Ατύχημα στα χτένια του Στεφανιού

Η ανατολική ορθοπλαγιά του Στεφανιού.

Σχοινοσυντροφιά δυο ατόμων κλείστηκε από τον καιρό, προχθές στην ανατολική ορθοπλαγιά του Στεφανιού στον Όλυμπο, λίγο χαμηλότερα από τα χτένια και πριν την κορυφή.

Συγκεκριμένα, δυο αναρριχητές (41 και 51 χρόνων από την Αθήνα), σκαρφάλωναν προχθές Δευτέρα στο Στεφάνι, όταν το απόγευμα τους έκλεισε ο καιρός, (βροχή και χαλάζι) και τους καθήλωσε πάνω στην ορθοπλαγιά και αρκετά ψηλά, κοντά στην κορυφογραμμή..
Σε επικοινωνία που είχαν με άλλους αναρριχητές από τα καταφύγια Γιόσος Αποστολίδης και Κάκκαλος, βεβαίωσαν ότι είναι οκ και θα κατέβουν μόνοι τους.

Την επομένη (Τρίτη) το πρωί στις 6, μια ομάδα αναρριχητών έφτασε στην κορυφή του Στεφανιού, όπου είχε ακουστική επικοινωνία με τους δυο αναρριχητές, η οποίοι ήταν σε καλή κατάσταση και τους βεβαίωσαν ότι θα έβγαιναν κορυφή. Η ομάδα άφησε ένα σακίδιο με ρούχα και τρόφιμα στην κορυφή, γιατί τα βρεμένα βράχια κάνανε δύσκολη την προσέγγιση της σχοινοσυντροφιάς.

Όμως οι δυο αναρριχητές τελικά δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν και ειδοποίησαν την Π.Υ. και την ΕΜΑΚ, η οποία έφτασε στο Στεφάνι, αλλά λόγω καιρού δεν μπόρεσε να προσεγγίσει τους δυο αναρριχητές. Τελικά, σήμερα το πρωί κατά τις 6, ο ένας αναρριχητής έφτασε κορυφή, όπου από εκεί τον κατέβασαν οι άνδρες της ΕΜΑΚ και βρίσκεται πλέον στο καταφύγιο Γιόσος Αποστολίδης καλά στην υγεία του, αλλά ο δεύτερος, καταπονημένος, έχει καθηλωθεί στα χτένια. Λόγω καιρού (βροχή, με ανοίγματα, αλλά και πρόβλεψη για καταιγίδα), η ΕΜΑΚ δεν μπορεί προς το παρόν να προσεγγίσει τον αναρριχητή, ο οποίος είναι καταπονημένος και η κατάσταση της υγείας του άγνωστη.

Update: Σύμφωνα με την τελευταία (13:00) επικοινωνία που είχαμε με τον υπεύθυνο του κλιμακίου της ΕΜΑΚ στο Οροπέδιο, δεν επιβεβαιώνει την είδηση ότι ο δεύτερος αναρριχητής είναι νεκρός. Οι διασώστες τον έχουν προσεγγίσει, είναι σε άσχημη κατάσταση (λιπόθυμος), αλλά όχι νεκρός. Ο καιρός δυσκολεύει τα πράγματα (κλειστός, με πρόβλεψη καταιγίδας).

Για ότι νεώτερο θα υπάρξει ενημέρωση.

 

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...