ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΠΡΙΝ ΑΝΕΒΑΣΕΤΕ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Το Route Manager, δημιουργήθηκε από το anevenontas.gr το 2007, για να συγκεντρώσει πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίες είναι και ελεύθερα διαθέσιμες στους χρήστες της ιστοσελίδας. Παρά το ότι ο καθένας μπορεί να ανεβάσει οποιαδήποτε διαδρομή, σκοπός είναι να προβάλλουμε διαδρομές που να είναι σωστά καταγεγραμμένες και όχι απλά να ανεβάζουμε διαδρομές γενικά (υπάρχουν άλλες εφαρμογές γι’ αυτό), ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο ο χρήστης να χάνετε σε έναν ωκεανό πληροφορίας αμφιβόλου ποιότητας. Συνεπώς το να έχουμε π.χ. 10 ανεβάσματα της διαδρομής Πριόνια – Σκολιό ή Θρακομακεδόνες – Φλαμπούρι, δεν μας ενδιαφέρει. Έτσι συστήνουμε να ελέγχετε αν η Διαδρομή που σκοπεύετε να ανεβάσετε είναι ήδη καταχωρημένη. Η διαχείριση δε θα εγκρίνει Διαδρομές που ήδη υπάρχουν.

Αν θεωρείτε ότι έχετε ένα σωστότερο αρχείο μιας ήδη ανεβασμένης Διαδρομής, αν βρίσκετε παραλείψεις ή θέλετε να συμπληρώσετε/διορθώσετε στοιχεία, επικοινωνήστε με τη διαχείριση ή το μέλος που την ανέβασε.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

  1. Δώστε ένα τίτλο για τη διαδρομή σας. Επιλέξτε τις τοποθεσίες αφετηρίας / τερματισμού, ώστε να είναι σαφής και κατανοητός για κάποιον που δεν ξέρει την περιοχή (π.χ. Πριόνια – Σπήλιος Αγαπητός – Σκολιό).
  2. Γράψτε ένα σύντομο κείμενο με ότι νομίζετε ότι θα βοηθήσει τους άλλους χρήστες. Μπορεί να είναι μια σύντομη περιγραφή, επισήμανση σημείων θέας ή πηγών ή κάποιων σημείων που χρειάζονται προσοχή (διασταυρώσεις, περάσματα κλπ.). Θυμηθείτε ότι εδώ ανεβαίνουν διαδρομές από αυτούς που γνωρίζουν, για αυτούς που δεν γνωρίζουν.
  3. Επιλέξτε την κατάσταση της διαδρομής (συνιστάτε: δημοσίευση).
  4. Επιλέξτε τη Δραστηριότητα τη Διαδρομής (πεζοπορία, τρέξιμο κλπ.)
  5. Επιλέξτε το βουνό και γεωγραφικό διαμέρισμα της διαδρομής. Υπάρχει δυνατότητα πολλαπλής επιλογής (αν μια διαδρομή περνά από δυο περιοχές ή βουνά κλπ.). Ο κατάλογος είναι αλφαβητικός και περιέχει όλες τις περιοχές (Αττική, Μακεδονία, Θεσσαλία κλπ.), καθώς και τα περισσότερα βουνά. Αν η Διαδρομή σας είναι σε κάποιο βουνό που δεν υπάρχει στον κατάλογο, θα συμπληρωθεί από τη Διαχείριση.
  6. Επιλέξτε την δυσκολία του τερέν. Αυτή δεν είναι υποκειμενική, αλλά αντιστοιχεί στην πραγματική κατάσταση του πεδίου και δίνεται σε μια κλίμακα από το 1 (D1) έως και 5 (D5). Για περισσότερα δες εδώ. Μπορείτε επίσης να συστήσετε τη Διαδρομή σε αρχάριους και οικογένειες (παιδιά).
  7. Επιλέξτε τον τύπο της Διαδρομής. Ανάβαση: Διαδρομή που καταλήγει σε κορυφή. Πήγαινε – έλα: αφορά διαδρομές που επιστρέφουν ακριβώς από τα ίδια και αυτό έχει καταγραφεί στο αρχείο. Γενικά καλό είναι να αποφεύγεται αφού αυτό δεν έχει κάποια ουσία.
  8. Επιλέξτε Σήμανση.
  9. Επιλέξτε αν υπάρχουν πηγές και βρύσες. Επιλέξτε «Αμφίβολο» για εποχικές πηγές.
  10. Επιλέξτε κάποιες επιλογές εμφάνισης:

