Ατύχημα στην Αστράκα

Atixima sthn astraka
Α. το σημείο του ατυχήματος, Β, το σημείο προσέγγισης του ελικοπτέρου.

Ατύχημα είχε χθές 18/8 σχοινοσυντροφιά που σκαρφάλωνε στην Αστράκα.

Σχοινοσυντροφιά δύο Αθηναίων αναρριχητών, που είχε μπει στη διαδρομή «Κόψη των Τριεστίνων» και αφού είχαν βγάλει όλες τις δυσκολίες, ψηλά σε πεδίο IIου βαθμού, ο επικεφαλής είχε πτώση (σαθρός βράχος) με αποτέλεσμα τον αρκετά σοβαρό τραυματισμό του (αστράγαλος και σχίσιμο με αιμορραγία στο κεφάλι). Μια δεύτερη σχοινοσυντροφιά που έτυχε να σκαρφαλώνει στην ίδια διαδρομή (οι οδηγοί βουνού Χρ. Μπελογιάννης και Π. Θεοδώρου) η οποία τους είχε προσπεράσει πριν λίγο, κατέβηκε για βοήθεια. Τους προσέγγισε και άμεσα κατόρθωσε να μεταφέρει τον τραυματία στη βάση της ορθοπλαγιάς και σε σημείο κατάλληλο για να τον παραλάβει (με βίντσι) το ελικόπτερο της διάσωσης (στο μεγάλο ξεκομμένο βράχο στη βάση της ορθοπλαγιάς), κάτι που έγινε στι 8:30 μμ!! Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χ’’κώστα στα Γιάννενα και δεν διατρέχει κίνδυνο.

Αξίζει να σημειωθούν οι χρόνοι: το ατύχημα έγινε περίπου στις 3μμ. Η κλήση για διάσωση σχεδόν αμέσως.

Η εντολή απογείωσης ελικοπτέρου δόθηκε στις 6μμ.

Το ελικόπτερο παρέλαβε τον τραυματία στις 8:30μμ. πέντε ώρες μετά την κλήση σε βοήθεια!

Είναι προφανές ότι αν δεν βρισκόταν στη διαδρομή η δεύτερη σχοινοσυντροφιά των έμπειρων αναρριχητών και η αυτοδιάσωση ήταν αδύνατη, ο τραυματίας θα ήταν ακόμα επάνω στην ορθοπλαγιά, με ότι αυτό συνεπάγεται, αφού καμιά κρατική υπηρεσία δεν έχει γνώσεις και ικανότητες για διασώσεις σε ανάλογο πεδίο (ορθοπλαγιά).

Αν ο τραυματισμός ήταν πιο σοβαρός και υπήρχε ανάγκη άμεσης νοσοκομειακής φροντίδας, η κατάληξη θα ήταν μοιραία (ακόμα κι αν ο τραυματίας δεν ήταν αναρριχητής, δεν βρισκόταν καν σε ορθοπλαγιά, απλά περπατούσε).

Διαβάστε ακόμα:  Τελικά το ξανασκέφτηκαν και δεν ανοίγει αύριο η Σαμαριά, μας ενημερώνει ο ΟΦΥΠΕΚΑ!

Ευτυχώς, αυτή τη φορά ο παράγοντας «Τύχη» ήταν ευνοϊκός.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...