Ανοιχτή η διαδρομή για Οροπέδιο Μουσών στον Όλυμπο.

oropedio mouson

Με το φετινό χειμώνα να τραβάει και με τα χιόνια να πέφτουν μέχρι και πολύ πρόσφατα (συγκεκριμένα προχθές), τα μονοπάτια στην αλπική ζώνη του Ολύμπου είναι ακόμα κλειστά από το χιόνι. Έτσι τα παιδιά των καταφυγίων στο Οροπέδιο των Μουσών (ο Κάκκαλος άνοιξε ήδη, ενώ ο Γιώσος από μεθαύριο) ρίχνουν πολύ δουλειά για να κάνουν το κλασικό μονοπάτι από το πέρασμα του Γιώσου, προσβάσιμο και ασφαλές, ειδικά τώρα που έρχεται τριήμερο και η επισκεψιμότητα αναμένεται να αυξηθεί.

perasma giosou
Το πέρασμα του Γιώσου προχθές.

Φυσικά και η διαδρομή από Ζωνάρια είναι και αυτή φορτωμένη. Τα Ζωνάρια του Στεφανιού είναι φυσικά απροσπέλαστα, όπως και του Μύτικα (που ουσιαστικά ανοίγουν αργά τον Ιούνη λόγω Olympus Marathon), ενώ το Λούκι έχει ακόμα αρκετό χιόνι. Τέλος το κοφτό έχει τις κλασικές χιονούρες που έχει πάντα, αλλά όποιοι το επιχειρήσουν πρέπει να δείξουν προσοχή. Η Κακόσκαλα είναι σχεδόν όλη ξέχιονη. Τέλος, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε το πέρασμα από Μπαρμπαλά ή την ανάβαση από Καζάνια που είναι απαγορευτικά. Οπότε όσοι σκέπτεστε να ανεβείτε στα ψηλά του Ολύμπου τις επόμενες μέρες, υπολογίστε τις συνθήκες και πάρτε τα μέτρα σας.

Διαβάστε ακόμα:  Όλυμπος - Κλασικές αναβάσεις και πεζοπορίες (2η έκδοση - 2022)

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη χιονοκάλυψη που λόγω θερμοκρασίας είναι ακόμα μεγάλη, τα φετινά χιόνια ήταν πολύ λίγα και έτσι το καλοκαίρι τα τρία ψηλά καταφύγια του βουνού (Αγαπητού, Αποστολίδη και Κάκκαλου) μάλλον θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επάρκειας νερού.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...