Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ANEVENONTAS ROUTE MANAGER

Το Route Manager, δημιουργήθηκε από το anevenontas.gr το 2007, για να συγκεντρώσει πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές απ’ όλη την Ελλάδα. Μέχρι τώρα έχουν ανέβει από τους χρήστες και τη διαχείριση, πάνω από 300 διαδρομές καταγεγραμμένες σε GPS, οι οποίες είναι ελεύθερα διαθέσιμες στους χρήστες της ιστοσελίδας*.

Προσπαθούμε να καταγράψουμε όχι μόνο τα γνωστά μονοπάτια, αλλά και πολλά ξεχασμένα, ώστε αυτά να γίνουν ευρύτερα γνωστά και να περπατηθούν και πάλι.

Παρά το ότι ο καθένας μπορεί να ανεβάσει οποιαδήποτε διαδρομή, μας ενδιαφέρει να προβάλλουμε διαδρομές που να είναι σωστά καταγεγραμμένες. Συνεπώς το να έχουμε π.χ. 30 ανεβάσματα της διαδρομής Πριόνια – Σκολιό ή Θρακομακεδόνες – Φλαμπούρι, παρά το ότι είναι εμπορικά θαυμάσιο, δεν μας ενδιαφέρει. Έτσι σας συστήνουμε αν έχετε μια ανάλογη διαδρομή να ελέγχετε αν υπάρχει ήδη ανεβασμένη και αν ναι, ανεβάστε την αν θέλετε, αλλά για προσωπική χρήση (σαν πρόχειρη).

Γράψτε ένα συνοδευτικό κείμενο έχοντας στο μυαλό σας ότι θα το διαβάσουν εκατοντάδες χρήστες, που μπορεί να μη γνωρίζουν την περιοχή ή να είναι αρχάριοι. Άλλωστε αυτοί είναι που θα ωφεληθούν περισσότερο από την ανάρτηση σας και όχι οι έμπειροι χρήστες.

1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Τα δεδομένα που ανεβαίνουν στο Route Manager, έχουν αναρτηθεί από τη διαχείριση του anevenontas.gr ή από τους εγγεγραμμένους χρήστες. Όλα είναι ελεύθερα διαθέσιμα στους εγγεγραμμένους χρήστες της ιστοσελίδας για κοινή χρήση και δεν μπορεί να υπάρχει στη συνέχεια απαίτηση απόσυρσης από αυτούς.
Το anevenontas.gr δεν έχει καμιά ευθύνη για τη λάθος χρήση αυτών των αρχείων. Πρέπει να λαμβάνετε πάντα υπ’ όψη σας, ότι μια καταγραφή με GPS, ενδέχεται να έχει σφάλμα από 3 (φυσιολογικό) έως και 50 μέτρα (σε περίπτωση πυκνού δάσους, φαραγγιών, πέρασμα κάτω από ορθοπλαγιές κλπ.). Ακόμα και η βαριά συννεφιά ενδέχεται να επηρεάσει το σήμα.
Έτσι ο χρήστης πρέπει να χρησιμοποιεί αυτά τα αρχεία (και το GPS γενικότερα), επικουρικά των κλασικών μεθόδων προσανατολισμού και τήρησης της πορείας (χάρτης και πυξίδα).
Σε περίπτωση που οι διαχειριστές του anevenontas.gr εντοπίσουν διαδρομές με ψεύτικα (π.χ. καταγραφή από χάρτη ή αυτοκίνητο), λάθος, επικίνδυνα ή και κακόβουλα στοιχεία, μπορούν να τις διαγράψουν, καθώς επίσης και τα μέλη που τις «ανέβασαν».
Κάθε μέλος/χρήστης είναι υπεύθυνος για τη χρήση αυτών των αρχείων/πληροφοριών.
Οι διαδρομές που υπογράφονται από το anevenontas.gr και τους συνεργάτες του, είναι ελεγμένες, πάντα στο πλαίσιο του δυνατού και επεξεργασμένες με τον τρόπο και τη λογική που περιγράφεται πιο κάτω. Είναι ζητούμενο κάθε μέλος που ανεβάζει τη διαδρομή του να κάνει μια ανάλογη επεξεργασία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε με το info@anevenontas.gr για κάθε ιδέα ή διόρθωση.

 

2. ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Τύπος αρχείων.
Τα αρχεία που δημοσιεύονται στις σελίδες «Διαδρομές» και μπορείτε να τα «κατεβάσετε» ή τα αρχεία που έχετε δυνατότητα να «ανεβάσετε», έχουν καταγραφεί με GPS στο πεδίο και δεν αποτελούν μεταφορά από κάποιο χάρτη.
Τα αρχεία που δημοσιεύονται στη σελίδα είναι πάντα σε μορφή αρχείων .gpx (π.χ. anavasi parnithas.gpx και το datum των δεδομένων είναι πάντα το WGS 84.
Ο λόγος είναι απλός: τα αρχεία σε μορφή gpx, είναι τα πλέον διαδεδομένα και διαβάζονται από τα software των δυο πιο γνωστών κατασκευαστών φορητών GPS, της Garmin (Map Source) και της Magellan (Vantage Point).
Τέλος υπάρχει και η δυνατότητα ανεβάσματος/κατεβάσματος των αρχείων σε μορφή kml ή kmz για κατ’ ευθείαν ανάγνωση στο Google Earth.

3. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΡΧΕΙΟ GPX;

Το αρχείο gpx συνθέτει ουσιαστικά δυο τύπους δεδομένων. Τα track points και τα way points. Τα πλεονεκτήματά του είναι δυο: η μεγάλη του συμβατότητα (ουσιαστικά είναι ένα αρχείο που διαβάζεται από ΟΛΑ τα χαρτογραφικά software) και η δυνατότητα που δίνει στο χρήστη να διαχειριστεί ξεχωριστά τόσο τα track points, όσο και τα way points (να τα επεξεργαστεί, διορθώσει, αλλά και να τα «σώσει»). Αυτά τα δυο χαρακτηριστικά κάνουν τα αρχεία gpx, κάτι ανάλογο με τα αρχεία jpeg στην τομέα της ψηφιακής εικόνας.

4. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ GPX/KML/KMZ ΑΡΧΕΙΑ ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ;

Κάθε διαδρομή που δημοσιεύεται περιλαμβάνει ένα κείμενο γενικής περιγραφής, που δίνει στον αναγνώστη γενικές πληροφορίες για τη διαδρομή, αλλά και τη γενικότερη περιοχή, τους κινδύνους, τα καταφύγια, τη σήμανση, κλπ.
Τέλος ακολουθούν τα waypoints. Τα waypoints έχουν greeklish ονομασία γιατί οι συσκευές GPS δε διαβάζουν ελληνικές γραμματοσειρές. Κάθε waypoint συνοδεύεται από τις συντεταγμένες του και από ένα σύντομο κειμενάκι, που οδηγεί στο επόμενο waypoint.
Όλα τα παραπάνω είναι έτσι δομημένα, ώστε ο χρήστης να μπορεί να τα χρησιμοποιεί και ανεξάρτητα από το GPS (σαν ένα απλό roadbook).
Υπάρχει ένα foto Gallery με εικόνες από τη διαδρομή (έως 10 φωτο), πάντα σε μορφή jpeg και διάστασης έως 600 pixel.
Τέλος, πιθανό να υπάρχει και κάποιο video.

5. ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Οι διαδρομές πρέπει να έχουν κάποια λογική. Αρχίζουν και τελειώνουν πάντα από κάποιο σημείο αναγνωρίσιμο π.χ. χωριό, καταφύγιο, χιονοδρομικό κλπ.
Κάτω από το όνομα της διαδρομής υπάρχει ο αριθμός των trackpoints, κάτι βασικό, μιας και τα περισσότερα GPS φορτώνουν συνήθως μέχρι 500 points (π.χ. 20 διαδρομές Χ 500 points).
Έτσι αν κάποια διαδρομή είναι μεγαλύτερη θα πρέπει ο χρήστης (αφού τη κατεβάσει) να τη κόψει σε τμήματα χρησιμοποιώντας κάποιο πρόγραμμα διαχείρισης.

6. ΧΑΡΤΕΣ

Όλες οι διαδρομές απεικονίζονται σε χάρτες Google.

7. ΠΡΟΦΙΛ

Όλες οι διαδρομές συνοδεύονται από το υψομετρικό προφίλ τους, κάτι που μας διευκολύνει στη κατανόηση της μορφολογίας και δυσκολίας τους.

8. ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Μπορούμε ακόμα να δούμε μια βαθμολογία για τη δυσκολία και την ομορφιά της κάθε διαδρομής (υποκειμενικά) και ακόμα τη βαθμολόγησή της από τους χρήστες που την έχουν πραγματοποιήσει.. Ένας προπονημένος πεζοπόρος μπορεί να κάνει μια διαδρομή σε 3ώρες π.χ. μια παρέα με εκδρομική λογική σε 6 ή και 7.

9. ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Δίνοντας της εντολή “print” η διαδρομή εκτυπώνεται με όλα τα στοιχεία της (χάρτης, κείμενα κλπ.) έτσι ώστε να λειτουργεί ακόμα και ανεξάρτητα (διαθέσιμη λειτουργία από 1/18)

*Το 2016 η ιστοσελίδα μας χτυπήθηκε από ιό και στα πλαίσια προστασίας των χρηστών η εφαρμογή απενεργοποιήθηκε (για να μην γίνονται άλλες εγγραφές – τα αρχεία gpx είναι απολύτως ασφαλή αφού δε μπορούν να μεταφέρουν ιούς). Δυστυχώς δεν ήταν εφικτό να μεταφερθούν τα αρχεία αυτόματα στη νέα μας εφαρμογή και έτσι πρέπει να ανεβαστούν χειροκίνητα, κάτι που θα πάρει κάποιο χρόνο. Όσοι από εσάς είχατε ανεβάσει διαδρομές, μην ανησυχείτε, αυτές έχουν σωθεί και θα ανέβουν και πάλι το συντομότερο.

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΣ

error: Action not alowed!
freerider