Αναρρίχηση: η τέχνη του να σκαρφαλώνεις επικεφαλής

Πως να οδηγήσετε μια διαδρομή με προσοχή και αυτοσυγκέντρωση.

0
3227

Το οδήγημα της διαδρομής (επικεφαλής) είναι η πεμπτουσία στην αναρρίχηση, αφού σε βάζει να σκεφτείς για να βρεις λύσεις. Επικεφαλής στην αναρρίχηση σημαίνει να είστε ο πρώτος που ανεβαίνει στο βράχο, που φέρει πάνω του το σχοινί, το οποίο κρατά ο σχοινοσύντροφος σας στο έδαφος.

Σκαρφαλώνετε μια σχοινιά, μια απόσταση που δεν ξεπερνά το μήκος ενός σχοινιού το πολύ 60 μέτρων και κατά διαστήματα περνάτε το σχοινί σε ασφάλειες (πλακέτες, καρύδια ή φρεντς), περιορίζοντας το μήκος ενδεχόμενης πτώσης σας. Το να μάθετε πώς να σκαρφαλώνετε επικεφαλής στην αναρρίχηση, ιδιαίτερα παραδοσιακές διαδρομές είναι, μαζί με το ραπέλ, το πιο επικίνδυνο στάδιο για ένα νέο αναρριχητή.

Πίσω
Επόμενο

KΑΝΤΕ ΕΝΑ ΠΛΑΝΟ

Εξετάστε τη διαδρομή προκαταβολικά: πού πάει, πώς θα κατεβείτε και τι πρέπει να κάνετε αν κάτι πάει στραβά. Xωρίστε τη διαδρομή σε τμήματα και χρησιμοποιήστε τα για ν’ αναπτύξετε μια στρατηγική. Σε μια σπορ διαδρομή, τα τμήματα «από πλακέτα σε πλακέτα» ή από «καλό πιάσιμο σε καλό πιάσιμο» είναι προφανή. Mια σχοινιά μπορεί να μοιάζει με αποκαρδιωτική συνέχεια εξαιρετικά δύσκολων κινήσεων, μέχρι να μάθετε να την αντιμετωπίζετε ως πολλά μικρά τμήματα. Στς trad διαδρομές, μελετήστε τα πιθανά σημεία ξεκούρασης –πατάρια, κορμοί, και σημεία για καλά πατήματα όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε– καθώς και τα τμήματα που θα πάρουν καλές ασφάλειες. Mε λίγη τύχη, τα δύο αυτά θα συμπίπτουν.

Πίσω
Επόμενο
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 8 τίτλοι βιλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...