Άλλη μια προσπάθεια για το ακόμα ασκαρφάλωτο Nya Kangri 6480μ. από τους Κρούπη και Μήτρου.

nya-kangri
Η βόρεια όψη του Nya Kangri.

Σήμερα 10/7/24, ξεκίνησε από την Ελλάδα ορειβατική αποστολή, από τους Νίκο Κρούπη (Ο.Π.Ο.Πύλης ) και Ορέστη Μήτρου- Κιντή (Π.Ο.Αθηνών), με προορισμό την κοιλάδα Nubra του Ladakh στην οροσειρά των Ινδικών Ιμαλαΐων στο Κασμίρ, για την προσπάθεια ανάβασης στην ακόμα ασκαρφάλωτη κορυφή Nya Kangri 6480μ.

Η αποστολή θα έχει μια minimum υποστήριξη από 2-3 βαστάζους για την πρόσβαση στην κατασκήνωση βάσης, κυρίως για την μεταφορά τροφίμων, αφού πέρσι η ομάδα σταμάτησε την προσπάθεια εκτός των άσχημων καιρικών συνθηκών και λόγω έλλειψης τροφίμων που έκαναν αδύνατη την περαιτέρω παραμονή στο βουνό. Από το base camp και πάνω, θα γίνει προσπάθεια η ανάβαση να γίνει σε αλπικό στιλ. Είναι η τέταρτη φορά που Έλληνες επιχειρούν να ανέβουν αυτήν την κορφή (πιο πρόσφατες το 22 και 23) και γενικά οι προσπάθειες συνολικά είναι ελάχιστες.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία, αλλά τόσο η προσπάθεια, όσο και το στιλ της αξίζουν εκ των προτέρων τα συγχαρητήρια μας. Μπράβο παιδιά.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ NYA KANGRI (6480μ.)

H πρώτη προσπάθεια αναρρίχησης στην κορυφή Nya Kangri έγινε τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2008 από μια Ινδική αποστολή, με αρχηγό τον Divyesh Muni. Επιχείρησαν την ανάβαση από την κοιλάδα, στα νότια της κορυφής, με αφετηρία το χωρίο Tirir. Αρχικά σκαρφάλωσαν τις σαθρές νότιες πλαγίες και από ένα λούκι προσπάθησαν να φτάσουν στην ΝΝΔ ράχη της κορυφής. Η αναρρίχηση ανακόπηκε στα 5700 μέτρα λόγω δύσκολών καιρικών συνθηκών και ποιότητας χιονιού.
Στα τέλη Μαΐου του 2016 για δεύτερη φορά η ομάδα του Divyesh Muni επιχείρησε ανάβαση από την νότια κοιλάδα και σκαρφαλώνοντας στην νότια πλευρά του βουνού προς την ανατολική ράχη κατάφερε να φτάσει μόλις 250 μέτρα κάτω από την κορυφή Nya Kangri, αλλά διακόψαν την ανάβαση λόγω των δυνατών ανέμων και της χιονόπτωσης.

Τον Αύγουστο του 2016 τριμελής ομάδα αποτελούμενη από τους Κρούπη Ν., Μαργαρίτη Γ. και Τόλια Π. επιχείρησε ανάβαση από την βόρεια πλευρά (κοιλάδα Sumur) σε αλπικό στυλ χωρίς καμία υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια στο βουνό. Μετά από τέσσερις συνεχείς ημέρες ανάβασης κατάφεραν να φτάσουν στα 5820μ όπου έκαναν την τέταρτη κατασκήνωση κάτω από την πυραμίδα της κορυφής. Η κακοκαιρία με διαρκή χιονοθύελλα, έκανε απαγορευτική την συνέχιση της προσπάθειας. Σε αυτή την αποστολή ήταν η πρώτη φορά που προσεγγίστηκε και κορυφή από το βόρειο παγετώνα και εντοπίστηκε μια πιθανή διαδρομή ανάβασης στην κορυφή Nya Kangri.
Το 2022 μια δεύτερη αποστολή από τους Ν. Κρούπη, Π. Τόλια και Ι. Σουλτούκη ακολούθησε τη βόρεια διαδρομή και έφτασε κοντά στην κορυφή στα 6118μ στην βόρεια ΝΔ ράχη. Ωστόσο λόγο καιρικών συνθηκών αλλά και τεχνικών δυσκολιών η προσπάθεια διακόπηκε.
Το 2023 οι Κρούπης Ν. και Μήτρου Κιντής Ορέστης έφτασαν μέχρι τα 6010μ από τη νότια πλευρά και διέκοψαν λόγω της μεγάλης ποσότητας χιονιού.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...