Απαγόρευση της αναρρίχησης σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία. Ας παραδειγματιστούμε!

spilia daveli anevenontas

Λόγω της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του COVID-19, η αναρρίχηση απαγορεύεται πλέον σε Γαλλία, Ισπανία και φυσικά σε Ιταλία.

Δυστυχώς και παρά τις συστάσεις και απαγορεύσεις που ανακοινώθηκαν ήδη από την περασμένη εβδομάδα, πολλοί αναρριχητές σε Γαλλία και Ισπανία συνεχίζουν να δημοσιεύουν στα social media και τα διαδικτυακά logbook τις αναρριχητικές δραστηριότητες τους.

Στη Γαλλία, οι εξωτερικές δραστηριότητες για σωματική άσκηση (π.χ. ένα τρεξιματάκι – η ποδηλασία απαγορεύτηκε πλήρως) περιορίζεται σε μια ζώνη 2 χιλιομέτρων γύρω από το σπίτι, ενώ η κυκλοφορία απαγορεύθηκε χθες από την κυβέρνηση, που επιβάλλει πλέον πρόστιμα στους απείθαρχους πολίτες. Η FFME (Γαλλική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης) συνέστησε θερμά στα μέλη της να μένουν στο σπίτι τους. «Αν νομίζεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, αυτές οι δραστηριότητες παραμένουν ένα σημείο αναπαραγωγής για την εξάπλωση του ιού και, σε αυτό το στάδιο, φαίνεται αδιανόητο να μην κάνουμε ό, τι μπορούμε για να το περιορίσουμε. Επιπλέον, θα ήταν αδιανόητο να μη μηδενίσουμε ακόμα και τον παραμικρή πιθανότητα τραυματισμού: ένας τραυματισμός, ακόμη και η παραμικρή ζήτηση για έναν επαγγελματία υγείας, θα συνεχίσει να επιβαρύνει ένα σύστημα υγείας που βρίσκεται ήδη στα όρια του κορεσμού», αναφέρει το δελτίο τύπου της FFME. Στο Chamonix, η PGHM (Διάσωση) ζήτησε από τους ορειβάτες να «μειώσουν στο ελάχιστο δυνατό, ιδανικά να αναστείλουν» τις ορεινές τους δραστηριότητες.

Παρ’ όλα αυτά στο δάσος του Fontainebleau, το φημισμένο boulder πεδίο έξω από το Παρίσι, υπάρχουν ακόμα αναρριχητές που έχουν κατασκηνώσει κοντά στα αγαπημένα τους βράχια, κάτι που φυσικά είναι πλέον παράνομο.

Στην Αγγλία κλείσανε πλέον τα καταφύγια και η Βρετανική Ομοσπονδία (BMC) έχει εκδώσει ανάλογες οδηγίες, ενώ η Scottish Mountain Rescue συστήνει θερμά στους ορειβάτες να «μείνουν στα σπίτια τους και άλλες ασφαλείς περιοχές».

Διαβάστε ακόμα:  Ξεκινά αύριο το Αναρριχητικό Φεστιβάλ Ερμιονίδας 23!

Στην Αμερική και ενώ τα Εθνικά Πάρκα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, πολλοί αναρριχητές μαζεύτηκαν σε δημοφιλείς αναρριχητικούς προορισμούς, όπως το Moab και το Bishop, με το σκεπτικό ότι θα βρίσκονται σχετικά απομονωμένοι και ασφαλείς, χωρίς να επηρεάζουν και να επηρεάζονται από την Πανδημία. Φυσικά είναι μια ανόητη σκέψη και ήδη διάσημοι αναρριχητές μέσα από το Social Media προτρέπουν τους αναρριχητές «να μείνουν σπίτι».

Στη χώρα μας όλες οι δραστηριότητες των ορειβατικών συλλόγων έχουν ανασταλεί με δική τους πρωτοβουλία εδώ και μέρες, ενώ και τα καταφύγια παραμένουν κλειστά. Παρ’ όλα αυτά διαχειριστές καταφυγίων αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμα ζήτηση για διανυκτερεύσεις, κάτι που βέβαια που δεν είναι δυνατό. Η ΕΟΟΑ δεν έχει εκδώσει κάποια σύσταση.

Εκτός από τον κίνδυνο μετάδοσης σε άλλους ορειβάτες, το ταξίδι σε εξωτερικούς χώρους συχνά σημαίνει επαφή με ευάλωτες, ηλικιωμένες κοινότητες με περιορισμένη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και θεραπεία. Επιπλέον, ο κίνδυνος τραυματισμού κατά τη διάρκεια υπαίθριων δραστηριοτήτων (θα) έχει σαν αποτέλεσμα, αυτοί να πάρουν πόρους υγείας κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, κάτι που σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθεί.

Με λίγα λόγια: αφήστε το βουνό και τα βράχια για «όσο», ώστε να συμβάλλουμε κι εμείς αυτό το «όσο» να είναι όσο το δυνατό συντομότερο και ανώδυνο. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε μετά.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...