Αποφύγετε τις χιονοστιβάδες

Πώς να βρίσκετε μια ασφαλή διαδρομή όταν βρίσκεστε σε περιοχή επικίνδυνη για χιονοστιβάδες

Είτε είστε με σκι είτε με μπότες, θα διαπιστώσετε ότι τα πιο εντυπωσιακά χειμερινά τοπία είναι και τα πιο απόκρημνα – και πιο επικίνδυνα για χιονοστιβάδες.

>>Αφήστε το χιόνι να καθίσει: Μην πεζοπορείτε ακριβώς μετά από χιονοθύελλα. Οι περισσότερες χιονοστιβάδες πέφτουν στη διάρκεια ή αμέσως μετά από βαριά χιονόπτωση, όταν το επιπλέον βάρος και οι αδύναμοι δεσμοί ανάμεσα στο φρέσκο και παλιό παγωμένο χιόνι, κάνουν πιο πιθανή την πτώση του. Οι ειδικοί συνιστούν να περιμένετε τουλάχιστον 48 ώρες – όμως οι τοπικές μεταβλητές μπορεί να παρατείνουν αυτόν το χρόνο.

>>Κοιτάξτε ψηλά: Εκτιμήστε την κλίση μιας πλαγιάς πριν τη διασχίσετε ή περάσετε από κάτω της: οι πλαγιές με κλίση μικρότερη από 25° είναι πιο ασφαλείς, ενώ εκείνες με κλίση 30-40º είναι πιο επιρρεπείς στις χιονοστιβάδες. Έχετε στο σακίδιό σας ένα μετρητή κλίσης (ή μια πυξίδα με ενσωματωμένο μετρητή) για πιο ακριβή μέτρηση. Για να χρησιμοποιήσετε τον ενσωματωμένο στην πυξίδα μετρητή, τοποθετήστε ένα πέδιλο του σκι ή ένα πεζοπορικό μπατόν στην πλαγιά. Κρατήστε τη βάση έδρασης της πυξίδας στην ακμή της κατά μήκος του μπατόν, ύστερα διαβάστε την κλίση της πλαγιάς στην κλίμακα του μετρητή. Λάβετε υπόψη επίσης την καμπύλη της πλαγιάς: οι κοίλες καμπύλες τείνουν να είναι πιο σταθερές από τις κυρτές, επειδή το χιόνι που βρίσκεται πιο χαμηλά στην πλαγιά υποστηρίζει συχνά αυτό που βρίσκεται από πάνω.

Οι πλαγιές με κλίση μικρότερη απο 25° είναι πιο ασφαλείς,
ενώ εκείνες με κλίση 30-40° είναι πιο επιρρεπείς στις χιονοστιβάδες.

>> Κινηθείτε κατά μήκος της κορυφογραμμής. Ανεβείτε στις κόψεις με σταδιακή κλίση από την πλευρά που αντικρίζει τον άνεμο, όπου το χιόνι είναι συνήθως πιο ρηχό και λιγότερο πιθανό να γλιστρήσει. Μείνετε μακριά από τις κορνίζες. Αυτοί οι δημιουργημένοι από τον αέρα εξώστες χιονιού, σχηματίζονται στις υπήνεμες πλευρές των κόψεων και μπορούν να σπάσουν κάτω από το βάρος ενός ορειβάτη. Περπατάτε στην κόψη όσο το δυνατόν πιο μακριά από την άκρη της κορνίζας ή ακόμα καλύτερα περπατάτε εκεί που βλέπετε το έδαφος (συνήθως υπάρχουν βράχια που εξέχουν, αφού αυτά κρατιούνται ξέχιονα από τον άνεμο που τα σαρώνει).

gamila korniza
Ανηφορίζοντας Μάρτη για τη Γκαμήλα. Μπορείτε να διακρίνετε την κορνίζα (αριστερά), η οποία λόγω εποχής είναι μικρή. Νωρίτερα το χειμώνα, μπορεί να εξέχει τρία και τέσσερα μέτρα πιο έξω.

>> Παρακολουθείτε τα δέντρα. Αποφεύγετε γυμνές ρεματιές και πλαγιές με αραιές συστάδες νεαρών δέντρων (κλασικό παράδειγμα η πλαγιά κάτω από τα Ζωνάρια, πριν το κατ. Α’ στον Όλυμπο). Τα δέντρα με σπασμένα κλαδιά στην πλευρά που κοιτά προς την ανηφόρα είναι επίσης δείγματα ότι οι χιονοστιβάδες σαρώνουν συνήθως αυτήν την πλαγιά. Κινηθείτε κάτω ή πάνω από τις δασωμένες πλαγιές, όπου τα μεγάλης ηλικίας δέντρα βοηθούν στη στερέωση του χιονιού.

>> Περάστε από ψηλά. Αν πρέπει να τραβερσάρετε μια απότομη πλαγιά, επιλέξτε την ψηλότερα δυνατή διαδρομή. Όχι μόνο είναι πιο ασφαλές (εφόσον έχετε λιγότερο χιόνι από πάνω σας), αλλά και οι ορειβάτες που παγιδεύονται κάτω από την κορυφή μιας χιονοστιβάδας, έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν, εφόσον τείνουν να μένουν κοντά στην επιφάνεια του κατακρημνισμένου χιονιού. Περάστε ένας-ένας, έτσι ώστε μια πλάκα χιονιού που τυχόν θα αποκολληθεί, να μην παρασύρει ολόκληρη την ομάδα και κινηθείτε προσεκτικά αλλά πολύ γρήγορα για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας στον κίνδυνο.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...