιση παρά μόνο στα δύσκολα σημεία και μπορεί να γίνει με παράλληλη κίνηση και τοπική ασφάλιση. Ανάλογα με την ποιότητα του χιονιού πιθανόν να χρειαστούν ασφάλειες χιονιού. Ένα μικρό σχοινί είναι αρκετό, καθώς επίσης καλό θα ήταν να υπάρχουν καρφιά σε περίπτωση κακής ποιότητας χιονιού για υποχώρηση με ραπέλ από την ράχη.


19/10/2017 11:01

Μεσοχώρα - καλύβια Χατζή - Χατζή

Επικόλησε τον παρακάτω κώδικα HTML iframe στην ιστοσελίδα ή το blog σου:

  • Distance Instructions
  • Απόσταση 14645 m
  • Χρόνος 6 h 0 min
  • Ταχύτητα 0.6 km/h
  • Χαμηλότερο 786 m
  • Ψηλότερο 2010 m
  • Σύν. ανάβασης 1591 m
  • Σύν. κατάβασης 377 m

Το παραπάνω αρχείο είναι από πεζοπορική διαδρομή, που συμπίπτει μόνο κατά το πρώτο 1/3 με αυτήν της κλασικής πρόσβασης. Μπαίνει για να βοηθήσει τόσο στην πρόσβαση, όσο και για την κατανόηση της γεωγραφίας του βουνού.


Ιστορικά: Ο εντοπισμός της διαδρομής είχε γίνει πριν αρκετά χρόνια αναβαίνοντας στο βουνό από την κλασική διαδρομή. Η διαδρομή έχει αρκετές καλοκαιρινές επαναλήψεις από ντόπιους ορειβάτες, παρακάμπτοντας τα δυσκολότερα σημεία. Για την συλλογή πληροφοριών και των χειμερινών συνθηκών έγινε ανάβαση από την κλασσική διαδρομή λίγες μέρες πριν την χειμερινή ανάβαση 24/3/2013. Τότε το λιγοστό παγωμένο χιόνι στα χαμηλά έκανε την πρόσβαση στη διαδρομή εύκολη και γρήγορη.

Διαδρομή: Βόρεια Ράχη, 700 μέτρα, μέγιστο 50°, II

Πληροφορίες: Νίκος Κρούπης, Ελάτη Τρικαλών, nkroup@gmail.com
Κείμενο-φωτο: Νίκος Κρούπης
SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...