  Α. Επιλογή απόστασης σε μέτρα ή χιλιόμετρα (Επιλέξτε τα μέτρα για μεγαλύτερη ακρίβεια) Β. Εμφάνιση τρέχοντος καιρού σε κάθε σημείο ή μόνο στο σημείο αφετηρίας (Επιλέξτε το μόνο αν η διαδρομή σας καταλήγει σε κάποιο άλλο χωριό π.χ. Δελφοί – Αγόριανη. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί το OpenWather, το οποίο παίρνει δεδομένα από τον κοντινότερο μετεωρολογικό σταθμό. Έτσι στη διαδρομή π.χ. Λιτόχωρο-Μύτικας, θα δείχνει σε όλα τα WP τον καιρό Λιτοχώρου ). Γ. Εμφάνιση κατεύθυνσης (συνιστάται) Δ. Εμφάνιση τεχνικών στοιχείων κάτω από τον χάρτη (συνιστάται μόνο αν θα προσθέσετε πληροφορίες(φωτό ή/ και κείμενο στα info των Waypoints, κάτι που καλό είναι να κάνετε, δημιουργώντας έτσι ένα roadbook ). Ε. Επιλογή τονισμού εμφάνισης track (δεν συνιστάται).

  1. Επιλέξτε το χρώμα track. Απόφυγε τα κίτρινα, μαύρα, γκρι και γενικά τα πολύ ανοιχτά ή κλειστά χρώματα. Επιλέξτε κόκκινα, πορτοκαλί, πράσινα, μπλε. Δείτε αν υπάρχει κοντά άλλη διαδρομή και Επιλέξτε διαφορετικό χρώμα (αυτή είναι η λογική της επιλογής).
  2. Ανεβάστε φωτογραφίες ή / και video. Οι φωτό να μην είναι πάνω από 5mb η κάθε μια. Ο χρόνος φόρτωσης εξαρτάται από το μέγεθος του αρχείου/ων.
  3. Ανεβάστε το αρχείο σας. Μπορεί να είναι αρχείo .gpx, .kml ή .kmz (συνιστάται .gpx).

  ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ: Μπορείτε να δημιουργήσετε χειροκίνητα σημεία ενδιαφέροντος, στα οποία έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε κείμενο και φωτογραφίες ή video. Αυτά τα σημεία προστίθενται στη διαδρομή εάν θέλετε να συμπληρώσετε κάποια σημεία που δεν έχουν καταγραφεί στο πεδίο. Είναι δική σας επιλογή. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε αυτή τη δυνατότητα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το αρχείο που ανεβάσατε δεν επηρεάζεται από την εφαρμογή. Τα σημεία που προστίθενται χειροκίνητα εμφανίζονται μόνο στην ιστοσελίδα.   Επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε μια διαδρομή χειροκίνητα για να την κατεβάσετε στη συσκευή σας, σαν οδηγό σε μια εξόρμηση σας. Αυτές οι διαδρομές πρέπει να μη δημοσιεύονται, αλλά να κρατούνται ως “πρόχειρες” στο profil σας, για προσωπική χρήση. Σε περίπτωση που από λάθος ανέβουν, η διαχείριση θα τις κατατάσσει στις μη δημοσιεύσιμες

  1. Αποθήκευσε τη διαδρομή. Μόνο τότε αυτή θα εμφανιστεί στο χάρτη, μαζί με έναν κατάλογο από τα waypoints που πιθανόν έχετε καταγράψει.
  2. Μπορείτε να προσθέσετε κείμενο, φωτό και video, σε κάθε Waypoint (συνιστάτε).
  3. Κάντε επανακαταμέτρηση του αρχείου για να εμφανιστούν σωστά τα τεχνικά του στοιχεία (απόσταση κλπ.).
  4. Έλεγξτε τα τεχνικά στοιχεία της διαδρομής. Αν για παράδειγμα έχετε συρράψει αρχεία, η εφαρμογή δε θα μπορέσει να μετρήσει σωστά το χρόνο και εδώ μπορείτε να τον διορθώσετε. Αν επίσης το υψόμετρο της κορυφής έχει καταγραφεί λάθος, μπορείς επίσης να διορθωθεί. Γενικά διορθώστε τα πιθανά λάθη της καταγραφής ΜΟΝΟ αν ξέρετε ακριβώς τα σωστά. Θυμηθείτε: όποια διόρθωση και να κάνετε, δεν επηρεάζεται το αρχείο που ανεβάσατε.
  5. Κάντε ένα preview. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να την επεξεργαστείτε ξανά οποιαδήποτε στιγμή.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΜΑ

Η Διαδρομή σας είναι τώρα υπό εξέταση. Αυτή δεν γίνεται αυτόματα, αλλά από πραγματικό άνθρωπο, που σημαίνει ότι χρειάζεται κάποιο χρόνο (συνήθως 24 ώρες). Όταν ολοκληρωθεί, θα ειδοποιηθείτε με e-mail.

error: Προσοχή!
fjall Raven popup